Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Dublin

Bewonder de middeleeuwse kalligrafie van het ‘Book of Kells’ in Trinity College, ga een avondje uit in het Temple Bar-district en geniet van het uitzicht over de stad onder het genot van een pint in het Guinness Storehouse. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Dublin.

Wat te doen in Dublin?

Dublin is qua grootte vergelijkbaar met Amsterdam en een populaire bestemming voor een stedentrip. De Ierse hoofdstad ligt namelijk op maar ruim anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam en het centrum is goed lopend te verkennen aangezien veel bezienswaardigheden zich dicht bij elkaar bevinden. De ligging aan de kust biedt ook nog mogelijkheden voor een uitstapje op het water van de Dublin Bay. Bezoek de National Gallery of Ireland, bekijk het indrukwekkende Famine Memorial en doe een whiskeyproeverij in Old Jameson Distillery. Prikkel je zintuigen in St. Stephen’s Green Park en neem een kijkje in een 18e-eeuws huis aan Merrion Square. Ontdek de leukste bezienswaardigheden van Dublin.

1. Monnikenwerk in Trinity College

Het in 1592 opgerichte Trinity College in het centrum van Dublin is de oudste universiteit van Ierland. De georgiaanse zandkleurige gebouwen staan rond binnenplaatsen. Op de eerste binnenplaats staat een 19e-eeuwse klokkentoren met een poort. Volgens bijgeloof van de studenten werkt deze poort als een ladder: loop er niet onderdoor voordat je bent geslaagd.

Bezoek de Old Library met de imposante Long Room met 200.000 eerste drukken en manuscripten. De 65 meter lange ruimte bestaat uit twee open verdiepingen met een gewelfd plafond. Het topstuk is ‘the Book of Kells’ uit eind 8e eeuw: een door Keltische monniken handgeschreven boek met het Nieuwe Testament, in vier delen gebonden. Bewonder op de vier opengeslagen perkamenten pagina’s de verfijnde details van de deels met halfedelstenen gekleurde kalligrafie en miniaturen.

De National Gallery of Ireland ligt schuin tegenover Trinity College. Het museum dateert uit 1854 en heeft ruim 2500 schilderijen en tienduizend andere kunstobjecten in zijn bezit. Er zijn tentoonstellingen van zowel internationale grootmeesters als van Ierse kunst van de 17e tot 20e eeuw te zien. Entree is gratis en is inclusief een audiotour. In de weekenden is er op gezette tijden een rondleiding met een gids.

Bewonder (in wisselende tentoonstellingen) schilderijen van Rembrandt en Vermeer tot Picasso en Monet. Maar vergeet vooral niet het in Ierland beroemde schilderij ‘The Liffey Swim’ te bekijken van expressionist Jack B. Yeats uit 1923. Het schilderij geeft het (nog steeds) jaarlijkse zwemevenement op de Liffey-rivier weer vanuit het perspectief van een toeschouwer in de menigte.

3. Oscar Wilde op Merrion Square

Merrion Square is een van de mooiste pleinen van Dublin. Rondom een rustiek plantsoen staan prachtige exemplaren van 18e-eeuwse huizen met fel gekleurde voordeuren, geflankeerd door witte zuilen. Oorspronkelijk fungeerde het plantsoen als gemeenschappelijke tuin voor de bewoners, maar nu is het openbaar.

Tegenwoordig zijn de chique huizen voornamelijk in gebruik als kantoren. Wel staat aangegeven wie de laatste bewoners waren. Op nummer 1 is dat de familie Wilde, van Oscar (1854-1900), die beroemd werd als toneelschrijver van onder andere het stuk ‘The Importance of Being Earnest’. Bekijk zijn beeld in het plantsoen, relaxend op een rotsblok. Bezoek op nummer 29 het Georgian House Museum. Dit gerestaureerde pand geeft een beeld van de gegoede burgerij in de 18e eeuw, van eetkamer tot wijnkelder en van speelkamer tot keuken.

4. De geurende tuin van St. Stephen’s Green Park

Het historische stadspark St. Stephen’s Green ligt vrijwel naast de National Gallery. Het is aangelegd in 1670 met een Victoriaanse indeling: gestyled ontwerp met uitbundige bloemenperken, sculpturen en een waterpartij. Hoge bomen en dikke bosschages houden het lawaai van de stad buiten.

Struin over de 3,5 kilometer aan wandelpaden in het park en bekijk de standbeelden van bierbrouwer Arthur Guinness (1725-1803) en schrijver James Joyce (1882-1941), bekend van het boek Ulysses. Strijk neer op een bankje om te luisteren naar het geklater van de kleine waterval en de fontein en te genieten van de serene omgeving. Bijzonder is de speciale tuin voor blinden en slechtzienden. Hier staan sterk geurende planten die aangeraakt mogen worden en bordjes in braille die er informatie over geven.

5. De ‘Stiletto in the Ghetto’ op O’Connell Street

O’Connell Street is de hoofdstraat en de drukste winkelstraat in het centrum van Dublin. Behalve winkels is er ook een aantal monumenten en interessante gebouwen te zien, zoals het georgiaanse General Post Office. Hier werd de Ierse onafhankelijkheid uitgeroepen in 1916, na zware gevechten tegen de Britten. In de Ionische zuilen bij de ingang zijn de kogelgaten nog te zien.

Niet te missen is de 120 meter hoge Millennium Spire, gemaakt van glanzend metaal met een verlichte punt. De breedte aan de voet is 3 meter waarna de toren taps toeloopt naar de top die 15 centimeter breed is. Ontworpen als monument voor het millennium, maar door problemen met vergunningen en budget drie jaar te laat opgeleverd. Dit leverde een aantal cynische bijnamen op, waaronder ‘Stiletto in the Ghetto’.

6. Voor een kroegentocht naar Temple Bar

Het uitgaansgebied in Dublin is het Temple Bar-district, gelegen aan de zuidkant van de Liffey-rivier in het stadscentrum. De naam komt van de Temple-familie. William Temple was rector van Trinity College in het begin van de 17e eeuw en had hier een huis met verschillende tuinen. Het woord ‘bar’ verwijst naar de versteviging van de rivieroever die William’s zoon John aanbracht.

De met kinderkopjes geplaveide straten zijn volgepakt met winkels, galeries en bovenal pubs met felgekleurde gevels, gouden belettering en bloembakken. Bestel een typische Irish Stew en spoel die weg met een glas Guinness of Cider. De ene Ierse pub is nog gezelliger dan de andere. Live muziek komt achter vrijwel alle deuren vandaan en hoe later op de avond, hoe meer gezang. En zingen kunnen de Ieren!

7. Een romantische oversteek via de Ha’penny Bridge

Een van de symbolen van Dublin is de 43 meter lange Ha’penny Bridge over de Liffey-rivier. De brug werd in 1816 geopend en was bijna twee eeuwen lang de enige voetgangersbrug over de rivier. Er moest tot 1919 tol betaald worden van een halve penny, vandaar de verkregen bijnaam Ha’penny Bridge – oorspronkelijk heette de brug ‘Wellington Bridge’ naar Hertog Wellington.

Wandel over de wit geschilderde gietijzeren brug, onder de drie sierlijke poortjes door. De lantaarns op de poortjes zorgen ’s avonds voor een romantische verlichting. Neem de brug van noord naar zuid en loop zo het Temple Bar-district in. Gelukkig liggen er geen ijsschotsen in de rivier: de brug is gerestaureerd door dezelfde constructiemaatschappij die ook het beruchte schip de Titanic afleverde!

8. Kasteel in het stadscentrum: Dublin Castle

De Engelse King John bouwde Dublin Castle als verdedigingswerk in de 13e eeuw op de ruïnes van een Viking-burcht. In de loop van de eeuwen is het kasteel meermaals verbouwd en uitgebreid wat heeft geresulteerd in een samenraapsel van bouwstijlen waaronder neogotisch en georgiaans. De ronde Record Tower met kantelen bovenop is nog het enige originele 13e-eeuwse deel. De Ierse regering gebruikt Dublin Castle tegenwoordig voor officiële gelegenheden zoals staatsbezoeken.

Het kasteel ligt midden in het centrum van Dublin, grenzend aan Temple Bar. Sluit je aan bij een rondleiding en zie de Chapel Royal, de restanten van de Viking-burcht en de tentoonstellingen in de State Apartments. Bij een individueel bezoek heb je alleen toegang tot de State Apartments met meubels, porselein, schilderijen en beeldhouwwerken van de 17e eeuw tot nu.

9. Het Famine Memorial in de Docklands

De Docklands (kades) strekken zich over 1,5 kilometer aan beide oevers van de Liffey-rivier uit en beginnen 500 meter ten oosten van de centrale O’Connell Bridge. Maak een wandeling langs het water of zoek een plekje om te zitten en bungel met je benen over de kade. Bewonder de uiteenlopende architectuur: van het 18e-eeuwse neoclassicistische Custom House tot de futuristische 54 meter hoge glazen cilinder van het Convention Center.

Indrukwekkend is het Famine Memorial, een verzameling bronzen beelden van uitgemergelde mensen waar de hopeloosheid vanaf straalt. Een herinnering aan de Ierse hongersnood halverwege de 19e eeuw die een miljoen slachtoffers eiste. De hongersnood ontstond door mislukte aardappeloogsten vanwege een biologische ziekte in de aardappels.

10. De koorklanken van St. Patrick’s Cathedral

De ruim 800 jaar oude St. Patrick’s Cathedral is de nationale kathedraal van Ierland, genoemd naar de gelijknamige beschermheilige en een van de bekendste bezienswaardigheden van Dublin. De kerk staat op de plaats van een bron die Sint Patrick in de 5e eeuw gebruikte om mensen te dopen. De gotische kathedraal met zijn 43 meter hoge toren is in zijn geheel goed te zien vanuit St. Patrick’s Park, het bijbehorende plantsoen met bloemperken en een fontein.

Luister tijdens een gezongen mis naar het wereldberoemde St. Patrick’s Choir. Het koor bestaat uit leerlingen van de Cathedral Choir School die is opgericht in 1432. Onder de klanken van de muziek bekijk je het ruim vierduizend pijpen tellende orgel, de geometrische tegelmozaïeken op de vloer en de gewelfde plafonds.

11. Een pint met uitzicht in het Guinness Storehouse

Onlosmakelijk met Dublin verbonden, is het donkergekleurde stout bier dat sinds midden 18e eeuw wordt gebrouwen, toen Arthur Guinness hier zijn brouwerij opende. Het Guinness Storehouse is de 48 meter hoge opslagtoren naast de daadwerkelijke brouwerij, in het westen van het centrum.

Maak een rondleiding door het Guinness Storehouse en leer alles over het brouwproces van Guinness Beer. Oude ontwerpen van flesjes en blikjes en historische advertenties komen ook voorbij. Aan het eind van de rondleiding volgt een proeverij van de populaire drank in de ovale Gravity Bar op de bovenste verdieping. Hier heb je onder het genot van een pint een uitzicht van 360 graden over het centrum van de stad waar je de toren van St. Patrick’s Cathedral herkent.

12. De contrasten van het Irish Museum of Modern Art

In het westen van de stad, in de wijk Kilmainham, vind je het Irish Museum of Modern Art (IMMA). Het museum is gehuisvest in het 17e-eeuwse voormalige Royal Hospital. Het is in 1991 geopend en de hier tentoongestelde moderne kunst vormt een fraai contrast met de barokke architectuur van het gebouw. Rondom de binnenplaats zijn lange gangen met in elkaar overlopende ruimtes.

Wandel door de bijbehorende tuinen en bekijk de diverse vormen van beeldende kunst in dit gratis toegankelijke museum: van schilderijen tot videokunst en van sculpturen tot fotografie. Ga in het weekend mee met een gids op een rondleiding (begin van de middag). IMMA stelt alleen kunstwerken van nog levende artiesten ten toon en heeft steeds wisselende exposities.

13. Whiskey proeven in Old Jameson Distillery

Dublin bezoeken en geen Ierse whiskey proeven kan eigenlijk niet. In Ierland schrijft men overigens whiskey met een ‘e’ om het van de Schotse soort te onderscheiden. Sla twee vliegen in een klap en leer gelijk iets over het stookproces in de Old Jameson Distillery. Deze staat in de wijk Smithfield, ten westen van het centrum, waar het in 1780 begon. Jameson is de grootste whiskeyproducent in Ierland maar stookt tegenwoordig in de buurt van Cork.

Kies uit een van de twee geboden rondleidingen, van eenvoudig tot uitgebreid. Tijdens beide rondleidingen passeren de geschiedenis en het distilleren van whiskey de revue en krijg je ter afsluiting een glaasje te proeven. Liefhebbers kiezen de uitgebreide variant en maken hun eigen blend om mee naar huis te nemen.

14. Per boot of trein naar Dublin Bay

Dublin ligt rond de Dublin Bay, aan de Ierse Zee. Dit biedt een leuke afwisseling tijdens het bezoek aan de stad. Howth is een van de vissersplaatsjes rondom de baai. Wandelpaden doorsnijden hier de ruige kust. De Lower Cliff Loop is met 6 kilometer de kortste route en de Bog of Frogs Loop met 12 kilometer de langste. Na terugkeer smaakt een bakje Fish ’n Chips aan de haven extra lekker.

Maak een boottocht over de baai: bootmaatschappijen bieden trips aan naar zowel Howth als Dun Laoghaire. Stap in een van beide plaatsen uit voor een verkenningstocht om daarna weer terug te varen. Geen zeebenen? Neem dan de DART-trein, de ‘coastal express’. Deze neemt je vanuit de stad mee langs alle plaatsen rondom de baai.

15. De opzwepende Ierse muziek en dans

Voor een avond authentiek Iers entertainment woon je een voorstelling met Ierse muziek en dans bij. Deze stijl bestaat al 1500 jaar, maar de contemporaine wereldberoemde groep Riverdance heeft hem definitief op de kaart gezet. Als begeleiding gebruikt men traditionele instrumenten zoals de Bodhrán-drum die met een stok wordt bespeeld, de Celtic-harp, de Ierse viool en verschillende soorten fluiten als de kleine ‘tin whistle’ (flageolet).

Bezoek een van de dinnershows of aparte voorstellingen in bars of restaurants. Je kunt niet stilzitten bij de opzwepende muziekstijl en de tomeloze energie van de tappende dansers. Als vanzelf tikken je vingers of je voeten mee. Kijk niet gek op als men je tot slot uitnodigt om mee te dansen op het podium.

16. Tussen de fans bij een hurling-wedstrijd

Belangrijk onderdeel van de Ierse cultuur is de sport hurling. Het is een snelle veldsport en ziet er uit als een kruising tussen hockey, rugby en een eierenrace. De bal wordt geslagen (en soms gedragen) met een stick met een breed uiteinde en het doel is te scoren op het H-vormige goal.

Het wordt gespeeld in het Croke Park-stadion, in het noorden van Dublin. Bezoek daar het museum en leer over de geschiedenis van hurling vanaf de 13e eeuw v. Chr. tot het huidige spel. Test je eigen skills: sla met een hurley (stick) tegen de sliotar (bal), laat je reactiesnelheid meten en oefen je keeperskwaliteiten. Ervaar de passie van lokale fans tijdens een bezoek aan een competitiewedstrijd: ook zonder kennis van de regels een vermakelijk schouwspel in uitbundige ambiance.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.