10x steden met mooie stadsparken

Een paar dagen 'groen' relaxen in een stad? In deze metropolen vind je de mooiste parken. 

1. Bouwwerken & bier: Englischer Garten in München

De kolossale Englischer Garten in München - deze Duitse megatuin is groter dan Central Park in New York! - biedt maar liefst twee Biergartens. Je kunt er ook poedelen of kanovaren in een groot meer, of je vergapen aan een Chinese pagode, Japans theehuis of Griekse tempel. Afwisseling genoeg dus.

Meer over München

2. 'Frans' park: Tivoli in Ljubljana

Ou la la, een Frans park in de hoofdstad van Slovenië! Hoe zit de vork in de steel? Het enorme Park Tivoli - deze groenstrook strekt zich over meerdere wijken uit - stamt uit de tijd van de Franse keizerlijke administratie en is zelfs vernoemd naar de Parijse Jardins de Tivoli. Op de heerlijke promenade kun je genieten van afwisselende foto-exposities. Bezoeken: Kasteel Tivoli en het Sloveens Nationale Museum voor Hedendaagse Geschiedenis.

Meer over Ljubljana

3. Niet zo ver rijden: Vondelpark in Amsterdam

Onze eigen hoofdstad wordt al sinds 1865 opgeleukt door een van de mooiste stadsparken ter wereld. Vinden ook de tien miljoen bezoekers die het park jaarlijks trekt. Wat ze zoal doen? Lekker mensen kijken. Verder kun je je culinair laten verwennen in het iconische Blauwe Theehuis en Café Vertigo (met superterras).

Meer over Amsterdam

4. Creatief met mozaïek: Park Güell in Barcelona

De Catalaanse architect Antoni Gaudí (Sagrada Família, Casa Milà) was terecht apetrots op zijn Park Güell, dat zo ongeveer het kleurrijkste tuinmeubilair ter wereld bezit. Voor mozaïekliefhebbers is het bekendste park van Barcelona de overtreffende trap van creatief-met-steentjes. Gaudí wilde met zijn kleurrijke kunstwerken God aan het publiek laten zien.

Meer over Barcelona

5. Leren over bomen: Monsanto Forest Park in Lissabon

Soms is een park meer dan een optelsom van bomen en gazonnetjes. Het 1000 hectare grote Monsanto Forest Park in Lissabon bezit een bijzonder ecologische systeem, dat samenhangt met het klimaat en de ligging van het park. Bezoek in elk geval het voorlichtingscentrum van het Ecologische Park, het meest bijzondere deel van Monsanto. De ‘Green corridor’ is een weg van 2,3 kilometer die populair is bij wandelaars, joggers en fietsers.

Meer over Lissabon
Of bekijk onze aanbieding naar Lissabon

6. Lekker Zen: Hyde Park in Londen

Ooit het jachtgebied van koning Hendrik VIII (1491-1547), nu een populaire hang out van carrièretijgers uit de City. Hobbymatig kun je alle kanten op in het heerlijke Hyde Park. Zeilers en roeiers vind je op het Serpentinemeer, skaters op de Serpentineweg en verstokte kwebbelaars in de befaamde Speakers' Corner (elke zondag). Ga joggen of wandelen in het 142 hectare grote park.

Meer over Londen

7. Romantiek ten top: Jardin du Luxembourg in Parijs

Voor een flinke portie romantiek zit je al goed in de Franse hoofdstad, dus met het meest idyllische park van Parijs zit het helemaal snor. Het Jardin du Luxembourg heeft sinds de 15e eeuw geen spat van zijn romantische uitstraling verloren. Een fraai plekje is de royale vijver middenin het statige park, met op de achtergond het Palais du Luxembourg. Doordeweeks lezen studenten hier moeilijke boeken van Voltaire of Victor Hugo.

Meer over Parijs

8. Petunia's en panda's: Tuinen van Schönbrunn in Wenen

Reuzenpanda's in een paleistuin? Het moet niet gekker worden. Paleis Schönnbrunn in Wenen (1441 kamers!) huisvest de zwart-witte knuffelbeesten in een Tiergarten uit 1752, de alleroudste ter wereld. Naast de panda's trekken de barokke tuinen liefhebbers uit de hele wereld. Geniet van de bloemen in de statige perken, of schiet een selfie bij de Obeliskfontein of de Romeinse ruïne.

Meer over Wenen

9. Moeders mooiste: Britzer Garten in Berlijn

De Duitse hoofdstad biedt onverwacht veel natuur. 13% van Berlijn bestaat uit parken en tuinen, 18% uit bos en nog eens 7% uit meren, rivieren en kanalen. Topper is de Britzer Garten, ooit verkozen tot een van de tien mooiste tuinen van Duitsland. In het najaar barst het park bijna uit z'n voegen van de kleurenpracht. Bekijk dit Berlijnse pareltje comfortabel per treintje.

Meer over Berlijn
Of bekijk onze aanbieding naar Berlijn

10. Vol historie: Sint-Donatuspark in Leuven

Leuven heeft de ideale plek om uit te gaan én bij te komen. Drink een pintje op De Oude Markt - vanwege de talrijke cafés omgedoopt tot Langste Toog ter Wereld - en wordt daarna lekker zen in het Sint-Donatuspark. Bonus van deze Leuvense groene long: je kunt de restanten bezoeken van de eerste stadsomwalling uit de twaalfde eeuw.

Meer over Leuven
Of bekijk onze aanbieding naar Leuven

Enthousiast geworden? Misschien vind je dit ook interessant: