De 8 mooiste bezienswaardigheden in Athene

Hou je van heerlijk zwerven door sfeervolle straatjes en steegjes? Eet je graag een visje of een vleesspies met uitzicht op zee? Of heeft een bezoek aan een klassieke Griekse tempel meer je belangstelling? In Athene doe je het gewoon allemaal.

1. Akropolis in Athene

‘Akropolis’ betekent ‘hoogste punt van de stad’, en dat is deze 156 meter hoge tafelberg in Athene, die 4000 jaar geleden al werd bewoond. In de loop der eeuwen zijn er op de top diverse tempels gebouwd, ter ere van de godin Athene. Tot de indrukwekkendste behoren het Parthenon (tempel van de maagd Athene), de Propilaeën (monumentale ingang), de Tempel van Nikè en het Erechtheion (eveneens een tempel). Laat je meevoeren door de enthousiaste verhalen van de gidsen, die het steen hier tot leven wekken. ‘Monuments miracles! People work for the gods!’

2. Syntagmaplein en het Parlementsgebouw

Het beroemdste en meest mondaine plein van de stad (de klemtoon ligt trouwens op ‘syn’, niet op ‘tag’). Altijd druk, maar op de terrassen van de vele cafés hier is het aangenaam toeven. Als je daar lekker achter een frappé (ijskoffie) zit, werp je natuurlijk een blik op de façade van het deftige Grande Bretagne-hotel, waar de nazi’s op kerstavond 1944 Winston Churchill wilden opblazen. Aan het plein ligt tevens het Griekse Parlementsgebouw, dat wordt bewaakt door militairen in kleurrijke traditionele kledij. Elk uur vindt de wisseling van de wacht plaats, een ritueel dat altijd veel bekijks trekt.

3. Pláka

Door deze schilderachtige historische wijk aan de voet van de Akropolis is het heerlijk slenteren. De wirwar van straatjes en steegjes voert langs huisjes die dateren uit Byzantijnse of Ottomaanse tijden. Sommige hebben een fraai binnenhofje, enkele zelfs een tweede waar groente wordt verbouwd. Tegen de muren groeit bougainville. Natuurlijk het is niet alleen romantiek in de Pláka. De begrijpelijke populariteit van de wijk bij buitenlandse toeristen heeft tot een even begrijpelijke wildgroei aan souvenirstalletjes geleid en elke paar meter zal een onvermoeibare restauranteigenaar je proberen te overtuigen dat je juist bij hém moet komen eten. Nee, een dooie boel is het hier beslist niet.

4. Oude Agora

De Agora, oftewel het marktplein, vormde in het oude Griekenland het hart van het dagelijks leven. Hier vonden niet alleen markten plaats, maar werden ook toespraken gehouden en bevond zich de rechtbank. Op de Agora van Athene hield Socrates zijn redevoeringen en predikte de apostel Paulus het Christendom. Ook vonden er atletiekwedstrijden en toneeluitvoeringen plaats. De Agora van Athene is de best bewaarde van heel Griekenland. Je hebt er vanaf de noordkant van de Akropolis een mooi zicht op, maar er gaat natuurlijk niets boven zelf langs de zuilen wandelen.

5. Olympeion

Het Olympeion is de reusachtige Tempel van de Olympische Zeus. Het duurde 600 jaar om de tempel te bouwen. Het bouwwerk telde ooit meer dan 100 reusachtige marmeren zuilen. Vandaag de dag staan er nog 15 overeind, maar het is nog steeds mogelijk om een goed beeld te krijgen van het majestueuze karakter dat de tempel in de tweede eeuw na Christus moet hebben gehad.

6. Panaghia Kapnikaréakerk

Deze charmante Byzantijnse kerk stond in de 19de eeuw op de nominatie om te worden gesloopt, maar bleef dankzij persoonlijk ingrijpen van de Beierse koning Ludwig I gespaard. Gelukkig maar, want dit is een pareltje van 11de-eeuwse Byzantijnse bouwkunst. De kerk is gebouwd in de vorm van een kruis en wordt bekroond met een koepel. Het interieur is versierd met iconen en ander schilderwerk.

7. Romeins Athene

Toen de Romeinen het (vanaf 189 voor Christus) voor het zeggen kregen in Athene, verplaatste het stadscentrum zich van de Oude Agora (zie hierboven) naar de Romeinse Agora. In de omgeving van Adrianou en Eillou (niet ver van metrostation Monastriaki) is dankzij een aantal opgravingen de sfeer van Romeins Athene te proeven. De Poort van Athena Archegetis bijvoorbeeld, die in opdracht van Julius Caesar werd gebouwd, en de achthoekige Toren van de Winden: de Romeinen onderscheidden er acht, die elk naar een god waren vernoemd. Een windvaan bovenop de toren gaf aan welke van de acht de heersende windrichting was.

8. Dagtrip naar Delphi of Napflio

Veel bezoekers gebruiken Athene als hub voor een trip naar een of meer Griekse eilanden. Altijd leuk om eerst nog even een bezoek te brengen aan het befaamde Delphi, waar in het Heiligdom van Apollo het orakel ooit voor een direct lijntje met de goden zorgde. Ook het sfeervolle en schilderachtige stadje Napflio, op de Peloponnesos, is een dagtrip waard.

ANWB Extra Reisgids Athene

Deze en nog veel meer bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra reisgids Athene. Je kunt 'm gemakkelijk online bestellen. Inclusief uitneembare kaart.

ANWB Reisgids Athene bestellen

Een stedentrip naar Athene boeken

Wil je Athene met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top stedentrips naar Athene

Speciaal voor jou geselecteerd