De mooiste vakanties voor 2020

Alle 13 goed! Van Schiermonnikoog tot Shanghai & met voordeel voor ANWB-leden

Waarheen in 2020? Het aanbod is enorm. Van droomreizen ver weg, dwars door Sri Lanka of China, tot vakanties in Europa, per auto, boot, trein, fiets of zelfs te voet. Reizen rijk aan cultuur én natuur. Dit zijn 13 topvakanties voor 2020, vaak met ANWB Ledenvoordeel.

1. Italië: Puglia en omstreken

Tussen trulli, sassi & de zee, in het spoor van 007

Toscane met Florence & Pisa is bekend. Iets minder bekend is Umbrië, met Assisi & Spoleto. En véél minder bekend (en bezocht) is Puglia, de dunbevolkte regio aan de Adriatische Zee, diep in de hak van Italië. Toch vind je ook hier bezienswaardige steden, zoals barokstad Lecce, naast kolossale kastelen en droomdorpjes met trulli (witte, ronde huizen met puntdaken). Tip voor wie een fly-drive in Puglia overweegt: bezoek dan - net over de grens in de regio Basilicata - de stad Matera, rijk aan sassi (oeroude grotwoningen) en te zien in de nieuwe James Bond-film No Time To Die (2020).

Puglia met eigen ogen ontdekken?

2. Marokko per luxe bus

1001 indrukken tussen Spanje en de Sahara

Er is een land - op nog geen 15 kilometer van Spanje - met steden als Casablanca (waar de grootste moskee ter wereld staat) en Rabat (Google: Oudaya Kasbah) én Meknès (met een warm kloppend stadshart dat werelderfgoed is) én Fès (rijk aan een giga-labyrint van chaotische straatjes, tjokvol koopwaar, van fopspeen tot grafsteen) én betoverend Marrakesh. En ja, dat land is Marokko. Waar je, naast aan al dit stedenschoon, je ook nog kunt vergapen aan diepe kloven, kruimeldorpen, kashba's, cederbossen en de Hoge Atlas. Plus - aan de rand van de Sahara - oases waar je tussen kamelen slaapt, onder ontelbare sterren.

Ook naar Marokko?

3. Frankrijk: Bretagne

La France, maar dan anders

Vanuit de baai met het grootste getijdenverschil van Europa - 700 kilometer onder Breda - verrijst Mont Saint-Michel uit de zee. Wonderlijk werelderfgoed. En hier sta je dan nog maar voor de poort van Bretagne. Een schiereiland, on-Frans (want Keltisch) en tegelijk ook weer niet. Hoofdstad Rennes, oesterdorp Cancale, de havensteden St. Malo en Brest en het kwieke Quimper: allemaal zijn ze bezienswaardig, uiterst sfeervol én goed voor een tongstrelend menu du jour. Net als de 2500 kilometer kust, met strandjes, kliffen en natuurwonderen als de Côte de Granit Rose.

Zin in Bretagne?

4. China, per luxe bus, boot & trein

Naar de schatten van de Volksrepubliek

China is, zoals bekend, erg groot en aan verandering onderhevig. Toch zijn er een aantal bijzondere must-sees die zich in een 16-daagse reis laten vangen. Zoals? Metropool Chengdu, waar je reuzenpanda’s kunt spotten. Om vervolgens per hogesnelheidstrein naar Xi’an te flitsen, waar het Terracotta Leger wacht. En je hierna, in en nabij Beijing, te vergapen aan de Grote Muur, de Verboden Stad én het Plein van de Hemelse Vrede. Waarna je eerst Shanghai bezoekt, stad van zowel statige, koloniale gebouwen als hypermoderne wolkenkrabbers, en daarna Hangzhou, voor het Westmeer. Golvend werelderfgoed dat smeekt om een tocht per boot, tussen pagodes en ontelbare lotusbloemen.

Wil je zelf China ontdekken?

5. Duitsland & Tsjechië

Van Praag naar Dresden, fietsend langs de Elbe

Het Florence aan de Elbe, zo werd Dresden genoemd. Tot de oorlog kwam en de barokstad werd verwoest. Maar vandaag - 75 jaar later – pronkt Dresden weer met haar Frauenkirche, Zwinger-paleis, Altmarkt en nog véél meer. Dik 200 kilometer zuidelijker schittert Praag, de Gouden Stad aan de Moldau, de rivier die uitkomt in de Elbe. En langs beide rivieren loopt een fietsroute, zodat je vrij gemakkelijk van Praag naar Dresden kunt fietsen. Via stokoude stadjes als Mělník, Děčín en Pirna, en het sprookjesachtige Elbezandsteengebergte.

Wil je zelf de fietstocht gaan doen?

6. Noorwegen, Spitsbergen, IJsland & Schotland

Cruisen naar walvis, poolvis en ijsbeer

Stel je voor, je verlaat Amsterdam, voor een cruise van 22 dagen. Waarbij je dan eerst naar de fjordenkust van Noorwegen vaart, rijk aan zowel natuur- als stedenschoon. En vervolgens naar Spitsbergen: een archipel als een wintersprookje, waar ijsberen, poolvossen en walrussen kind aan huis zijn. En dan, weer enkele dagen later. duikt IJsland op. Waarvan je hoofdstad Reykjavik ziet, naast mega-gletsjers, lavavelden, spuitende geisers en donderende watervallen. Om hierna via de Schotse kust (o.m. Kirkwall & Invergordon) terug te keren in Amsterdam.

Lijkt het je wat?

7. Spanje: Mallorca

Geknipt voor een fly-drive

‘Mallorca, mooiste vakantie 2020?’ Ah, zien wij daar wenkbrauwen fronsen? Besef dan dat dit eiland zeven keer groter is dan Ibiza. En dat het een heus gebergte bezit, de Serra de Tramuntana. Plus dat de drukke ‘hotelkust’ zich beperkt tot het zuiden, links en rechts van de hoofdstad Palma. Een stad die zeker wel bezienswaardig is. Net zoals het achterland, waar je welriekende wandelpaden met zeezicht vindt, naast oude kloosters en stadjes als Valldemossa, Sóller en Pollença. Met terrasjes op Plaça Majors waar tagliatelle met truffels wordt geserveerd, en ook… Nou ja, je begrijpt het al: Mallorca is geknipt voor een fly-drive, met name in het voor- of naseizoen.

Kies je voor een actieve vakantie op Mallorca?

8. Zuid-Amerika: Ecuador & de Galápagos

Natuurwonderen rond de Evenaar

Ecuador in 1 woord? Afwisselend. Want ga maar na: de hoogste bergtoppen van de Andes, regenwoud, tropisch laagland, een kust met mooie stranden en een zee met daarin de volstrekt unieke Galápagos eilanden. Dus ja, wie naar Ecuador reist gaat koloniale steden én kleine indianendorpjes zien, naast brullende vulkanen, giechelende jungle, pruttelende warmwaterbronnen, Tarzan-imiterende slingerapen, koudbloedige leguanen, schattige zeeleeuwen en nog véél meer.

Zelf alle dieren spotten?

9. Zwitserland: per trein

Via de Rijnkloof naar de Matterhorn

Wie Zwitserland zegt, die zegt Alpen. Maar ook: Glacier Express en Albula- & Berninabahn. Spoorlijnen die werelderfgoed zijn. Waarop treinen als kleine rode rupsen bergpassen bedwingen. Kronkelend, door tunnels en over hoge bruggen. En kruipend, langs diepe kloven en bergmeren. Waarna ze dan stoppen bij een larikshouten dorp of in een levendige stad. Zoals Zürich of Zermatt, pal onder de Matterhorn. Simpel samengevat: de trein is dé manier om Zwitserland te ontdekken.

Benieuwd geworden naar Zwitserland?

10. Afrika: Malawi

Beestachtig mooi

Malawi, ingeklemd tussen Mozambique, Zimbabwe & Zambia, is een arm, vrij onbekend land. Met 19 miljoen inwoners en talrijke stoffige stuiterwegen. Wegen naar het Malawi-meer, werelderfgoed. En naar lodges met krakende veranda's, wiegende hangmatten en koud Kuche Kuche-bier. In een van de vijf nationale parken, waar je olifanten, luid trompetterend, naast neushoorns, krokodillen, nijl- en luipaarden kunt spotten. Adembenemend mooi. Toch zijn het vooral de hartelijke Malawianen die indruk maken. Water halend bij een bron, in rijtjes zittend op het dorpsplein (de tafel van 10 dreunend) of spelend met een voetbal in de avondzon. Wie Afrika zoekt, moet hier zijn.

11. Griekenland: Karpathos

Te voet over ezelpaden met zeezicht

Karpathos is een eiland. Grieks, langgerekt en met 5.000 inwoners op 326 km2 (ons schiereiland Walcheren, ietsje kleiner, heeft er 115.000). Je vindt het in de Egeïsche Zee, ergens tussen Kreta en Rodos. Een ruig bergwandelparadijs, waar je kuiert over kalderimea. Ezelpaden met zeezicht. Hier loop je fluitend, zonder iemand tegen te komen, terwijl je de lucht van wilde rozemarijn opsnuift. En ’s avonds, in de dorpen, word je omringd door de giga-gastvrije Karpathiotiki (ja, zo heten ze echt!), die je volstoppen met kostelijk Grieks slow food & dito drank. Erg hè?

12. Azië: Sri Lanka

Op reis tussen thee, tempels & olifanten

Het mooiste eiland ter wereld, zo noemde Marco Polo Sri Lanka. Op een oppervlakte niet groter dan de Benelux vind je hier een enorme rijkdom aan natuur en cultuur. Ruïnes van antieke steden en een massa koloniaal erfgoed tussen tropische bossen, droge vlaktes, koele bergen, theeplantages en stille stranden. Naast de gastvrije Sri Lankanen ontmoet je hier ook apen, olifanten en varanen op talloze prachtplekken. Zoals de oude tempelstad Anuradhapura, de mysterieuze Rots van Sigiriya, de Tempel van de Tand in Kandy, het Uda Walawe National Park, en ga zo maar door. Jawel, die Marco Polo had er kijk op.

Zelf dit prachtige land ontdekken?

13. Nederland: de Wadden

Dichtbij huis en toch helemaal weg

En ja, dit kan ook: dichtbij huis en toch helemaal weg. Waar? Tussen Noordzee en Waddenzee, op onze eigen 'archipel’ tussen Noordzee. Over laatstgenoemde zee - werelderfgoed - kun je onvergetelijk wadlopen. Maar ook op de eilanden - Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog - zelf is het fijn uitwaaien. Te voet of op de fiets vanuit stokoude dorpen als Oudeschild, Striep en Ballum. En dan door bos en duin naar een strandtent, waar kokkels, schapenkaas en Juttersbitter worden geserveerd. Tip: zak hier dan onderuit met zicht op de horizon, ergens ver weg.

Ontdek de Wadden

Vakantie boeken voor 2020?

Of je nu ver weg wilt of lekker in eigen land op vakantie wilt dit jaar, je boekt je vakantie bij ANWB Ledenreizen of een van onze reisdochters! En boek je bij ANWB Ledenreizen, dan geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel.

Bekijk reisaanbiedingen met ledenvoordeel

Of bekijk de vakanties van de ANWB Reisdochters en -partners

Misschien vind je dit ook interessant

De mooiste autoroutes ter wereld
De mooiste treinreizen ter wereld
De 100 steden die je móet zien

Speciaal voor jou geselecteerd