Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Catalonië

Catalonië staat vooral bekend om het toeristische Barcelona, maar er is nog zoveel meer te doen. Wandel door de Joodse wijk van Girona, verken het historische Vila Vella in Tossa de Mar en begeef je tussen de picknickende locals in Malgrat. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Catalonië.

Wat te doen in Catalonië?

Catalonië is een gebied iets groter dan België en heeft een aantal van de meest spectaculaire landschappen: van dramatische bergtoppen tot prachtige baaien en een kilometerslange kustlijn. Slenter door middeleeuwse dorpjes zoals Sitges en Solsona en ontwijk de drukte in Calella in stadspark Dalmau. Bewonder de streetart in Tarragona en kies Puigcerdà als uitvalsbasis voor een wandeling door de Pyreneeën. Dit zijn de negen mooiste bezienswaardigheden van Catalonië.

1. Wandel door de goed bewaarde Joodse wijk in Girona

Girona is – in tegenstelling tot het 100 kilometer verderop liggende Barcelona – nog niet zo overlopen door toeristen. Echter wordt het steeds drukker, aangezien de stad diende als decor voor de serie Game of Thrones. Georganiseerde rondleidingen brengen je naar alle filmlocaties van deze serie zoals de Kathedraal van Santa Maria uit de 11e eeuw.

Beklim de honderd treden tellende trap van deze kathedraal en aanschouw het uitzicht over de Joodse wijk, waarbij de Pont de les Peixateries Velles – gebouwd door Gustave Eiffel in 1877 – meteen opvalt. Steek vanaf de Carrer de les Hortes deze brug over en je komt terecht in de Call Jueu, die zijn naam dankt aan de Joden die hier in de Middeleeuwen handel dreven. Kenmerkend zijn de smalle steegjes, pleinen en trappen voor deze wijk die gebouwd is op de hellingen aan de oever van de rivier de Riu Onyar.

2. Tossa de Mar: badplaats omringd door 12e-eeuwse muur

Geplaveide straten lopen als in een doolhof de 70 meter hoge heuvel op naar het oude vissersdorp Tossa de Mar. De middeleeuwse stadskern met stenen huizen – Vila Vella – van deze tegenwoordig bruisende badplaats gaat over in een bijna 400 meter lang zandstrand en een modern centrum met straatartiesten, schilders en een enorme verzameling restaurants en ijssalons.

Overdag bieden de straatjes een welkome pauze om te ontsnappen aan het bloedhete strand. Zij worden omringd door de stadsmuur: de overblijfselen van Castillo de Tossa de Mar. Een 300 meter lange muur, versierd met zeven ronde torens van 20 meter hoog. Deze muur is gebouwd in de 12e eeuw n. Chr. om Vila Vella te beschermen tegen piraterij. De bekendste torens zijn de toren van Joanàs die diende als uitkijkpunt over de baai en de toren van Es Codolar met uitzicht over het naastgelegen en gelijknamige strand.

3. Ontwijk de drukte in Calella in stadspark Dalmau

Calella is in eerste instantie een zonnige badplaats waar in de zomer vooral jongeren naartoe trekken. Voor de kust ligt het strand van Playa Gran met vele chiringuito’s, oftewel strandpaviljoens. Langs dit strand loopt de Paseo Puigvert, een wandelpad dat het winkelgebied scheidt van de kust en dat dankzij de vele bomen voldoende schaduw biedt. Ook maak je vanuit Calella gemakkelijk uitstapjes naar een aantal witte dorpjes. Zo sta je op een uurtje rijden op het strand van het bijna gelijknamige Calella de Palafrugell, gekenmerkt door de vissersbootjes, een gedeeltelijk overdekte boulevard en verborgen baaitjes.

Wil je de drukte van Calella ontwijken, bezoek dan het stadspark Dalmau. In dit bijna 19 hectare grote park vind je veel plekjes waar je in de schaduw van de meer dan 100 jaar oude bomen kunt relaxen. Een van de heuvels in dit park diende tijdens de burgeroorlog (1936 - 1939) als schuilkelder voor de bevolking en de hoofdingang is nog steeds intact. Tijdens je wandeling door Parc Dalmau is de vuurtoren Sant Sebastia op een 168 meter hoge klif bovendien niet te missen. Deze toren biedt onder andere uitzicht over de baai van Llafranc.

4. Kunstenaars en picknickende locals in Malgrat

Malgrat is van oudsher een rustig vissersdorp, maar dankzij de drie brede stranden met een totale lengte van meer dan 3 kilometer al gauw ontdekt door toeristen. Het grootste strand is Tordera Mouth Beach, dat bestaat uit fijn grind en vlakbij de aangrenzende promenade van Malgrat ligt. Vanaf de promenade wandel je zo het centrum in, waar de 18e-eeuwse St. Nicolau-kerk met zijn 45 meter lengte en 24 meter breedte een prominente plek inneemt.

Wil je deze kerk in volle glorie zien, neem dan de gratis kabelbaan die je in 30 seconden naar het nabijgelegen Parc del Castell brengt. Hoewel de naam doet vermoeden dat je een kasteel kunt bezichtigen, is de uitkijktoren gesloten. Vanaf het omliggende park heb je wel uitzicht over Malgrat en in het park zelf komen vooral picknickende locals en schilderende kunstenaars. Geniet van de rustige sfeer en kies een schaduwrijk plekje uit om te relaxen.

5. Sitges: exclusieve bestemming met kunstgalerieën

Geen hoogbouw, nauwelijks souvenirwinkels en toeristenrestaurants. Sitges staat bekend als kwaliteitsbadplaats en is er niet zo een die 's winters slaapt. De brede en charmante boulevard, rijke architectuur en chique hotels zijn hier helemaal op hun plek. Kies overdag uit een van de zeventien stranden en duik 's avonds het bruisende nachtleven in. De gaybars- en clubs worden in Sitges goed vertegenwoordigd. De historische stadskern met kronkelige straten brengt je langs winkeltjes die zijn omgetoverd tot kunstgalerie en de opvallende Sant Bartomeu i Santa Tecla uit de 17e eeuw met een beklimbare 15 meter hoge klokkentoren.

Op steenworp afstand van de kerk vind je Museu Maricel en het naastgelegen Museu del Cau Ferrat. Beide musea zijn gevestigd in goed bewaarde traditionele huizen met exposities over het Catalaans modernisme. Museu Maricel herbergt in een mix van kleuren en texturen antieke Spaanse voorwerpen uit de 20e eeuw. In Museu del Cau Ferrat vind je vooral collecties schilderkunst, glas en beeldhouwwerken die verzameld zijn door de Catalaanse kunstenaar Rousiñol (1861-1931).

6. Opvallend gekleurde pilons in Tarragona

De oude havenstad Tarragona ligt aan de Costa Dorada op een 70 meter hoge heuvel die uitzicht biedt over de Middellandse Zee. De Catalaanse stad herbergt veertien Romeinse ruïnes zoals het amfitheater uit de 2e eeuw n. Chr. maar staat vooral bekend om de streetart. Neem daarom de tijd om de paaltjes in Pilons Street te bewonderen. Alle pilons zijn in andere opvallende kleuren geschilderd, dat het stuk voor stuk minikunstwerken maakt.

Nog meer moderne kunst vind je aan de Plaça dels Sedassos met een opvallende muurschildering uit 1995. De kunstenaar Carles Arola beschilderde een muur tot een compleet huis uit de late 19e eeuw. Door de levensechte details van balkons met bloemen, uitgerolde zonneschermen en mensen die uitkijken over de straat lijkt het echt even alsof je naar een huis kijkt in plaats van een blinde muur. Deze muur is bovendien de meest gefotografeerde plek van Tarragona.

7. Puigcerdà: ingang van de Spaanse en Franse Pyreneeën

Puigcerdà is de grootste stad in de vallei Cerdanya en biedt uitzicht over de Spaanse en Franse Pyreneeën. Puigcerdà is opgedeeld in een laag- en hooggelegen stadsdeel die met elkaar verbonden worden door een lift. Deze lift brengt je naar het 75 meter hoger liggende stadsdeel waar je vooral skiërs en wandelaars ziet die na hun tocht plaatsnemen in een bar op het plein Santa Maria. 

Op het plein Santa Maria springt vooral de 40 meter hoge klokkentoren in het oog. Dit is het restant van de 12e-eeuwse kerk Santa Maria die tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1936 is verwoest, maar de klokkentoren is altijd bewaard gebleven. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over de binnenstad van Puigcerdà, het bijna 3 hectare grote meer lago Puigcerdà en de – al dan niet – besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën.

8. Ezelmoordenaars tijdens carnaval in Solsona

Solsona ligt in een glooiend gebied aan de voet van de Pyreneeën en staat bekend om het grote contrast in landschappen van bossen, akkers en hooggebergten. Middeleeuwse woningen en het Llobera-paleis – een typisch voorbeeld van een 16e-eeuws Catalaans huis – sieren het straatbeeld. Maar eigenlijk draait Solsona vooral om Matarrucs: ezelmoordenaars. Dit heeft alles te maken met de legende waarbij een hongerige ezel met een touw om zijn nek naar de top van de klokkentoren werd gehesen, om gras te eten dat daar groeide.

Een legende omgezet naar traditie, want tijdens de Carnaval de Solsona hangt er aan een toren midden in de stad een kartonnen ezel die de locals besproeit met water. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement – uitgeroepen tot nationaal cultureel erfgoed – vinden in februari negen dagen lang typische activiteiten plaats met een zeepkistenrace, marktkraampjes en optochten met carnavaleske reuzenfiguren die op de klanken van de Bufí (carnavalslied) dansen.

9. Roses: waar bergen en zee elkaar ontmoeten

Roses strekt zich uit tussen de bergen en de zee aan de Costa Brava. Hierdoor lijkt het alsof je beschermd wordt door de bergen terwijl je aan de ‘vermoeiende taak’ begint om de baaien, stranden en natuurparken te verkennen. Roses is vooral de uitvalsbasis voor het 21 kilometer verderop liggende Parc Natural del Cap de Creus. Dit 14.000 hectare grote nationaal park staat vol wilde kruiden en grillige rotsformaties die doen denken aan een maanlandschap. 

Ongeveer een kwart hectare van Cap de Creus bestaat uit wateroppervlakte, vooral populair bij duikers die octopussen en tandbaarzen hopen te zien. De 87 meter hoge vuurtoren op Cap de Creus biedt een prachtig uitzicht over het nationaal park en een bezoekerscentrum met informatie over (georganiseerde) wandeltochten in de omgeving. Tip: in alle vroegte of aan het einde van de dag aanschouw je de bijzondere zonsopgang- of ondergang waarbij het complete landschap in paarstinten is gehuld.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Spanje en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.