Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Vervoer in Parijs

De Parijse metro is snel, is gebruiksvriendelijk en komt overal. De RER, de halfondergrondse treindienst naar de voorsteden, gaat nog sneller maar rijdt minder vaak.

Metro in Parijs

De metro is een praktisch vervoermiddel. Er is één kaartje, dat je voor alle lijnen kunt gebruiken. Ze zijn per stuk te koop, maar handiger is per tien, een carnet. Een metrokaartje is geldig op de metro, op alle bussen en op de RER binnen de stadsgrenzen van Parijs. De eerste metro vertrekt meestal om ongeveer 5.30 uur en de laatste om 1.15 uur. Op vrijdag en zaterdag ongeveer een uur later.

Handig:

Interactieve kaart metronet Parijs

De RER (Réseau Express Régional) is de treindienst naar de voorsteden van Parijs. De treinen rijden gedeeltelijk ondergronds. Met de RER reis je vanuit het centrum van Parijs naar Disneyland of vliegveld Charles de Gaulle. Er zijn vijf lijnen (A, B, C, D en E).

Fietsen door Parijs

Vroeger was fietsen in Parijs ondenkbaar, maar tegenwoordig is Parijs een fietsstad! Er zijn fietspaden aangelegd, en elke 300 meter vind je een station waar je een vélib, bronskleurige ‘vrije fiets’ kunt pakken. Het lijkt ingewikkeld, maar als je het één keer gedaan hebt wil je niet meer anders. En handig: je kunt een weekabonnement afsluiten. Met zo’n kaartje mag je altijd en bij elk station een fiets pakken en weer inleveren. Eén minpuntje: soms is het ’s avonds laat lastig een leeg paaltje te vinden om de fiets terug te zetten. Maar dat is dan ook het enige.

Parijs met de bus

Parijse bussen rijden vaak dwars door de hele stad. Je ziet dan een heleboel. De stad heeft van bestaande buslijnen en één metrolijn zelfs architectuurroutes gemaakt. ‘Archibus’ 64 komt onder meer langs de nieuwste brug over de Seine, de Pont Simone de Beauvoir.

Handig voor veelgebruikers: Paris Visite

Paris Visite is een ov-pas die 1, 2, 3 of 5 dagen geldig is in de zones 1 t/m 3, of 1 t/m 5. Afhankelijk van het aantal zones mag je de metrolijnen, de RER lijnen (RATP en SNCF), en de buslijnen van het Île-de-France (RATP en OPTILE) gebruiken, behalve de lijnen van Jetbus, Allobus Roissy CDG, de toeristische routes en Air France; de lijn Orlyval (van Orly naar de RER B) en de kabelbaan van Montmartre. Met Paris Visite mag je onbeperkt reizen. De luchthavens liggen te ver weg voor een 1-3 zones ticket. Maar alleen hiervoor neem je geen vijf-zonekaart. Voor het vervoer heen en weer naar de luchthaven koop je dan gewoon een los kaartje. 

Paris Pass

De Paris Pass geeft je o.a. toegang tot geweldige musea en monumenten zoals het Louvre, Musee d'Orsay, een cruise over de rivier en een rondleiding in de Opera Garnier. Je kunt mee met de hop on hop off bus door de stad en mag onbeperkt reizen met metro, RER en bus. Tot slot krijg je een gratis reisgids met daarin informatie over de stad en aanbiedingen en kortingen voor winkels, restaurants en bars.

Meer praktische tips vind je in de ANWB Extra reisgids Parijs.

Een stedentrip naar Parijs boeken

Wil je Parijs met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd inclusief gratis extra's!

Bekijk top 10 stedentrips Parijs

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Je vakantie plan je niet met de Franse slag. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen!