Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervoer in Parijs

De Parijse metro (RATP) is snel, is gebruiksvriendelijk en komt overal. De RER, de halfondergrondse treindienst naar de voorsteden, gaat nog sneller maar rijdt minder vaak.

Metro in Parijs

De metro is een praktisch vervoermiddel. Er is één kaartje, dat je voor alle lijnen kunt gebruiken. Ze zijn per stuk te koop, maar handiger is per tien, een carnet. (In 2021 is het systeem van carnets vervangen door de zogenaamde Navigo Easy pass, een kaartje zo groot als een betaalpas. Je koopt hem bij de ticketautomaten van de meeste metrostations. Losse metrokaartjes zijn vooralsnog wel te koop en ook de oude carnets blijven geldig.) 
Een metrokaartje is geldig op de metro, op alle bussen en op de RER binnen de stadsgrenzen van Parijs. De eerste metro vertrekt meestal om ongeveer 5.30 uur en de laatste om 1.15 uur. Op vrijdag en zaterdag ongeveer een uur later. De metro in Parijs kent 16 lijnen die allemaal ondergronds lopen.

Handig: Interactieve kaart metronet Parijs

Trein RER

De RER (Réseau Express Régional) is de treindienst naar de voorsteden van Parijs. De treinen rijden gedeeltelijk ondergronds. Met de RER reis je vanuit het centrum van Parijs naar Disneyland of vliegveld Charles de Gaulle. Er zijn vijf lijnen (A, B, C, D en E).

Fietsen door Parijs

Vroeger was fietsen in Parijs ondenkbaar, maar tegenwoordig is Parijs een fietsstad! Er zijn fietspaden aangelegd, en elke 300 meter vind je een station waar je een vélib, een ‘vrije fiets’ kunt pakken, ongeveer 30% is elektrisch. Het lijkt ingewikkeld, maar als je het één keer gedaan hebt wil je niet meer anders. En handig: je kunt een weekabonnement afsluiten. Met zo’n kaartje mag je altijd en bij elk station een fiets pakken en weer inleveren. Eén minpuntje: soms is het ’s avonds laat lastig een leeg paaltje te vinden om de fiets terug te zetten. Maar dat is dan ook het enige.

Handig voor veelgebruikers: Paris Visite

Paris Visite is een ov-pas die 1, 2, 3 of 5 dagen geldig is in de zones 1 t/m 3, of 1 t/m 5. Afhankelijk van het aantal zones mag je de metrolijnen, de RER lijnen (RATP en SNCF), en de buslijnen van het Île-de-France (RATP en OPTILE) gebruiken, behalve de lijnen van Jetbus, Allobus Roissy CDG, de toeristische routes en Air France; de lijn Orlyval (van Orly naar de RER B) en de kabelbaan van Montmartre. Met Paris Visite mag je onbeperkt reizen. De luchthavens liggen te ver weg voor een 1-3 zones ticket. Maar alleen hiervoor neem je geen vijf-zonekaart. Voor het vervoer heen en weer naar de luchthaven koop je dan gewoon een los kaartje. 

Paris Pass

De Paris Pass geeft je o.a. toegang tot geweldige musea en monumenten zoals het Louvre, Musee d'Orsay, een cruise over de rivier en een rondleiding in de Opera Garnier. Je kunt 1 dag mee met de hop on hop off bus door de stad. Metrotickets zijn niet inclusief. De pas kent een geldigheid van 2, 3, 4 of 6 dagen.

Meer praktische tips vind je in de ANWB Extra reisgids Parijs.

Plan de poche

Op dit zakformaat kaartje vind je alle metrolijnen, buslijnen en RER-lijnen in Parijs. Gratis mee te nemen op metrostations of verkrijgbaar bij de buschauffeur!

Een stedentrip naar Parijs boeken

Wil je Parijs met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd inclusief gratis extra's!

Bekijk top 10 stedentrips Parijs 

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.