Natuur in Champagne-Ardennen

Of je graag wilde dieren spot in een wildpark, lange wandelingen maakt in een natuurpark vol meren of verrast wil worden door kronkelende beuken: in de Champagne-Ardennen valt er genoeg bijzondere natuur te ontdekken. 

Natuurpark Forêt d'Orient

Vooral bouwland voor suikerbieten en graan vormen het landschap van de Champagne, in de Franse Ardennen is weer meer bos aanwezig. Doen: bezoek het regionale natuurpark Forêt d’Orient, met 5.000 hectare aan wateroppervlak. Er zijn drie meren die het hart vormen van dit park. Het grootste is het Lac d’Orient, waar je op sommige plaatsen mag zwemmen en zonnen, en waar zeilers hun lol op kunnen. Ook vogelliefhebbers kunnen hier naar hartenlust spotten. Voor sportvissers is er ook nog het Lac du Temple en voor gemotoriseerde vaartuigen het Lac Amance. Maar in het park kun je ook heerlijke wandelen en fietsen door de bossen.

Klein wildpark

Midden in het Forêt d’Orient ligt een prachtig stukje natuur, dat je elke middag mag bezoeken: het is het wildpark Espace Faune de la Forêt d'Orient. In dit widpark leven wilde paarden, ‘tarpans’, reeën, herten, elanden, wilde zwijnen en veel vogelsoorten. De paden in het wildpark zijn prima te bewandelen, zelfs voor mindervaliden. Je kunt hier uren rondwandelen en genieten van natuur en stilte.

Kronkelbeuken van Verzy

Vreemd gevormde bomen vind je in het beukenbos Les Faux de Verzy, in dorpje Verzy bij Reims. In dit 20.000 hectare grote bos groeit namelijk de dwergbeuk, een unieke boomsoort met vervormde stam en takken. De kronkelbeuken zijn best zeldzaam en vooral in zo’n grote hoeveelheid als hier: je vindt er maar liefst duizend. Dit bos is overigens onderdeel van het regionaal natuurpark van de Montagne de Reims. Naast Les Faux de Verzy vind je hier vooral hellingen vol wijngaarden.

Nog meer water(sport)

Niet voor niets is de streek Champagne-Ardennen zo geliefd bij watersporters: er zijn talloze meren in de regio te vinden. Maar een beetje relaxen aan de oever van het meer kan gelukkig ook. Zo heb je het Plage du Lac de la Vingeanne, waar vogelspotters graag hun gang gaan, maar waar je ook heerlijk kunt zonnen op de brede zandstrook bij Villegusien-le-Lac. Zonnen kan ook prima bij het Plage du Lac des Vieilles-Forges, waar ‘s nachts dan weer vishengels het water in gaan op zoek naar karpers. Overdag kun je hier ook leuk kanoën, roeien en zeilen.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk