Bezienswaardigheden in Champagne-Ardennen

Van de gotische kathedraal in Reims, de oude vestingmuren in Mézières tot de statige champagnehuizen in Épernay: in de Champagne-Ardennen is op cultureel gebied genoeg te beleven.

Kathedraal van Reims

Historische gebouwen, schitterende pleinen, parken en natuurlijk de beste champagne ter wereld: wie een dag in Reims doorbrengt zal het allemaal ervaren. Vele bouwwerken in de stad staan op Unesco’s Werelderfgoedlijst. Een daarvan is de kathedraal Notre-Dame uit de vijfde eeuw, die een belangrijke rol vervult in de geschiedenis van Frankrijk: zo zijn er vele Franse koningen gekroond in deze kathedraal én speelde de episode met Jeanne d’Arc zich hier af. Typisch voor deze kathedraal is de enorme hoeveelheid beelden, meer dan bij welke Europese kathedraal dan ook. Het beeld van de ‘engel met de glimlach’ is symbool van de stad Reims.

Vakwerkhuizen in Troyes

In departement Aube ligt Troyes. Bijzonder aan deze stad: het centrum heeft de vorm van een champagnekurk. Een wandeling door dit gedeelte van de stad mag tijdens een bezoekje aan de Champagne-Ardennen dan ook niet ontbreken. Niet alleen vanwege de vorm, ook vanwege de prachtige gerestaureerde vakwerkhuizen uit de zestiende eeuw. Bewonder het Maison du Boulanger, de Tourelle de l’Orfèvre maar ook de schitterende kerken met glas-in-lood-ramen.

Vestingmuren Charleville-Mézières

Geschiedenisfan? In de dubbelstad Charleville-Mézières, bestaande uit Charleville en Mézières, zijn nog veel sporen van het verleden zichtbaar: zo zijn van de vestingwerken in Mézières de torens Tour Millart en Tour du Roy nog altijd te bewonderen, net als de Porte de Bourgogne en de vestingmuren. En ondanks zware bomaanslagen in WO I is ook nog een groot deel van de tussenliggende muren aanwezig. Detail: de vestingwerken van Mézières volgen grotendeels de loop van rivier de Maas. Leuk: maak een boottochtje over de Maas (opstappen bij Museum Rimbaud in de Oude Molen, ‘Vieux Moulin’).

Champagnehuizen Épernay

De stad Épernay is geheel gewijd aan champagne. Hier bezoek je dan ook de vele champagnehuizen, gevestigd aan de lange straat  - hoe kan het ook anders - l'Avenue de Champagne. Statige huizen zijn het, waaronder die van het voormalige Franse koningshuis. Leuk detail: ónder de straat ligt een netwerk aan tunnels waar de huizen hun voorraden champagne opslaan en waar het rijpingsproces plaatsvindt. Doen: aan sommige tunnels mag je tegen betaling een bezoekje brengen. Bij Mercier rijdt er zelfs door de tunnels een elektrisch toertreintje.

Châlons-en-Champagne

Ten zuidoosten van Reims ligt Châlons-en-Champagne, voorheen Châlons -sur-Marne. In dit stadje, vroeger verdedigingsplaats van Parijs aan de oostkant, herbergt een aantal mooie historische gebouwen. Indrukwekkend is de kerk Notre-Dame-en-Vaux, in romaanse en vroeggotische stijl met gebrandschilderde ramen. De kerk is onderdeel van de pelgrimsroutes in Frankrijk op weg naar Santiago de Compostella en staat op Unesco’s Werelderfgoedlijst. Ook mooi in Chalons: de kathedraal Saint-Étienne, het Raadhuis uit de achttiende eeuw en de bibliotheek, gevestigd in een zeventiende-eeuws gebouw met deels oorspronkelijk interieur.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk