Tanken en laden in Denemarken
Niet alle brandstoffen zijn even goed verkrijgbaar in Denemarken. Let ook op met betalen bij onbemande tankstations.
Brandstofprijzen in Denemarken
Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in Denemarken en andere Europese landen.
Benzine
E5 - E10
- Euro 95 E10 (Blyfri 95, Oktan 95, E10) is goed verkrijgbaar.
- Is je auto niet geschikt voor E10, tank dan E5. Ga naar anwb.nl/auto/brandstof/benzine-e10-e5 voor meer informatie.
- Superplus 98 E5 (Blyfri 98/100, Oktan 98/100, E5) met octaangetal 98 of 100 is in Denemarken ook goed verkrijgbaar.
- Benzine met octaangetal 92 (Blyfri 92) is nauwelijks nog verkrijgbaar bij tankstations en wordt uit productie genomen. In de meeste moderne auto's kan benzine met octaangetal 92 geen kwaad, maar toch wordt aangeraden benzine met minstens octaangetal 95 te gebruiken omdat moderne auto's meestal hierop zijn ingesteld en deze benzine gewoonlijk zuiniger is in het gebruik.
Diesel
B7
- Diesel (Diesel, D) is goed verkrijgbaar. B7 bevat maximaal 7% biodiesel.
Gas
LPG
- Lpg (Autogas) is slechts bij enkele tankstations verkrijgbaar. Zie mylpg.eu en poel-tec.com/autogas/lpg-daenemark voor een overzicht van lpg-tankstations in Denemarken.
- Je hebt in Denemarken meestal een lpg-vulnippel Italië (dish) nodig als verloopstuk voor een lpg-installatie met een Nederlandse bajonetaansluiting. Bij enkele tankstations wordt echter gebruikgemaakt van de bajonetaansluiting en is geen verloopstuk nodig.
- Lpg-vulnippels zijn onder meer verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
- In Duitsland is een lpg-vulnippel Europa (ACME) nodig om lpg te tanken.
CNG
- Aardgas (CNG, Naturgas) is bij ongeveer 20 aardgasvulstations verkrijgbaar (bron: ngva.eu, november 2022). Kijk voor een actueel overzicht op cngeurope.com.
H2
- In Denemarken zijn ongeveer 6 waterstoftankstations (brinttankstationer) (bron: alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu, november 2022). Zie ook brintbiler.dk voor meer informatie.
Elektriciteit
- Denemarken heeft ongeveer 10.000 laadpunten (ladestander/ladepunkter). Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 100.000. (Bron: alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu, november 2022).
- Het netwerk van openbare laadpunten is uitgebreid, maar nog niet helemaal dekkend en het reizen met een elektrische auto door Denemarken vergt enige planning en voorbereiding.
- Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van laadpunten op chargemap.com, oplaadpunten.nl of uppladdning.nu of zoek naar laadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap (iOS en Android) en Plugsurfing (iOS en Android) of de mobiele website oplaadpalen.nl.
Tankstations
- Tankstations heten in het Deens benzinstation, tankstation of servicestation.
- Houd er rekening mee dat langs de snelwegen slechts een beperkt aantal tankstations aanwezig is.
- Ongeveer driekwart van de tankstations in Denemarken is onbemand.
Openingstijden
- Veel bemande tankstations in en rond grotere steden zijn lang open tot 21 of 24 uur en diverse bemande tankstations zijn ook 24 uur per dag open.
- Het aantal volledig onbemande tankstations waar 24 uur per dag kan worden getankt, neemt nog steeds toe in Denemarken.
Actuele brandstofprijzen
- Een overzicht van actuele brandstofprijzen vind je op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/brandstofprijzen-europa.
Betalen
- Bij tankstations kan contant in DKK (soms ook in EUR) worden betaald aan de kassa.
- Bij vrijwel alle tankstations worden bankpassen en creditcards geaccepteerd. Houd er echter rekening mee dat Nederlandse bankpassen en creditcards soms niet bruikbaar zijn.
- Het is bij tankstations van sommige bedrijven ook mogelijk om te betalen met een prepaid-tankkaart of je smartphone.
Tankautomaten
- Bij de meeste gewone tankstations kan na sluitingstijd gebruik worden gemaakt van een tankautomaat.
- Bij onbemande tankstations worden Deense tankpassen, bankpassen en creditcards (met pincode) geaccepteerd. Op deze tankautomaten staat vaak Betal med Kort. Houd er rekening mee dat Nederlandse bankpassen en creditcards soms niet bruikbaar zijn.
- Over het algemeen zijn de instructies bij tankautomaten in het Deens, maar vaak ook in het Engels of Duits.
- Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.
Goedkoper tanken
- Langs de snelweg of in de buurt van een snelweg is de brandstof vaak net iets duurder.
- Bij onbemande tankstations zijn de prijzen altijd lager.
- Op plekken waar meerdere tankstations vlak bij elkaar liggen, zijn de brandstofprijzen vaak wat lager omdat dergelijke tankstations meer met elkaar moeten concurreren.
Reservebrandstof
- Aangeraden wordt om niet meer dan 10 l brandstof in een reservetank mee te nemen.
- Op veerboten is het niet altijd toegestaan om een gevulde reservetank te vervoeren.