Maak kans op een ANWB Verkeersplein

Maak kans op een ANWB Verkeersplein

Heeft verkeersveiligheid op jouw school voorrang? Doe mee met de actie 'een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein'.

Aanmelden

Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein

Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en moeten daarover nog veel leren. Tegelijkertijd zien we dat kinderen steeds minder fietsen. In het kader van de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’ start ANWB op 12 april met de actie: een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein. Hiermee toveren we met hulp van het ANWB Fonds in iedere provincie één schoolplein om tot een verkeersplein, zodat kinderen in een veilige omgeving ervaring kunnen opdoen met verschillende verkeerssituaties. 

Het ANWB Verkeersplein heeft als voornaamste doel kinderen van groep 1 t/m 8 de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties. Het ANWB Verkeersplein bevat onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden. Daarnaast ontvangen de 12 winnende scholen een lespakket waarmee ze op een leuke en leerzame manier alles uit het ANWB Verkeersplein kunnen halen. Zo gaan de kinderen straks goed voorbereid op pad.

Meedoen

Om kans te maken op een ANWB Verkeersplein moet je jouw school uiterlijk 14 mei 2021 aanmelden. Iedere aanmelding die aan de criteria en de algemene voorwaarden voldoet, komt op de stemsite te staan die op 21 mei live gaat. Vanaf deze datum vragen we je om jouw achterban enthousiast te maken en daarmee zoveel mogelijk stemmen te werven. Om je hiermee te helpen, ontvang je van ons online promotiemateriaal.

Meld je school aan

Heb je nog een vraag? Lees dan de veelgestelde vragen door of stuur ons een e-mail.

Opbouw van de actie

De actie bestaat uit verschillende fases:

  • 12 april t/m 14 mei - Aanmeldperiode
  • 21 mei t/m 9 juni - Werf stemmen voor jouw school
  • 21 juni - De winnaars worden geïnformeerd
  • 5 juli t/m 10 september - Realisatie van de 12 ANWB Verkeerspleinen
  • Vanaf eind september - Feestelijke opening van de ANWB Verkeerspleinen.

ANWB gaat voor het verbeteren van de verkeersveiligheid

Met de ANWB Verkeerspleinen willen we de kennis van de verkeersregels onder kinderen en het verkeersinzicht van kinderen vergroten. Recent onderzoek van de ANWB heeft namelijk uitgewezen dat leerkrachten zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen. En dat is niet gek. Onderzoek van VVN uit 2020 laat namelijk zien dat 6 op de 10 kinderen naar school wordt gebracht. En dat terwijl 95% binnen een straal van 5 kilometer woont. 

De reden dat kinderen minder fietsen varieert: ze hebben geen fiets, alle activiteiten zijn op loopafstand of ze worden vaak met de auto of bakfiets gebracht. En niet onbelangrijk; de toenemende drukte op de fietspaden en in het verkeer maakt dat ouders hun kinderen niet met een gerust hart alleen op weg sturen. En dat terwijl kinderen die in het verkeer praktijkervaring opdoen, zich eerder bewust zijn van de gevaren en dus ook sneller zelfstandig naar school kunnen. 

Veelgestelde vragen

Elke basisschool kan zich aanmelden voor deze actie. Het is daarbij wel van belang dat degene die de school aanmeldt, een rechtsgeldige vertegenwoordiger van deze school is. 
 

Nee. Via het vragenformulier kun je je school t/m 14 mei aanmelden. Vervolgens wordt je aanmelding getoetst aan de criteria. Voldoe je aan de criteria, dan maak je kans op een ANWB Verkeersplein. En komt jouw school op de stemsite.

De top 3 per provincie wordt bepaald door het aantal stemmen, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal leerlingen op de betreffende school,  samen met de motivering in het aanvraagformulier.

Deze top 3 wordt vervolgens voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Deze commissie bestaat uit een select aantal ANWB directieleden en bondsraadleden. Zij bepalen de uiteindelijke winnaar per provincie. 

Naar alle veelgestelde vragen