Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wil jouw school ook een verkeersplein?

Maak kans op een ANWB Verkeersplein. De aanmeldperiode is van 11 maart – 5 april!

Meer informatie 

Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties nog niet goed inschatten, dat kan zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Uit ANWB-onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de leraren en weggebruikers de indruk heeft dat kinderen minder veilig door het verkeer bewegen als gevolg van afgenomen fietsvaardigheden en gebrek aan verkeersinzicht. Een ANWB Verkeersplein helpt. Op een verkeersplein kunnen kinderen dagelijks oefenen met verschillende verkeerssituaties op het schoolplein. De ANWB zet zich actief in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en daarom geven wij 12 ANWB Verkeerspleinen weg. Op 11 maart start de actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Meedoen 

Om kans te maken op een ANWB Verkeersplein vragen we je jouw school uiterlijk 5 april aan te melden. Iedere aanmelding die aan de criteria voldoet komt op de stemsite. Vanaf 13 mei kan er gestemd worden.  Je ontvangt van ons online communicatiemateriaal dat je kunt inzetten om zoveel mogelijk stemmen te werven.  

De scholen in Zuid-Holland maken extra kans 

Ook dit jaar slaan ANWB en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) in Zuid-Holland de handen ineen. Vanuit het verkeerseducatieprogramma SCHOOL op SEEF geeft ROV Zuid-Holland nog eens zes extra ANWB verkeerspleinen weg. De provincie Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s. Per regio krijgt één basisschool een ANWB Verkeersplein. 

Aanmeldformulier 

Je meldt je school aan door het aanmeldformulier in te vullen. Dit formulier staat 11 maart online. Heb je nog een vraag? Bekijk de veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar verkeerspleinen@anwb.nl 

Wat is een ANWB Verkeersplein?

Op een ANWB Verkeersplein kunnen leerlingen oefenen met verschillende verkeerssituaties, waaronder oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen de betekenis van verkeersborden. Naast het verkeersplein ontvangt de school ook het ANWB Verkeersplein lesprogramma, ontwikkeld door ANWB Streetwise, een verkeerslicht en een ANWB fietsje.  

Het verkeersplein wordt in één dag aangelegd en heeft een afmeting van 15 bij 15 meter.  Voor het aanleggen van een ANWB Verkeersplein geldt een aantal voorwaarden

Ervaringen andere scholen

Voor het vierde jaar op een rij organiseert ANWB deze actie. Leerkrachten geven aan dat ze in de verkeerseducatie een vertaalslag missen van theorie naar praktijk in een veilige setting. Dit speelt bij zowel regulier - als speciaal onderwijs. Een ANWB Verkeersplein helpt. 

Uit de enquête gehouden onder de scholen die al een verkeersplein hebben blijkt dat het ANWB Verkeersplein een uitstekende aanvulling is op de verkeerseducatie: 

  • 87,5% van de scholen geeft aan dat het verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht;  
  • 78% van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein;  
  • het ANWB Verkeersplein wordt beoordeeld met een 8.6 door de deelnemende scholen.   

Actieperiode 

Deze actie bestaat uit verschillende fases: 

  • 11 maart t/m 5 april: Aanmeldperiode scholen 
  • 13 mei t/m 31 mei: Stemperiode en vaststellen top 3 per provincie* 
  • Juni: De winnaars worden geïnformeerd 
  • Juli & augustus: Aanleg van de verkeerspleinen 
  • Vanaf eind september: Feestelijke openingen van de ANWB Verkeerspleinen 
*De top 3 per provincie 

Na de stemfase ontstaat er per provincie een top 3. Bij het bepalen van de top 3 wordt er niet alleen gekeken naar het aantal stemmen, maar ook naar de motivering op het aanmeldformulier.  Het behaalde aantal stemmen wordt per school naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. Een kleine school maakt evenveel kans op het winnen van een verkeersplein als een grote school.  

De top 3 wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepaalt uiteindelijk welke school per provincie een ANWB Verkeersplein wint. De winnaars van het ANWB Verkeersplein worden in juni geïnformeerd.  

De ANWB Verkeerspleinen worden gefinancierd door het ANWB Fonds. Wil je meer weten over het ANWB Fonds?  Lees hier meer. 

Winnaars 2023

Vanaf 25 september t/m 6 oktober maken we hier de winnaars bekend. Houd de site dus goed in de gaten. 

Winnaars 2021

Bekijk hier de winnaars van een ANWB Verkeersplein in 2021.