Naar artikel

Welke 12 scholen hebben het ANWB Verkeersplein gewonnen?

Het is zover! De ANWB Verkeerspleinen worden feestelijk geopend van 25 sept t/m 6 oktober. Wil je weten welke scholen gewonnen hebben? Houd deze website dan goed in de gaten!

Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Daarom geven we één ANWB Verkeersplein weg per provincie. Bijna 100.000 mensen hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete school. Vanaf 25 september worden de verkeerspleinen feestelijk geopend en maken we hier bekend welke basisscholen hebben gewonnen.

ANWB Verkeersplein

Wat is het?

Op een ANWB Verkeersplein kunnen leerlingen in een veilige omgeving oefenen met verschillende met verschillende verkeerssituaties, waaronder oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen de betekenis van verkeersborden. Naast het verkeersplein ontvangt de school ook het ANWB Verkeersplein lesprogramma, ontwikkeld in samenwerking met ANWB Streetwise, een set van 8 verkeersborden, een stoplicht en een ANWB fietsje.

De scholen in Zuid-Holland

In Zuid-Holland geven we vanuit het programma SCHOOL op SEEF samen met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) dit jaar maar liefst zeven verkeerspleinen weg. De provincie Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s. Per regio wint één basisschool. De ANWB Verkeerspleinen worden vanaf eind september aangelegd.  

Ervaringen andere scholen

Voor het derde jaar op rij organiseert ANWB deze actie. Leerkrachten geven aan dat ze in de verkeerseducatie een vertaalslag missen van theorie naar praktijk in een veilige setting. Dit speelt bij zowel regulier - als speciaal onderwijs. Een ANWB Verkeersplein helpt.

Uit de enquête gehouden onder de scholen die al een verkeersplein hebben blijkt dat het ANWB Verkeersplein een uitstekende aanvulling is op de verkeerseducatie:

  • 87,5% van de scholen geeft aan dat het verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht; 
  • 78% van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein; 
  • het ANWB Verkeersplein wordt beoordeeld met een 8.6 door de deelnemende scholen. 

De ANWB Verkeerspleinen worden gefinancierd door het ANWB Fonds.

Samenwerken is meer impact

ANWB schenkt sinds 2021 in elke provincie een ANWB Verkeersplein om de verkeerskennis en fietsvaardigheden te verbeteren van kinderen. Op deze manier dragen we bij aan de verkeersveiligheid. Meer partijen zoals gemeenten en provincies, zoals ROV Zuid-Holland, ondersteunen deze actie en maken meer ANWB Verkeerspleinen mogelijk. Ook worden we met regelmaat benaderd door scholen zelf die bijvoorbeeld met de NPO subsidie een verkeersplein realiseren op hun schoolplein. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Ga dan naar www.anwb.nl/verkeerspleinen voor meer informatie.

Winnaars 2023

Vanaf 25 september t/m 6 oktober maken we hier de winnaars bekend. Houd de site dus goed in de gaten.