Win een ANWB Verkeersplein

Win een ANWB Verkeersplein

Maak kans op een ANWB Verkeersplein! Aanmelden kan tot uiterlijk 7 april.

Aanmelden

Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties nog niet goed inschatten, dat kan zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Uit ANWB-onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de leraren en weggebruikers de indruk heeft dat kinderen minder veilig door het verkeer bewegen als gevolg van afgenomen fietsvaardigheden en gebrek aan verkeersinzicht. Een ANWB Verkeersplein helpt. Op een verkeersplein kunnen kinderen dagelijks oefenen met verschillende verkeerssituaties op het schoolplein. De ANWB  zet zich actief in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en daarom geven wij 12 ANWB Verkeerspleinen weg.  Op 15 maart start de actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Meld je school snel aan.


Meedoen

Om kans te maken op een ANWB Verkeersplein moet je jouw school tussen 15 maart en uiterlijk 7 april aanmelden. Iedere aanmelding die aan de criteria voldoet komt op de stemsite. Vanaf 10 mei kan er gestemd worden. Je ontvangt van ons online communicatiemateriaal dat je kunt inzetten om zoveel mogelijk stemmen te werven.

Je meldt je school aan door vanaf 15 maart het aanmeldformulier in te vullen. Heb je nog een vraag? Bekijk hier de veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar verkeerspleinen@anwb.nl

Scholen in Zuid-Holland maken extra kans

De ANWB en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland zetten zich allebei in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en hebben daarom dit jaar de handen ineen geslagen. De ANWB geeft per provincie één ANWB Verkeersplein weg aan een basisschool. Maar dankzij ROV Zuid-Holland kunnen we nog eens zes extra verkeerspleinen realiseren. Samen geven we aan zeven basisscholen in Zuid- Holland een ANWB Verkeersplein. Bekijk hier de aanvullende criteria van ROV Zuid-Holland voor deze zes extra verkeerspleinen. Deze winnaars worden apart geïnformeerd over de vervolgstappen en het tijdschema.

School aanmelden

Wat is een ANWB Verkeersplein

Op een ANWB Verkeersplein kunnen leerlingen in een veilige omgeving oefenen met verschillende met verschillende verkeerssituaties, waaronder oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen de betekenis van verkeersborden. Naast het verkeersplein ontvangt de school ook het ANWB Verkeersplein lesprogramma, ontwikkeld in samenwerking met ANWB Streetwise, een set van 8 verkeersborden, 2 stoplichten en een ANWB fietsje. 

Het verkeersplein wordt in één dag aangelegd en heeft een afmeting van 15 bij 15 meter. Voor het aanleggen van een ANWB Verkeersplein geldt een aantal voorwaarden.

Ervaringen van andere scholen

Voor het derde jaar op rij organiseert ANWB deze actie. Leerkrachten geven aan dat ze in de verkeerseducatie een vertaalslag missen van theorie naar praktijk in een veilige setting. Dit speelt bij zowel regulier - als speciaal onderwijs. Een ANWB Verkeersplein helpt.

Uit de enquête gehouden onder de scholen die al een verkeersplein hebben blijkt dat het ANWB Verkeersplein een uitstekende aanvulling is op de verkeerseducatie:

  • 87,5% van de scholen geeft aan dat het verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht; 
  • 78% van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein; 
  • het ANWB Verkeersplein wordt beoordeeld met een 8.6 door de deelnemende scholen. 

Actieperiode

De actie bestaat uit verschillende fases:

15 maart t/m 7 april Aanmelden scholen
10 t/m 26 mei Stemperiode en vaststellen top 3 per provincie*
Juni De winnaars worden geïnformeerd
Juli Aanleg van de verkeerspleinen
Vanaf eind september Feestelijke openingen van de ANWB Verkeerspleinen

* De top 3 per provincie
Na de stemfase ontstaat er per provincie een top 3. Bij het bepalen van de top 3 wordt er niet alleen gekeken naar het aantal stemmen, maar ook naar de motivering op het aanmeldformulier. Een kleine school maakt evenveel kans op het winnen van een verkeersplein als een grote school. Het behaalde aantal stemmen wordt per school naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. De top 3 wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepaalt uiteindelijk welke school per provincie een ANWB Verkeersplein wint. De winnaars van het ANWB Verkeersplein worden in juni geïnformeerd. 

De ANWB Verkeerspleinen worden gefinancierd door het ANWB Fonds.

Winnaars 2022

Basisschool Oud Zandbergen

Basisschool Oud Zandbergen

Utrecht - Huis ter Heide
Basisschool Auris de Taaltuin

Basisschool Auris de Taaltuin

Zuid-Holland - Alphen aan de Rijn
Basisschool Het Element

Basisschool Het Element

Drenthe - Hoogeveen
De Meerpaal

De Meerpaal

Noord-Holland - Den Helder
Basisschool De Huve

Basisschool De Huve

Overijssel - Almelo
SBO De Vlinderboom

SBO De Vlinderboom

Gelderland - Bemmel
CBS De Tarissing

CBS De Tarissing

Friesland - Drogeham
Basisschool De Statie

Basisschool De Statie

Zeeland - Sas van Gent
PCB Het Kompas

PCB Het Kompas

Flevoland - Almere
Basisschool De Wiekslag

Basisschool De Wiekslag

Groningen - Blijham
Basisschool De Vlieberg

Basisschool De Vlieberg

Noord Holland - Den Helder