Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaar ANWB Verkeersplein Friesland

CBS de Tarissing in Drogeham

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Friesland is CBS de Tarissing in Drogeham. Vrijdag 30 september werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen en Sytse van der Wal van de ANWB.

Op de foto van links naar rechts: Sytse van der Wal (Lid ANWB Adviescommissie), Mirthe (Oudste leerling van de school), Sierd Vegelin (Wethouder Verkeer, gemeente Achtkarspelen), Lotte (Jongste leerling van de school) en Mirjam Visser (Directeur CBS De Tarissing).
Foto: Richard de Jonge

ANWB Verkeersplein

Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat: heel veel meters maken. Om kinderen van groep 1 t/m groep 8 veilig te laten oefenen met verschillende verkeerssituaties, heeft de ANWB een verkeersplein ontwikkeld. Hiermee kunnen zij op school onder begeleiding van hun leerkracht ervaring opdoen. 

Drukke weg door het dorp

"De school staat in een omgeving met veel landbouwverkeer. Er zijn geen zebrapaden of verkeerslichten. Door het dorp loopt een vrij drukke weg en kinderen moeten een flink eind fietsen naar de middelbare school. Deze situaties worden in de dagelijkse praktijk helaas niet veel geoefend en dat is een grote zorg voor ouders en leerkrachten", vertelt Mirjam Visser, directeur van de school. "Tijdens de verkeerslessen willen we vaker naar buiten gaan om in de praktijk te oefenen. Dit verkeersplein maakt dat mogelijk".

ANWB Fonds

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. In totaal hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. 

Meer informatie over ANWB Verkeerspleinen