Veelgestelde vragen

ANWB Verkeerspleinen

Nee. Via het aanmeldformulier kun je je school t/m 7 april aanmelden. Vervolgens word je aanmelding getoetst aan de criteria. Voldoe je aan de criteria, dan maak je kans op een ANWB Verkeersplein en komt jouw school met motivatie op de stemsite.

Ja, dat mag. Alle scholen maken weer evenveel kans.
 

Elke basisschool kan zich aanmelden voor deze actie. Het is daarbij wel van belang dat degene die de school aanmeldt, een rechtsgeldige vertegenwoordiger van deze school is.

De top 3 per provincie wordt bepaald door per school naar het aantal geworven stemmen en de motivering op het aanvraagformulier te kijken. Een kleine school maakt dus evenveel kans op het winnen van een ANWB Verkeersplein als een grote school. Per school wordt het behaalde aantal stemmen naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. Deze top 3 wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepaalt uiteindelijk welke school per provincie een ANWB Verkeersplein wint.

De Adviescommissie bestaat uit een select aantal ANWB directieleden en bondsraadleden.

De leverancier van de verkeerspleinen neemt contact op met de school om verdere details te bespreken. Hij ontvangt graag op voorhand een duidelijke plattegrond en een aantal foto’s van het schoolplein. Hij maakt vervolgens een passend ontwerp voor jouw school. Een ANWB vrijwilliger bezoekt de school om de aanleg van een verkeersplein te begeleiden.

De ANWB Verkeerspleinen worden tijdens de zomervakantie aangebracht. Het is daarom van belang dat de leverancier een contactpersoon toegewezen krijgt, met wie hij zaken kan kortsluiten tijdens de zomervakantie. Zo is het essentieel dat hij toegang heeft tot het schoolplein. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan valt jouw school helaas af.

Nee, het blijft maatwerk. Het is vooral belangrijk dat er voldoende verharde ruimte beschikbaar is van minimaal 200m2 waarop het verkeersplein gerealiseerd kan worden. Deze ruimte mag onderbroken worden door bijvoorbeeld een boom, zandbak of speeltoestel. De leverancier past het ontwerp van het verkeersplein hierop aan. 

Het ANWB Verkeersplein is tweedimensionaal. Het wordt aangebracht in een wit lijnenspel met gele elementen. De verkeerssituaties zoals aangeboden in het ontwerp staan vast. Het ontwerp bevat o.a. parkeervlakken, een rotonde, zebrapaden en verkeersborden. Hoe deze situaties op het schoolplein vorm krijgen, blijft wel maatwerk. Ook wordt het ANWB logo naast het verkeersplein geplaatst.

De leverancier is afhankelijk van mooi en droog weer, maar het realiseren van het ANWB Verkeersplein neemt normaal gesproken 1 à 2 dagen in beslag.

Het verkeersplein wordt aangebracht met thermoplast. Dit hecht zeer goed aan de harde ondergrond, waardoor de kwaliteit van het ANWB Verkeersplein optimaal blijft. Na verloop van tijd kunnen kleuren onder invloed van weersinvloeden wel iets vervagen.

Met deze actie richten we ons op basisscholen die nog geen verkeersplein hebben. Het is niet haalbaar voor de leverancier om het reeds bestaande verkeersplein eerst te verwijderen. Mocht je toch in aanmerking willen komen, dan vragen we je om zelf de tegels op het plein te vervangen. 
Ook andere tekeningen die aangebracht zijn op het plein, dienen vooraf verwijderd te worden.

Vanaf eind september worden de ANWB Verkeerspleinen op een feestelijke wijze geopend door een van de Adviescommissieleden van het ANWB Fonds of een van de ANWB directieleden. Op deze manier willen we het nieuwe schooljaar samen verkeersveilig starten. Wij nemen vooraf contact op over een geschikte datum en bespreken dan de invulling van de opening. Er zal een fotograaf aanwezig zijn en er wordt een persbericht verstuurd naar de lokale media.

Het ANWB Fonds is één van de maatschappelijke projecten binnen het ANWB Programma Maatschappelijk Rendement. Het is geen aparte stichting, maar een programma binnen ANWB B.V. Het ANWB Fonds helpt lokale initiatieven of projecten in het hele land met een financiële bijdrage. Deze initiatieven en projecten moeten op het gebied liggen van verkeersveiligheid, toegankelijkheid of mobiliteit. Kijk meer voor informatie op: anwb.nl/fonds