Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In 5 stappen de juiste e-bike kiezen

Dit zijn de afwegingen om je te helpen de juiste keuze te maken

E-bikes zijn momenteel de meest verkochte soort fietsen. Je ziet ze overal: e-bakfietsen, elektrische stadsfietsen, speed pedelecs, fat bikes et cetera. Is een elektrische fiets ook iets voor jou? Wij helpen je in vijf stappen een elektrische fiets kiezen die perfect bij jou past.

1. Waarom wel of geen elektrische fiets?

Voordelen van elektrische fietsen

E-bikes hebben een motortje voor trapondersteuning. Je trapt zelf, maar het kost je veel minder kracht en inspanning. De snelheid en mate van ondersteuning zijn gemakkelijk te regelen, iedereen kan met een e-bike omgaan. En dat is dan ook direct hét voordeel van een e-bike, want met veel minder moeite kun je veel meer kilometers fietsen. De fiets doet het meeste werk. Je bereikt vrij gemakkelijk de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Of een nog hogere snelheid, indien er sprake is van een speed pedelec. Dit is een e-bike waarvoor dezelfde regels gelden als voor een bromfiets en waarvoor een helm verplicht is.

Waarom geen e-bike?

Er zijn diverse redenen te bedenken om geen e-bike aan te schaffen. Wie zelden of nooit fietst en daar heel tevreden mee is, wil waarschijnlijk helemaal geen e-bike. En wie heel tevreden fietst op een ‘gewone’ fiets, wil ook geen elektrische fiets.

Verder kunnen de prijs en het gewicht van een e-bike een reden zijn om er geen aan te schaffen. Voor een elektrische fiets betaal je al snel € 1500 tot € 2000 en moet je denken aan een gewicht van gemiddeld 25 kilo (inclusief accu). Tijdens het fietsen heb je hier geen last van, mogelijk wel bij het stallen. Er verschijnen wel steeds lichtere modellen op de markt. Het niet hebben van een veilige plek om een e-bike te stallen is ook een reden om de aanschaf van zo’n kostbare fiets goed te overdenken.

2. Voor wie een e-bike?

De keuze om een e-bike aan te schaffen is persoonlijk. Wil je lekker fris en niet bezweet snel(ler) op je werk of op school aankomen? Of bijvoorbeeld de files in de stad ontwijken? Misschien wil je lange(re), mooie fietstochten maken met minder moeite, de keuze is aan jou. Voor iedereen is er een elektrische fiets:

Blijf je twijfelen of een e-bike wat voor jou is? Je kunt ook eerst langere tijd proefrijden. Dit zijn je mogelijkheden.

3. Welke e-bikes zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten elektrische fietsen op de markt. Zo kun je een speed pedelec kiezen voor lange afstanden en snelheid. Of een elektrische bakfiets voor het vervoeren van zwaardere bagage en je kinderen. En ook voor recreanten zijn er genoeg handige, leuke en trendy e-bikes. Er is een elektrische fiets voor jong en oud.

Kijk hier voor een compleet overzicht van alle e-bikes op de markt. Of: 

4. Wat zijn de beste e-bikes?

Bij de ANWB testen we jaarlijks elektrische fietsen. Hieruit ontstaat een lijst met de beste e-bikes. De e-bikes moeten vooral veilig zijn, maar we testen (streng) op meerdere aspecten. Dit zijn de beste e-bikes van 2022.

Ben je op zoek naar een specifiek model? We lichten regelmatig e-bikes uit waar veel vraag naar is, zoals:

5. Welke vragen stel je jezelf bij aanschaf?

Je bent zover, je wil een elektrische fiets aanschaffen, maar weet nog niet goed welke. De eerste vragen die je jezelf stelt zijn:

  1. Wat is m’n budget? Ga je voor een goedkope of dure e-bike?
  2. Hoe ver en vaak wil je fietsen, recreatief of woon-werk? Dus: waar ga je de fiets voor gebruiken?
  3. Wil je een nieuwe e-bike of een tweedehands elektrische fiets? Wij helpen je aan de beste elektrische fiets. Zoek je een nieuwe e-bike, richt je dan op deze aandachtspunten. Een tweedehands e-bike vraagt om een andere kijk.
  4. Kopen of leasen? Want een prijs hoger dan € 2000 of € 3000 voor een e-bike is niet uitzonderlijk. Wat zo’n fiets over pakweg vijf jaar nog waard is of hoelang de onderdelen – met name accu en motor – meegaan, zijn vragen waarop nog geen duidelijk antwoord is. Dit is dan ook een reden waarom het private leasen van elektrische fietsen aan populariteit wint. Dan hoef je niet in één keer een groot bedrag neer te leggen, maar betaal je een vast bedrag per maand. Of je beter kunt kopen, leasen of zelfs delen of huren, hangt van jouw persoonlijke situatie af.

Keuzehulp

Nogmaals, wie prettig fietst op een fiets zonder motor, vooral blijven doen. Maar nu weet je dat er een e-bike is voor bijna iedereen. Wat jouw ideale e-bike is, hangt voornamelijk af waarvoor je hem wil gebruiken. Korte ritten, recreatief en juist veel kilometers maken. Jouw gebruik is bepalend voor de geschiktste uitrusting zoals de accucapaciteit en het type motor.

Welke e-bike past bij mij?

Heb je een vraag over elektrische fietsen? Stel 'm aan een van onze experts. Of bekijk hieronder al onze bespaar-, oplaad- en onderhoudtips, en verzeker jezelf ervan dat de wereld van e-bikes geen geheimen meer voor je kent. 

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!