In 5 stappen de juiste e-bike kiezen

Dit zijn de afwegingen om je te helpen de juiste keuze te maken

E-bikes zijn momenteel de meest verkochte soort fietsen. Je ziet ze overal: e-bakfietsen, elektrische stadsfietsen, speed pedelecs, fat bikes et cetera. Is een elektrische fiets ook iets voor jou? Wij helpen je in vijf stappen een elektrische fiets kiezen die perfect bij jou past.

1. Waarom wel of geen elektrische fiets?

Voordelen van elektrische fietsen

E-bikes hebben een motortje voor trapondersteuning. Je trapt zelf, maar het kost je veel minder kracht en inspanning. De snelheid en mate van ondersteuning zijn gemakkelijk te regelen, iedereen kan met een e-bike omgaan. En dat is dan ook direct hét voordeel van een e-bike, want met veel minder moeite kun je veel meer kilometers fietsen. De fiets doet het meeste werk. Je bereikt vrij gemakkelijk de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Of een nog hogere snelheid, indien er sprake is van een speed pedelec. Dit is een e-bike waarvoor dezelfde regels gelden als voor een bromfiets en waarvoor een helm verplicht is.

Waarom geen e-bike?

Er zijn diverse redenen te bedenken om geen e-bike aan te schaffen. Wie zelden of nooit fietst en daar heel tevreden mee is, wil waarschijnlijk helemaal geen e-bike. En wie heel tevreden fietst op een ‘gewone’ fiets, wil ook geen elektrische fiets.

Verder kunnen de prijs en het gewicht van een e-bike een reden zijn om er geen aan te schaffen. Voor een elektrische fiets betaal je al snel € 1500 tot € 2000 en moet je denken aan een gewicht van gemiddeld 25 kilo (inclusief accu). Tijdens het fietsen heb je hier geen last van, mogelijk wel bij het stallen. Er verschijnen wel steeds lichtere modellen op de markt. Het niet hebben van een veilige plek om een e-bike te stallen is ook een reden om de aanschaf van zo’n kostbare fiets goed te overdenken.

2. Voor wie een e-bike?

De keuze om een e-bike aan te schaffen is persoonlijk. Wil je lekker fris en niet bezweet snel(ler) op je werk of op school aankomen? Of bijvoorbeeld de files in de stad ontwijken? Misschien wil je lange(re), mooie fietstochten maken met minder moeite, de keuze is aan jou. Voor iedereen is er een elektrische fiets:

Stel, je fietst nu al vaak korte afstanden, met kinderen of boodschappen. En je zou best nóg meer willen fietsen, en dus de auto minder willen gebruiken? In dat geval is een e-bike voor in de stad een uitkomst (zelfs als je niet in een stad woont). Een elektrische stadfiets is geschikt voor dagelijks gebruik. Maar, sta wel even stil bij de vraag: bied het mij meerwaarde, zo'n elektrische fiets? Is het antwoord nee, dan is een 'gewone' fiets voor jou waarschijnlijk voldoende. 

Stel, je woont net te ver van je werk om er elke dag met een ‘gewone’ fiets heen te gaan. Toch baal je van de dagelijkses spits en files, ook al probeer je deze te vermijden. Over het zoeken naar een parkeerplaats nog niet eens gesproken. Wellicht dat je met een e-bike minstens zo snel, misschien zelfs sneller, en comfortabel op je werk aankomt. Zonder ook maar een druppel te zweten. Heb je ook direct je dagelijkse portie buitenlucht te pakken.

Je ziet het steeds vaker: scholieren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, die vrij ver van hun school wonen, onderweg op een e-bike op weg naar huis of school. Nooit meer wachten bij de bushalte, vaak zelfs sneller dan de bus en lekker buiten.

Elektrische fiets leasen voor je kind bij de ANWB

Een e-bike kan ook een uitkomst zijn voor fietsers die graag een flinke fietsroute door bos of polder maken, maar voor wie een afstand van pakweg 50 kilometer of meer te pittig is. De meeste nieuwe e-bikes hebben een actieradius van 150 kilometer of meer, wat betekent dat na die 150 kilometer de accu (via een stopcontact) moet worden opgeladen. Ook fijn: fietsers die conditioneel niet even sterk zijn, kunnen toch prima samen op pad (door te kiezen voor meer of minder trapondersteuning).

Deze fietsroutes zijn perfect voor elektrische fietsen. Wil je de fietsen achterop de auto meenemen? Deze fietsendragers zijn geschikt voor e-bikes.

Jawel, er zijn ook race-, mountainbike-, vakantie- en andere sportieve fietsen met een motortje. Omdat je ook daarmee gemakkelijker meer kilometers maakt. En omdat fietsers die conditioneel niet even sterk zijn, hiermee toch prima samen op pad kunnen (door te kiezen voor meer of minder trapondersteuning). Tip: verdiep je goed in de benodigde motor en accu, want een berg beklimmen vraagt om een ander soort ondersteuning dan wanneer je met een e-bike richting de Veluwe wilt. 

Blijf je twijfelen of een e-bike wat voor jou is? Je kunt ook eerst langere tijd proefrijden. Dit zijn je mogelijkheden.

3. Welke e-bikes zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten elektrische fietsen op de markt. Zo kun je een speed pedelec kiezen voor lange afstanden en snelheid. Of een elektrische bakfiets voor het vervoeren van zwaardere bagage en je kinderen. En ook voor recreanten zijn er genoeg handige, leuke en trendy e-bikes. Er is een elektrische fiets voor jong en oud.

Kijk hier voor een compleet overzicht van alle e-bikes op de markt. Of: 

Help mij een e-bike kiezen

4. Wat zijn de beste e-bikes?

Bij de ANWB testen we jaarlijks elektrische fietsen. Hieruit ontstaat een lijst met de beste e-bikes. De e-bikes moeten vooral veilig zijn, maar we testen (streng) op meerdere aspecten. Dit zijn de beste e-bikes van 2022.

Ben je op zoek naar een specifiek model? We lichten regelmatig e-bikes uit waar veel vraag naar is, zoals:

5. Welke vragen stel je jezelf bij aanschaf?

Je bent zover, je wil een elektrische fiets aanschaffen, maar weet nog niet goed welke. De eerste vragen die je jezelf stelt zijn:

  1. Wat is m’n budget? Ga je voor een goedkope of dure e-bike?
  2. Hoe ver en vaak wil je fietsen, recreatief of woon-werk? Dus: waar ga je de fiets voor gebruiken?
  3. Wil je een nieuwe e-bike of een tweedehands elektrische fiets? Wij helpen je aan de beste elektrische fiets. Zoek je een nieuwe e-bike, richt je dan op deze aandachtspunten. Een tweedehands e-bike vraagt om een andere kijk.
  4. Kopen of leasen? Want een prijs hoger dan € 2000 of € 3000 voor een e-bike is niet uitzonderlijk. Wat zo’n fiets over pakweg vijf jaar nog waard is of hoelang de onderdelen – met name accu en motor – meegaan, zijn vragen waarop nog geen duidelijk antwoord is. Dit is dan ook een reden waarom het private leasen van elektrische fietsen aan populariteit wint. Dan hoef je niet in één keer een groot bedrag neer te leggen, maar betaal je een vast bedrag per maand. Of je beter kunt kopen, leasen of zelfs delen of huren, hangt van jouw persoonlijke situatie af.

Keuzehulp

Nogmaals, wie prettig fietst op een fiets zonder motor, vooral blijven doen. Maar nu weet je dat er een e-bike is voor bijna iedereen. Wat jouw ideale e-bike is, hangt voornamelijk af waarvoor je hem wil gebruiken. Korte ritten, recreatief en juist veel kilometers maken. Jouw gebruik is bepalend voor de geschiktste uitrusting zoals de accucapaciteit en het type motor.

Welke e-bike past bij mij?

Heb je een vraag over elektrische fietsen? Stel 'm aan een van onze experts. Of bekijk hieronder al onze bespaar-, oplaad- en onderhoudtips, en verzeker jezelf ervan dat de wereld van e-bikes geen geheimen meer voor je kent. 

Lees meer over e-bikes

Speciaal voor jou geselecteerd