Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Proefrijden op een elektrische fiets

Ongezien een e-bike kopen is vanzelfsprekend onverstandig. Je geeft niet, zonder over je aankoop na te denken, zomaar een paar duizend euro uit. Liefst test je de elektrische fiets die je op het oog hebt. En niet even op het plein voor de winkel, maar tijdens een proefrit van een dag, of beter nog, een week. Wat zijn de mogelijkheden als je wilt proefrijden op een elektrische fiets?

Proefslapen? Het bestaat! Wie overweegt een nieuw bed aan te schaffen, kan de matras een week of langer op proef krijgen. Zeker bij de betere merken is deze service al redelijk ingeburgerd. Wie de aanschaf van een e-bike overweegt, moet het doorgaans nog met een relatief korte proefrit doen. Wij zochten voor je naar de mogelijkheden. Die zijn bepaald niet onbeperkt, maar er is goed nieuws voor potentiële e-bikekopers: er zijn steeds meer opties om een elektrische fiets uit te proberen. Een testperiode, liefst met het model van jouw keuze, zal je beslissing uiteindelijk makkelijker maken.

Hoe kom je aan een elektrische testfiets?

Nu: wat zijn de mogelijkheden om een elektrische fiets te testen? Wie na dagen bladeren door folders en surfen over het internet een bepaalde fiets op het oog heeft, zal goed moeten zoeken naar een leverancier van dat specifieke merk. En dan is het nog maar de vraag of je een elektrische fiets langere tijd kunt proefrijden.

1. De e-bikespecialist

Wat meer mogelijkheden biedt, is – zonder een specifiek model in gedachten – naar een gespecialiseerde winkel gaan. Zeker e-bikespecialisten hebben diverse modellen. Probeer er een paar uit, ervaar bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een fiets met een middenmotor en een, vaak iets voordeliger exemplaar, met een voorwielmotor.

Waar je op moet letten tijdens een proefrit? We zetten dat al eens eerder voor je op een rijtje.

2. Het testcentrum van de leverancier

Diverse merken en leveranciers hebben een testcentrum. Daar kun je de fiets sowieso uitgebreid bekijken, ze zijn er speciaal op ingericht, en je kunt ter plekke een proefrijden op een elektrische fiets. Doorgaans is het echter niet eenvoudig om een e-bike voor een lange tocht of langer dan een dag te lenen.

3. Lange proefrit met een e-bike via fietsenwinkel

Als je goede contacten hebt met een fietsenwinkel in de buurt, omdat je daar bijvoorbeeld je vorige fiets in onderhoud had, kun je altijd vragen of je een e-bike kunt lenen voor een iets langere proefrit. Mogelijk moet je daarvoor samen een goede afspraak op papier zetten, zodat duidelijk is wie verantwoordelijk is als de fiets in die periode bijvoorbeeld beschadigd raakt of gestolen wordt. Het mooiste zou zijn dat je er een hele dag, of misschien zelfs wel een week, mee op pad mag. Dan is het mogelijk om echt alle aspecten van het elektrisch rijden te ervaren.

4. Een elektrische fiets huren als toerist

Vanzelfsprekend kun je tijdens een weekeindje weg ter plekke een e-bike huren. En kijk ook eens naar de mogelijkheden bij toeristische dorpen en steden in je omgeving. Huren geeft je de gelegenheid om de rijeigenschappen van een e-bike te leren kennen. De kans dat je in zo’n geval de fiets van het merk en het model dat je voor aanschaf in gedachten hebt, kunt huren, is natuurlijk wel heel klein.

Deelfietsen en e-bike huren voor lange termijn

Wie echt eens wat langer wil ervaren of je de fiets daadwerkelijk dagelijks gebruikt, en er bij het woon-werkverkeer veel voordelen zijn ten opzichte van een ‘gewone’ fiets of de auto, zou kunnen overwegen een tijdje – een maand of langer – een elektrische fiets te huren. Dit is relatief stukken goedkoper dan het huren van een e-bike op een toeristische plek.

1. Flexibele abonnementen

E-bike to go heeft bijvoorbeeld een flexibel abonnement voor pakweg € 25 per week, dat maandelijks opzegbaar is. Zij verhuren een vrij robuust model. Bij Go-Sharing hebben ze naast deelscooters nu ook e-bikes die je voor een korte periode kunt proefrijden. Swapfiets biedt abonnementen aan, zij hebben zelfs meerdere modellen e-bikes. Het aantal aanbieders van (deel)fietsen die je voor kortere of langere tijd kunt huren, neemt snel toe.

2. Lokale initiatieven

Met hulp van gemeentes en/of provincies zijn er her en der initiatieven om bewoners kennis te laten maken met de e-bike. Dit komt doorgaans voort uit het verlangen van overheden om de forens uit de auto te halen: meer fietsen vermindert filedruk en is gezonder voor mens en milieu. Ook wordt het middel ingezet tijdens ingrijpende wegwerkzaamheden die voor autoverkeer hinderlijk zijn maar voor een fietser simpel te trotseren. Zo kunnen Amsterdammers een e-bike voor een week lenen omdat de Piet Heintunnel tijdelijk dicht is en zijn er initiatieven in onder meer de regio Krimpen aan den IJssel, bij Roermond en de stad Groningen. In die laatste stad én de provincie Utrecht is het zelfs mogelijk om een speed-pedelec uit te testen. Allicht zijn er testgebruikers die na een week overtuigd zijn van de voordelen van een e-bike en overgaan tot aanschaf.

3. E-bike via je werkgever

Ways2go.nl helpt gemeenten om projecten met e-bikes uit te rollen – zoals in Krimpen aan den IJssel – en kan datzelfde ook voor werkgevers in gang zetten. Vraag bij je werkgever na of er een fietsplan is. Steeds meer bedrijven zetten in op de gezondheid van hun werknemers en het milieu en zetten daartoe een fietsplan in. Je kunt dan met veel voordeel een nieuwe fiets aanschaffen. Sinds 2015 zijn de maximale aanschafprijzen voor die fietsen weggevallen en mag je de fiets ook privé gebruiken, in plaats van alleen maar voor woon-werkverkeer.

4. Een e-bike leasen

Wie tegen de aanschafprijs van een e-bike – toch algauw € 2000, en vaak bijna € 3000 – aanhikt, kan overwegen een fiets te leasen. Doorgaans lopen deze contracten drie jaar en is onderhoud aan de fiets in het contract inbegrepen. Per saldo is dat geen goedkope manier van fietsen, maar je hoeft dan in ieder geval niet in een keer een groot bedrag neer te leggen.

Over het afwegen van de voor- en nadelen van huren, leasen en kopen schreven we het artikel Fiets kopen, leasen, delen of huren: wat kies je?.

Proefrijden elektrische fiets in de toekomst

Al met al nemen de mogelijkheden om een elektrische fietse eerst uit te proberen wel toe, maar het kan nog beter. Goede kans dat fabrikanten en fietsenverkopers hun service de komende tijd nog zullen uitbreiden; de vraag naar e-bikes is enorm en de concurrentie groot. Doorgaans nemen de mogelijkheden in een groeimarkt snel toe. Het verdient dan ook aanbeveling om, als je er niet meteen uitkomt, navraag te doen via een servicenummer van een winkelketen of fietsenmerk. Krijgen zij veel vaker de vraag naar een proefperiode voor langere tijd, dan zullen zij die op termijn zeker ook gaan invoeren.

Help mij een e-bike kiezen

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!