Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betaalbare elektrische fietsen, wat krijg je voor je geld?

Is een elektrische fiets van € 1000 tot € 1500 geschikt?

Is de goedkope elektrische fiets even goed als de duurdere e-bike? Wie een e-bike wil aanschaffen heeft vaak een bepaald budget in gedachten. Binnen dit budget zoek je een elektrische fiets met de beste motor, de grootste accu en de mooiste uitrusting. Maar krijg je dit ook allemaal voor een bedrag van rond de € 1500?

Er worden ontzettend veel e-bikes verkocht in Nederland en er komen er elke maand weer op de markt. Omdat de vraag stijgt, wordt de elektrische fiets steeds duurder. Dus ben je specifiek op zoek naar een budget-e-bike, dan is de keuze beperkt. Heb je een ruim budget, kun je jouw nieuwe e-bike bijna geheel afstemmen op jouw wensen.

Wat beïnvloedt de prijs van een elektrische fiets?

Voordat we dieper ingaan op de prijs-kwaliteitverhouding bij e-bikes, is het belangrijk om te weten welke elementen de prijs van een e-bike beïnvloeden:

 • Motortype
 • Actieradius accu
 • Kwaliteit afgemonteerde onderdelen
 • Status van het merk
 • Verkoopkanaal

Hoe kies ik een betaalbare elektrische fiets?

Wie op zoek gaat naar een nieuwe e-bike, krijgt een waslijst aan keuzes voorgeschoteld. Denk aan: welke fietsaccu kies ik (wat moet het bereik zijn), wil ik een voorwielmotor of toch een middenmotor? En hoe zit het met de garantie en service bij een goedkope elektrische fiets? Om de keuzestress nog een beetje op te schroeven, word je ook nog eens geconfronteerd met uiteenlopende prijzen. De meeste e-bikes worden aangeboden in een prijscategorie tussen € 2500 en € 3500, maar er zijn ook goedkopere e-bikes met een prijskaartje van € 1500. De prijs van de goedkoopste elektrische fiets is zelfs lager dan € 1000.

De goedkoopste elektrische fiets rond € 1000

Met de concurrerende markt zie je ook dat supermarkten en uiteenlopende web- en sportwinkels elektrische fietsen aanbieden voor stuntprijzen. Deze goedkope elektrische fietsen zijn niet ongeschikt. Maar zo’n e-bike wordt bijna altijd kant-en-klaar geleverd en is dus niet op jou afgesteld. Ook is er niet altijd de mogelijkheid tot het maken van een proefrit, wat we wel altijd aanraden. Daarnaast is belangrijk: hoe zit het met de garantie en waar kun je terecht als je fiets mankementen vertoont? Sommige sportzaken bieden een eigen reparatieservice.

In 2020 deden we een uitgebreide test met tien budget-e-bikes tot € 1000. Dat zorgde voor verrassende resultaten, maar helaas: we kunnen ze niet allemaal aanraden.

De goedkope elektrische fiets tussen € 1500 en € 2000

Met een budget van ‘slechts’ € 1500 kun je een kwalitatief goede e-bike kopen. Deze goedkope elektrische fiets wordt vrij standaard geleverd. Hierdoor moet je wellicht je elektrische fietswensen een beetje bijstellen. Onze ANWB Fietsexperts selecteerden vijf betaalbare, kwalitatief goede e-bikes tot € 2000

Elektrische fietsen aanbieding, waarop letten?

Is goedkoop duurkoop? Niet altijd, je kunt ook tegen een fantastische elektrische fietsaanbieding aanlopen. Ga je toch voor die ene betaalbare-e-bike, gebruik dan deze checklist bij de aanschaf:

 • Het display; welke informatie wil je zien?
 • De accu. Denk goed na over hoeveel kilometers je gaat afleggen.
 • De voorwielmotor biedt minder vermogen dan een middenmotor.
 • De remmen zijn vaak eenvoudiger uitgevoerd. Test ze goed tijdens een proefrit.
 • Kijk of de onderdelen voldoen naar je wensen, zoals een bagagedrager, de banden, verlichting en bel.
 • Comfort; heb je behoefte aan voorvork- of zadelpenvering? Daar wordt vaak op bezuinigd.

Voorwielmotor zorgt voor betaalbaarheid

In deze goedkopere prijscategorie is de e-bike voorzien van een voorwielmotor en daar is op zich niets mis mee. Zeker voor alledaagse vlakke ritten in en om je woonplaats voldoet een voorwielmotor prima. De e-bike zal voorzien zijn van een accu met een beperkte actieradius, tussen de 300 en 400 Wh. Met één acculading zijn ritten tot 45 à 65 kilometer dan mogelijk. Dit zijn de voor- en nadelen van een voorwielmotor.

Afmontage is mogelijk van mindere kwaliteit

Daarnaast komt het prijsverschil met de e-bike uit bijvoorbeeld de categorie € 2000 plus ook tot uitdrukking in de afmontage. De verschillende onderdelen als stuur, handvatten, verlichting, pedalen, zadel, velgen en banden voldoen in de praktijk prima, maar zijn vaak van een iets mindere kwaliteit. Zo is het stuur vaak niet handmatig te verstellen, zijn de handvatten niet ergonomisch gevormd, werkt de verlichting op batterijen, is het zadel vaak merkloos en zijn de banden vaak iets minder slijtvast en ietwat lekgevoeliger.

Conclusie: een goedkope elektrische fiets, is dat wat?

Dus is het wat, een goedkope elektrische fiets? Ja. Het is alleen goed opletten, weten wat je wil en waar je op wil/kunt inleveren. Voorkom een miskoop. Om de juiste keuze te maken, zetten we hier alle belangrijke zaken verder voor je uiteen. Ook als je een tweedehands elektrische fiets overweegt. De aflevergarantie van de ANWB creditcard helpt je ook een miskoop te voorkomen.

Aandachtspunten e-bike kopen

Help mij een betaalbare e-bike kiezen

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!