Een goedkope elektrische fiets, is dat wat?

Kies je een dure e-bike of is een elektrische fiets voor € 1000,- ook geschikt?

Wie overgaat tot de aanschaf van een e-bike heeft een bepaald budget in gedachten. Binnen genoemd budget zoek je een e-bike met de krachtigste motor, de grootste accu en de mooiste uitrusting. Maar ja, krijg je dit ook allemaal voor een bedrag van € 1500,-?

Er worden steeds meer e-bikes verkocht in Nederland en er komen iedere maand weer nieuwe merken op de markt. Hierdoor staan de prijzen onder druk door de enorme concurrentiestrijd tussen de diverse merken. Wie op zoek gaat naar een nieuwe e-bike, krijgt een waslijst aan keuzes voorgeschoteld. Denk aan: welke fietsaccu kies ik en wil ik een voorwielmotor of toch middenmotor? Om de keuzestress nog een beetje op te schroeven, word je ook nog eens geconfronteerd met het enorme uiteenlopende e-bike prijzen. De meeste e-bikes worden aangeboden in een prijscategorie tussen € 2000,- en € 3000,-. Toch zijn er ook e-bikes met een prijskaartje van € 1500,- en zelfs lager. Koop je voor zo’n bedrag een kat in de zak of heb je ook voor € 1500,- een prima elektrische fiets?

Kostprijs van een e-bike

Voordat we je meer vertellen over de prijs-kwaliteitverhouding bij e-bikes, is het belangrijk om te weten welke elementen de kostprijs van een e-bike beïnvloeden:

  • Motortype
  • Actieradius accu
  • Kwaliteit afgemonteerde onderdelen
  • Status van het merk
  • Verkoopkanaal

Elektrische fiets aanbieding: e-bike voor € 1000,-

Met de concurrerende markt zie je steeds vaker e-bikes aangeboden worden door bouwmarkten en supermarkten. Vaak voor stuntprijzen. Dit betekent niet dat deze goedkope elektrische fietsen niet geschikt zijn, maar houdt wel voor ogen dat de e-bike waarschijnlijk kant-en-klaar geleverd wordt en dus niet op jou afgesteld is. Ook is er niet altijd de mogelijkheid tot het maken van een proefrit, wat we wel altijd aanraden. En informeer waar je terecht kunt wanneer je fiets mankementen vertoont en hoe het met de garantie zit.

Elektrische fiets: € 1500,- tot € 2000,-

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: met een budget van ‘slechts’ € 1500,- is een kwalitatief goede e-bike te koop. Echter als koper moet je een aantal zaken op de koop toe nemen. In deze prijscategorie is de e-bike voorzien van een voorwielmotor, maar daar is op zich niets mis mee. Zeker voor alledaagse ritten in en om je woonplaats voldoet een voorwielmotor prima. De e-bike zal ook voorzien zijn van een accu met een beperkte actieradius, denk daarbij tussen de 300 en 400 Wh. Met één acculading zijn ritten tot 45 kilometer dan mogelijk.

Daarnaast komt het prijsverschil met een e-bike uit de € 2000,- plus categorie ook tot uitdrukking in de afmontage. De verschillende onderdelen als stuur, handvatten, verlichting, pedalen, zadel, velgen en banden zijn vaak van een iets mindere kwaliteit, maar voldoen in de praktijk prima. Zo is het stuur vaak niet handmatig te verstellen, zijn de handvatten niet ergonomische gevormd, werkt de verlichting op batterijen, draaien de pedalen iets minder soepel rond, is het zadel vaak merkloos en zijn de banden van een mindere kwaliteit rubber en ietwat lekgevoeliger.

Prijsklasse: € 2000,- tot € 2500,-

In de prijsklasse van € 2000,- tot € 2500,- worden de meeste e-bikes gekocht en aangeboden. Niet verwonderlijk, aangezien veel consumenten voor een e-bike met middenmotor gaan. E-bikes in genoemde prijsrange beschikken niet alleen over een middenmotor, maar de accu heeft standaard dikwijls een grotere capaciteit (400, 500 Wh of 600 Wh). Ook de verschillende onderdelen op de fiets zijn vaak van een hogere kwaliteit dan e-bikes in de prijscategorie rond € 1500,-; en zijn berekend op intensief gebruik.

Vergelijk in de E-bike vergelijker e-bikes (uit verschillende prijscategorieën) met elkaar en vind de elektrische fiets die bij jou past.

Wanneer kies je voor een duurdere e-bike?

  • Als je de e-bike regelmatig in heuvelland en tijdens de vakantie gaat gebruiken en een middenmotor de ideale krachtbron is.
  • Indien je dagtrips van meer dan 50 kilometer gaat maken en de elektrische fiets met een accu van 500 of 600 Wh uitgerust moet zijn.
  • Als je de e-bike iedere dag gaat gebruiken voor woon-werkverkeer of intensieve recreatieve tochten en hoogwaardige onderdelen een must zijn.

Voorkom een miskoop

De waslijst aan keuzes waar we eerder over spraken, daar vertellen we je graag meer over. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets en voorkom je een miskoop. Ook als je een tweedehands elektrische fiets overweegt.

E-biketest 2020

Wij deden een uitgebreide test met 10 budget e-bikes. Dat zorgde voor verrassende resultaten maar helaas: we kunnen ze niet allemaal aanraden.

Naar de resultaten

Misschien vind je dit ook interessant?
E-bike kopen: 10 bespaartips
Fiets online of in de winkel kopen?

Speciaal voor jou geselecteerd