Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een tweedehands elektrische fiets kopen

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een gebruikte e-bike

Een nieuwe e-bike is vaak duur of misschien moeilijk leverbaar. De aanschaf van een tweedehands elektrische fiets geeft je meer mogelijkheden. Maar zorg dat je zeker weet dat de accu nog in orde is. We leggen uit waar je nog meer op moet letten als je een tweedehands e-bike wilt kopen.

We zetten op een rijtje waar je op moet letten als je een tweedehands elektrische fiets wilt aanschaffen. De prijs mag bij je beslissing niet alleen de doorslag geven, want het zou jammer zijn als je achteraf voor een dure verrassing komt te staan of een fiets hebt gekocht die toch niet aan je verwachtingen voldoet.

Wat kan er mankeren aan een tweedehands elektrische fiets?

Allereerst is het belangrijk dat de accu nog goed is. Een nieuwe accu is een flinke kostenpost. Reken op minimaal € 400 tot € 600. Mocht er geen nieuwe accu beschikbaar zijn, dan is revisie van de accucellen in sommige gevallen ook een optie – en iets goedkoper.

Helaas kun je aan de buitenkant niet zien wat de toestand van de accu is. En ook een enkele proefrit geeft vaak geen uitsluitsel. Toch wil je weten wat de actieradius van de accu is, daarom is het verstandig 'm te laten testen. Externe factoren hebben invloed op de accucapaciteit. Ook door veel, weinig of onregelmatig gebruik kan de accu in capaciteit teruglopen.

Laat de batterij testen

Je kunt in overleg met de verkoper besluiten de (opgeladen) accu te laten testen bij een fietsenmaker. De Batterytester geeft een eerlijk antwoord op de vraag hoeveel capaciteit de accu nog heeft. De kosten van dat onderzoek(je) kun je wellicht delen met de verkoper.

Check ook op andere slijtage

Maar er is meer waar je op moet letten. Zeker bij een fiets die veel kilometers heeft gemaakt is de kans groot dat zowel de ketting als de tandwielen slijtage vertonen. Vervanging kost geld. Controleer de werking van de remmen en kijk de overige bewegende delen en het frame na op eventuele slijtage of breuk. Hoor je bijgeluiden uit de kettingkast of merk je een hapering tijdens het schakelen? Dit kan duiden op slijtage. Twijfel je over de elektronische bedrading van de fiets, laat die dan voor aanschaf nakijken door een fietsenmaker.

Wat is een redelijke prijs voor een tweedehands e-bike?

De vraag wat een tweedehands fiets mag kosten is lastig te beantwoorden. Is het een fiets uit het luxere segment of is het een budgetmodel? Ook het bouwjaar telt natuurlijk mee. Hoe ouder de fiets, hoe lager de restwaarde. Zeker elektrische fietsen ouder dan vijf jaar dalen snel in waarde. En dan is er nog de staat van de accu die meetelt. Is deze nog goed, of reeds vervangen, dan ligt de verkoopprijs van de fiets hoger. Doorgaans zie je online een verkoopprijs van € 700 tot € 850.

Betaal je een stuk minder omdat de accu niet meer voldoet, dan kun je overwegen alsnog een nieuwe accu te kopen. Check vooraf of het model accu dat jij nodig hebt nog leverbaar is. Via de ANWB Fietsaccuservice is een groot aantal modellen van diverse merken verkrijgbaar. Ook heeft ANWB accu’s van het eigen merk tegen een voordelig tarief beschikbaar.

Lees meer over de waardebepaling van gebruikte e-bikes

Hoe oud mag de fiets zijn?

Een tweedehands e-bike is al gauw veel goedkoper dan een nieuwe. Bedenk wel dat een ouder model inmiddels veel rijcapaciteiten ontbeert die de nieuwste modellen wel hebben. Neem in overweging of het niet verstandiger is even door te sparen voor een nieuwe e-bike uit het goedkopere segment van rond € 1500. Deze heeft bijvoorbeeld altijd een nieuwe accu en garantie.

Waar koop je een tweedehands elektrische fiets?

Bij de fietsenmaker

De handel in tweedehands e-bikes neemt een steeds grotere vlucht.  Fietsenmakers krijgen veel inruilfietsen, de goede exemplaren zetten zij zelf weer te koop. Het mogelijke voordeel van de aanschaf bij een fietsenmaker is dat je er niet alleen terechtkan voor onderhoud van je e-bike, maar - ook op een tweedehands model - garantie krijgt. Informeer daar expliciet naar als je in gesprek gaat over de aanschaf. Je betaalt voor die garantie misschien iets meer bij de fietsenmaker dan bij een particulier, maar als er iets aan de fiets mankeert kun je terugvallen op die garantie. Soms heeft de fietsenmaker ook een overjarig model te koop met een aantrekkelijke korting. Dat kan flink in de aanschafkosten schelen.

Bij de fietsenwinkel

Fietsenwinkels zagen de vraag naar tweedehands e-bikes tijdens de coronacrisis flink toenemen. Veel klanten geven aan de fiets als een alternatief voor het openbaar vervoer te gebruiken. Zij kopen – vanwege het kostenaspect – liever eerst een gebruikte elektrische fiets.

Online

Vraag, als je contact legt met een particuliere verkoper, altijd naar de onderhoudshistorie van de fiets. Facturen van de fietsenmaker geven je inzicht in wat er al vervangen of gerepareerd is.

ANWB en tweedehands e-bikes

De ANWB kan jou helpen bij het vinden en beveiligen van je tweedehands e-bike.

  1. Zoek de tweedehands e-bike in de ANWB E-bike vergelijker

    Heb je een gebruikte elektrische fiets op het oog en weet je het bouwjaar? Zoek ’m op in onze E-bike vergelijker en filter op het juiste jaartal. Zo zie je direct de technische eigenschappen, de plussen en minnen en een rij-impressie als deze beschikbaar is. 

  2. Gebruikte elektrische fiets verzekeren

    Ook een tweedehands fiets kan gestolen worden. Sluit daarom een verzekering af en zet je fiets goed op slot. Laat je wel goed informeren over de voorwaarden; is de fietsaccu bijvoorbeeld meeverzekerd? En hoe zit het met diefstal, krijg je de fietsaccu dan ook vergoed of alleen de fiets? Lees meer over het verzekeren van je tweedehands (elektrische) fiets bij de ANWB.

Help mij een e-bike kiezen

Je bent helemaal klaar om goed voorbereid een tweedehands e-bike te kopen. Heb je nog geen keuze gemaakt of wil je meer weten over e-bikes? Dan hebben we meer informatie voor je:

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!