Een tweedehands elektrische fiets kopen

Wel of niet doen?

Van bijna alle fietsmerken verschijnen er ieder jaar nieuwe, verbeterde e-bike modellen. Het kan aantrekkelijk zijn om een overjarig afgeprijsd model te kopen of nóg voordeliger een tweedehands elektrische fiets aan te schaffen. Maar is dit ook verstandig? 

Belangrijk bij iedere e-bike is: wat is de capaciteit van de accu en hoeveel kilometers kun je er nog mee rijden? Door alle gereden kilometers en keren dat de accu leeg is geraakt en weer is opgeladen, neemt de actieradius af. Ook door weinig of onregelmatig gebruik kan de accu in capaciteit teruglopen. Dat de kwaliteit van e-bikes (en ook accu’s) de laatste jaren is toegenomen, is een feit. Toch kunnen er allerlei factoren meespelen die invloed hebben op de actieradius en veilige status van de accu. Zo kunnen invloeden van buitenaf, zoals een val, warmte door de zon en vocht, een negatieve uitwerking hebben op de kwaliteit van de accu.

Accu testen of lange proefrit

Of je de tweedehands elektrische fiets nu in een fietsenwinkel of bij een particulier koopt, ons advies is om er in ieder geval eerst een proefrit mee te maken. Laat de accu testen bij een fietsspeciaalzaak of maak een fikse proefrit waarbij je kunt nagaan of de actieradius snel achteruit loopt. Als de fiets (te) lang heeft stilgestaan en de accu niet regelmatig is opgeladen, zal de accu waarschijnlijk een zeer beperkte actieradius over hebben en in het ergste geval niet thuis geven.

Heb je een e-bike op het oog en weet je uit welk jaar deze afkomstig is? Zoek 'm dan op in onze E-bike vergelijker en filter op het juiste jaartal. Zo weet je direct wat de technische eigenschappen, de rij-impressie én de plussen en minnen zijn. Dit helpt je om nog kritischer naar de tweedehands e-bike te kijken.

Fietsaccu vervangen

Een tweedehands e-bike is vaak honderden euro’s goedkoper dan een nieuw model, zeker als je een e-bike zoekt van 4 jaar of ouder. Met verreweg de meeste onderdelen van de fiets is vaak weinig mis, maar dikwijls heeft de verminderde capaciteit van de accu de eigenaar doen besluiten de e-bike in te ruilen. Het kopen van een e-bike met een sterk afgenomen actieradius kan echter nog steeds goed uitpakken, zeker in combinatie met het kopen van een fietsaccu of het laten reviseren van de oude (mits dit mogelijk is).

Een nieuwe accu is niet goedkoop, maar samen met een goedkope tweedehands e-bike ben je nog steeds een stuk voordeliger uit dan met de aanschaf van een fonkelnieuwe e-bike. Stel je koopt een tweedehands elektrische fiets van 4 jaar oud voor 500 euro waarbij je de oude accu vervangt door een nieuw exemplaar van 300 euro, dan heb je voor 800 euro een e-bike waarmee je weer jaren vooruit kunt.

Zie ook: Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

Tweedehands e-bike verzekeren

Ook een tweedehands fiets kan gestolen worden. Het is daarom raadzaam om een verzekering af te sluiten. Laat je wel goed informeren over de voorwaarden. Is de oude fietsaccu bijvoorbeeld meeverzekerd? En hoe zit het met diefstal, krijg je de fietsaccu dan ook vergoed of alleen de fiets? In het geval van schade wordt vaak uitgegaan van de tweedehands aanschafprijs die je hebt betaald. Dit moet je kunnen aantonen, bewaar daarom altijd je aankoopnota. Ook bij de ANWB kun je terecht voor een e-bike verzekering, waarmee je fiets én accessoires wereldwijd verzekerd zijn tegen diefstal en schade. Lees meer over je tweedehands (elektrische) fiets verzekeren.

Of toch een elektrische fiets leasen?

Gebruik je de e-bike vrijwel dagelijks, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer? Dan kan het leasen van een elektrische fiets een goed alternatief zijn in relatie tot het kopen van een nieuwe e-bike, vooral als het leasen via je werkgever kunt regelen. Voor een vast bedrag per maand rijd je dan niet alleen op een nieuw model, maar is de verzekering, het onderhoud en pechhulp inbegrepen.

Ontdek welke fiscale voordelen fietslease met zich mee kan brengen.

Speciaal voor jou geselecteerd