Een tweedehands elektrische fiets kopen

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een gebruikte e-bike

Een nieuwe e-bike is vaak flink aan de prijs. Of tijdelijk misschien wel moeilijk leverbaar. De aanschaf van een tweedehands elektrische fiets, via de fietsenmaker of een particulier, kan dan zeker een optie zijn. Maar, weet wat je koopt; het is van groot belang dat de accu in orde is. En er zijn meer zaken waar je op moet letten. Anders kan ‘goedkoop’ duurkoop blijken te zijn.

Voor een ieder die overweegt een tweedehands elektrische fiets aan te schaffen, zetten we op een rijtje waar je zoal naar moet kijken. De prijs mag bij je beslissing niet allesbepalend zijn. Het zou jammer zijn als je achteraf voor een financieel onaantrekkelijke verrassing komt te staan. Of dat de fiets niet helemaal aan je verwachtingen voldoet.

Wat kan er mankeren aan een tweedehands elektrische fiets?

Vanzelfsprekend is het van groot belang dat de accu nog goed is. Moet je al snel na de aankoop een nieuwe accu aanschaffen, dan is dat een flinke kostenpost. Een nieuwe accu kost al snel € 400, sommige gaan zelfs richting de € 500 à € 600. Revisie van de accucellen is in sommige gevallen ook een optie – en iets goedkoper.

Het nadeel van een accu is dat je aan de buitenkant niet kunt zien hoe goed deze nog is. En ook een enkele proefrit geeft vaak geen uitsluitsel. Het is wel van belang om te weten te komen hoe groot de actieradius nog is. Mogelijk is de accu heel veel gebruikt, of juist heel weinig. Externe factoren hebben invloed op de accucapaciteit. Ook door onregelmatig gebruik kan de accu in capaciteit teruglopen.

Laat de batterij testen

Je zou, na overleg met de verkoper, kunnen besluiten de (opgeladen) accu te laten testen bij een fietsenmaker. De Batterytester geeft een eerlijk antwoord op je vraag hoeveel capaciteit de accu nog heeft ten opzichte van zijn oorspronkelijke waarde. De kosten van dat onderzoek(je) zou je mogelijk kunnen delen met de verkoper.

Check ook op andere slijtage

En er is meer waar je op moet letten. Zeker bij een fiets die veel kilometers heeft gemaakt, is de kans groot dat zowel de ketting als de tandwielen slijtage vertonen. Vervanging daarvan kan een grote kostenpost betekenen. Het is natuurlijk ook altijd goed om de remmen, de overige bewegende delen én het frame na te lopen op eventuele slijtage of breuk. Helaas is zonder een deskundig oog de elektronische bedrading van de fiets niet te controleren. Twijfel je daarover, laat de fiets dan voor aanschaf nakijken door een fietsenmaker.

Maar: de accu staat zonder twijfel op 1. Geef die alle mogelijke aandacht.

Wat is een redelijke prijs voor een tweedehands e-bike?

De vraag wat een tweedehands fiets mag kosten is vanzelfsprekend lastig te beantwoorden. Dat ligt mede aan de nieuwprijs van de e-bike. Is het een model uit het luxere segment of is het een budgetmodel? Ook het jaar van oorsprong telt natuurlijk mee. Hoe ouder de fiets, hoe lager de restwaarde. Zeker elektrische fietsen van ouder dan vijf jaar dalen snel in waarde. En dan is er natuurlijk nog de staat van de accu die meetelt. Is deze nog goed, of reeds vervangen, dan ligt de verkoopprijs van de fiets hoger. Doorgaans zie je online een verkoopprijs van € 700 tot € 850.

Betaal je een stuk minder voor de fiets omdat de accu niet meer voldoet, dan is het natuurlijk altijd een optie de batterij alsnog nieuw aan te schaffen. Controleer dan wel goed of het model nog leverbaar is. Via de ANWB Fietsaccuservice is een groot aantal modellen van diverse merken verkrijgbaar. Ook heeft ANWB accu’s van het eigen merk tegen een voordelig tarief beschikbaar.

Lees meer over de waardebepaling van gebruikte e-bikes

Hoe oud mag de fiets zijn?

Het kostenaspect kan een belangrijke afweging zijn om een tweedehands e-bike aan te schaffen. Bedenk je dan wel dat een model van ouder dan vijf jaar inmiddels veel rijcapaciteiten ontbeert die de nieuwste modellen wel hebben. Neem dan serieus in de overweging mee of het niet verstandiger is even door te sparen voor een nieuwe e-bike uit het goedkopere segment van rond € 1500. Deze heeft bijvoorbeeld altijd een nieuwe accu.

Waar koop je een tweedehands elektrische fiets?

Bij de fietsenmaker

De handel in tweedehands e-bikes neemt een steeds grotere vlucht. Er zijn steeds meer mensen die, na een aantal jaren, voor vervanging van hun huidige e-bike kiezen. Fietsenmakers krijgen veel inruilfietsen. De beste daarvan zetten zij zelf ook weer te koop. Het mogelijke voordeel van de aanschaf bij een fietsenmaker is dat je, ook op een tweedehands model, garantie krijgt. Informeer daar expliciet naar als je in gesprek gaat over de aanschaf. Doorgaans ligt de prijs van een tweedehands e-bike mede daardoor logischerwijs wel iets hoger dan op de particuliere markt. Reclameren is echter wel een stuk eenvoudiger dan bij een particulier aangeschafte tweedehands e-bike. Het is ook altijd mogelijk, indien voorradig, via de fietsenmaker een overjarig afgeprijsd model aan te schaffen. Dat kan flink in de aanschafkosten schelen.

Bij de fietsenwinkel

Fietsenwinkels zagen de vraag naar tweedehands e-bikes tijdens de coronacrisis flink toenemen. Veel klanten geven aan de fiets als een alternatief voor het openbaar vervoer te zien. Zij kopen – vanwege het kostenaspect – liever eerst een gebruikte elektrische fiets.

Online

Wie online, via een platform als Marktplaats, contact zoekt met een verkoper, moet zich ervan verzekeren dat de fiets onderhouden is. Vraag altijd naar de onderhoudsbeurten van de fiets en de bijbehorende boekjes en/of facturen.

ANWB en tweedehands e-bikes

De ANWB kan jou helpen bij het vinden en beveiligen van je tweedehands e-bike.

  1. Zoek de tweedehands e-bike in de ANWB E-bike vergelijker

    Heb je een gebruikte elektrische fiets op het oog en weet je uit welk jaar deze afkomstig is? Zoek ’m op in onze E-bike vergelijker en filter op het juiste jaartal. Zo weet je direct wat de technische eigenschappen, de rij-impressie én de plussen en minnen zijn. Dit helpt je om nog kritischer naar de tweedehands e-bike te kijken.

  2. Gebruikte elektrische fiets verzekeren

    Ook een tweedehands fiets kan gestolen worden. Het is daarom raadzaam om een verzekering af te sluiten. Laat je wel goed informeren over de voorwaarden; is de fietsaccu bijvoorbeeld meeverzekerd? En hoe zit het met diefstal, krijg je de fietsaccu dan ook vergoed of alleen de fiets? Lees meer over het verzekeren van je tweedehands (elektrische) fiets bij de ANWB.

Help mij een e-bike kiezen

Je bent helemaal klaar om goed voorbereid een tweedehands e-bike te kopen. Heb je nog geen keuze gemaakt of wil je meer weten over e-bikes? Dan hebben we meer informatie voor je in petto:

Alle informatie over e-bikes gebundeld

Speciaal voor jou geselecteerd