Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke elektrische fietsen bestaan er allemaal?

Alle soorten e-bikes bij elkaar

Ze hebben stuk voor stuk twee wielen – een enkele zelfs drie – en worden elektrisch aangedreven: de e-bike is er in alle soorten en maten, of je nu op weg bent naar je werk of er een dagje recreatief op uittrekt. Ben je met specifieke wensen op zoek naar een e-bike die zich onderscheidt van de ‘normale’ elektrische fiets, dan kan dit overzicht je op weg helpen. Wij zetten alle soorten elektrische fietsen op een rij.

Elektrische mamafiets

Heette vroeger in de volksmond de ‘mamafiets’, maar wordt tegenwoordig de familybike genoemd. De elektrische mamafiets is uitermate geschikt om de kinderen van en naar de opvang te brengen. Hij heeft niet alleen een lagere, maar ook een bredere instap. Er is door de framebouwers al extra ruimte voor een voorzitje gecreëerd. De achterdrager is vaak ook iets verlengd zodat je niet alleen een stoeltje kunt plaatsen, maar ook extra bagage kunt meenemen. Of, aan een ophangsysteem, een buggy kunt vervoeren. Dit is het soort fietsen waarvan buitenlandse toeristen op Twitter en Facebook vaak zeggen dat ze geloven dat Nederlanders écht alles én iedereen op één fiets kunnen vervoeren.

Speed pedelec of speedbike

De speedbike is het buitenbeentje onder de elektrische fietsen. Een snelheidsmonster dat, in tegenstelling tot vrijwel alle andere elektrische modellen, niet begrensd is tot 25 km/u. Met de speed pedelec haal je gemakkelijk de 40-45 km/u. De fiets is ook gebouwd voor die hogere snelheden, is zeer stabiel. En hij bezit een motor die veel power en vermogen kan leveren. Deze fietsen kennen – en dat is maar goed ook want je kunt er echt heel hard mee – een helmplicht. Een speed pedelec heeft bovendien een kenteken en het afsluiten van een verzekering is dus ook noodzakelijk. Wie zijn rijbewijs B (voor de auto) al heeft, hoeft geen speciaal examen te doen. Heb je dat niet, dan moet je eerst rijbewijs AM (bromfiets) halen.

Kom meer te weten over de speed pedelec

Elektrische transportfiets

Voorzien van alle mogelijke voorzieningen om veel spullen te vervoeren. Deze fietsen hebben vaak een grote mand voorop en zijn populair onder schoolgaande jongeren. De elektrische transportfiets heeft, omdat hij meer kilo’s aan moet kunnen, vaak dikkere banden. Komt robuust over. Juist omdat deze fiets onder middelbare scholieren populair is, zijn er in de loop der tijd veel remakes op de markt gekomen. Aangezien fabrikanten zich niet uit de markt willen prijzen, verschijnen er ook van de elektrische transportfiets minder dure modellen. Het spreekt vanzelf dat deze niet direct tot de allerstevigste behoren.

Elektrische mountainbike

Begint steeds populairder te worden – al zal de elektrische MTB in Nederland altijd een niche blijven. In het Nederlandse terrein is het namelijk niet direct nodig om met elektrische aandrijving naar boven te rijden, die uitdaging kunnen de meesten zo ook wel aan. Voor wie fysiek beperkt is, is de elektrische mountainbike echter wél een uitkomst. Een elektrische mountainbike is vrijwel zonder uitzondering voorzien van een zeer krachtige middenmoter, met veel koppel. De remmen, meestal schijfremmen, moeten logischerwijs van goede kwaliteit zijn. Het advies is om niet zonder helm op een elektrische mountainbike te stappen. Wie naar het bergachtige buitenland gaat en er een mountainbike wil huren, krijgt doorgaans ook de keus voor een elektrisch model voorgeschoteld. Probeer het eens. In het hooggebergte is dat natuurlijk een verademing.

Vind de elektrische mountainbike die bij jou past of kom eerst meer te weten over de elektrische mountainbike.

Elektrische bakfiets

Zeer populair. Bestaat in de variant met twee én met drie wielen. Ideaal vervoermiddel voor de ouder die het overzicht niet kwijt wil raken bij het naar school brengen van de kinderen. Maar de elektrische bakfiets kent kanttekeningen. Meer nog dan op welke andere fiets is stuurmanskunst vereist. En de discipline om altijd op het verkeer te blijven letten. Vervoer nooit meer kinderen dan dat er zitplaatsen zijn. De elektrische bakfiets neemt, net als zijn gewone niet-aangedreven variant, flink wat ruimte in op het fietspad. Wees je ook daarvan bewust.

Vind de elektrische bakfiets die bij jou past of lees eerst meer over dit type fiets.

Elektrische kinderfiets

Is nog niet zo heel vaak in beeld. In de regel is een e-bike vooral interessant als je er langere afstanden mee aflegt, de berijder van een kinderfiets doet dat doorgaans niet. Er zijn dan ook nog maar weinig fietsmodellen met 20 of 24 inch wielen én aandrijving. Mede omdat er weinig vraag is naar elektrische kinderfietsen, is er weinig aanbod en ligt de prijs ervan ook erg hoog. Wel een uitkomst voor kinderen met een beperking, qua spierkracht bijvoorbeeld.

Kom meer te weten over elektrische schoolfietsen

Elektrische stadsfiets

Niet iedere fiets die in de stad rijdt, is een stadsfiets. Een stadsfiets is vaak wat soberder uitgevoerd. Als belangrijkste kenmerk heeft-ie dat je er recht op zit, de afstand tussen zadel en stuur is daar op afgesteld. Dit zorgt voor een goed overzicht in het (drukke) stadsverkeer. Zo kun je alles goed in de gaten houden. De elektrische stadsfiets is doorgaans uitgerust met een goede bagagedrager, zodat je makkelijk boodschappen mee kunt nemen. Een fiets met in de regel weinig (drie tot vijf) versnellingen, of een automatisch versnellingssysteem. Wel zo makkelijk als je in het stadsverkeer niet hoeft te schakelen.

Elektrische driewieler

Raakt meer en meer in zwang. Voor de fietser die op hogere leeftijd toch wil blijven fietsen, maar zich niet meer zo zeker voelt op een fiets met twee wielen, vanwege het gebrek aan stabiliteit. Hij was altijd al populair onder mensen met een beperking. Dat is alleen maar toegenomen nu ze er ook zijn in een betaalbaardere variant met elektrische ondersteuning. Fabrikanten spelen in op de vraag door ook wat hippere varianten te bouwen. Het rijden met een elektrische driewieler vraagt overigens wel wat tijd om eraan te wennen, je moet uitkijken er niet te hard mee te gaan.

Vind de elektrische driewieler die bij jou past of lees meer over aangepaste fietsen en alle mogelijkheden om (fiets)mobiel te blijven. 

Elektrische ligfiets

Er is een klein groepje Nederlanders dat gek is op de ligfiets. En onder hen zijn er een aantal die ook de elektrische variant ervan hebben omarmd. Dat zijn er, je raadt het misschien al, niet overdreven veel. Toch is een zetje in de rug op een ligfiets helemaal niet zo’n gek idee. Voordeel is dat de elektrische ondersteuning redelijk makkelijk is in te bouwen. Met andere woorden: je hoeft er geen andere ligfiets voor aan te schaffen.

Elektrische fatbike

De hipste van het hele stel. De beste poging van de industrie om ook de jongere op de e-bike te krijgen, was het ontwerpen van een elektrisch model waarop je ook als jeugdige wel gezien wil worden. Hij is doorgaans uitgerust met kleinere wielen, van 20 of 24 inch. Heeft vaak wel wat weg van een stoere brommer of motor en is geschikt voor kortere ritten. Je ziet ze zelden alleen, vaak worden ze gebruikt voor collectieve fun rides – mede daarom ook meestal bij verhuurders te vinden.

Kom meer te weten over (de nadelen van) fatbikes

Elektrische vouwfiets

Zeer populair onder de camper- en caravanbezitters. Immers: praktisch in alle opzichten. Én compact én elektrisch aangedreven. Makkelijk om mee te nemen, al geldt dat wel als je bijvoorbeeld inderdaad een bagagedrager of dergelijke hebt. Vanwege het gewicht leg je de elektrische vouwfiets namelijk niet zomaar in je kofferbak. Hij is in de regel een stukje goedkoper dan een gewone e-bike; al voor € 1500 heb je een prima vouwfiets met aandrijving.

Elektrische racefiets

In de beginjaren van de elektrische fiets was het not done om een elektrische racefiets aan te schaffen. Dan speelde je vals, was toch de algemene mening. Maar inmiddels hebben fietsgroepjes de elektrische racer ook omarmd. Immers, zo kan de vriend die een tijdje terug dreigde te moeten afhaken vanwege gebrek aan power – soms door tijd of conditiegebrek, maar vaak vanwege fysiek ongemak – nu nog wel meepeddelen in het groepje dat er elke zondagmorgen op uittrekt. Vanwege de aerodynamica hebben veel elektrische racefietsen de accu (en het motortje) in de staande framebuis.

Elektrische compact fiets

De compact e-bike wordt ook wel ‘kapstokfiets’ genoemd, omdat-ie zo weinig ruimte inneemt dat je ’m onder de kapstok kunt stallen, ook als je eenhoog woont. Het is een ideale fiets voor mensen die kleiner behuisd zijn en geen schuur hebben. Weegt een stuk minder dan een gewone e-bike, hetgeen een voordeel is als je ’m met de caravan of camper wilt meenemen. Heeft 20 inch wielen, zoals de vouwfiets, maar je kunt ’m niet opvouwen. Omdat de fiets geen scharnierpunten heeft, is deze veel stabieler. Bovendien zit je een stuk lager bij de grond, hetgeen veel wat onzekere e-bikegebruikers ook als een voordeel zien. Met name de Duitse merken hebben de compact e-bike al in het assortiment opgenomen. Ze kosten vaak toch wel tussen € 2000 en € 2500.

Vind de compacte e-bike die bij jou past.

Elektrische herenfiets / elektrische damesfiets

De meest klassieke e-bike. Gaandeweg de jaren begint het sekseverschil toch wel te vervagen. Steeds meer heren-op-leeftijd stappen op een damesfiets. Zij hebben de schroom van zich af laten vallen. En dat is maar goed ook. Want als je niet zo zeker van jezelf bent, is het op- en afstappen met een vrouwenfiets gewoonweg een stukje makkelijker. Een herenfiets is – vanwege de vorm van het frame – trouwens wel net wat stabieler, hij is bijvoorbeeld makkelijker in evenwicht te houden als je je arm uitsteekt om af te slaan. Fabrikanten hebben inmiddels op de trend ingespeeld; er zijn ook mannenmodellen met een iets lagere instap. Er zijn meerdere modellen, we rekenen ook de toerfiets hiertoe. Die is net wat sportiever, je zit met je handen net wat verder naar voren.

Vind de elektrische damesfiets en elektrische herenfiets die bij jou past.

Wist je dat...

Niet alle e-tweewielers voldoen aan de wettelijke voorschriften. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende typen elektrische fietsen, voor sommige e-voertuigen gelden speciale of extra regels.

Help mij een nieuwe e-bike kiezen

Je bent helemaal klaar om goed voorbereid een elektrische fiets te kopen. Heb je nog geen keuze gemaakt of wil je meer weten over e-bikes? Dan hebben we meer informatie voor je in petto:

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!