Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitgelicht: 5 goedkope e-bikes

Geselecteerd door onze ANWB Experts

De afgelopen twee jaar, zeg maar gerust ‘tijdens corona’, is de verkoop van e-bikes in een stroomversnelling geraakt. De faam van de e-bike en schaarste aan onderdelen hebben bijgedragen aan een enorme prijsopdrijving. Daarom: vijf relatief goedkope e-bikes.

Waar een paar jaar geleden de gemiddelde prijs voor een e-bike tussen € 2000 en € 2500 lag, kijken we nu niet meer op van prijzen die soms tot ver boven de € 3000 liggen. Ook de schaarste aan onderdelen en stijgende grondstofprijzen jagen de prijzen omhoog. Echter, voor een bedrag tussen € 1500 en € 1800 kun je een kwalitatief goede e-bike kopen – waarbij je ten opzichte van de premiumklasse natuurlijk wel concessies doet op afwerking en bepaalde onderdelen. Wij selecteerden vijf betaalbare, kwalitatief goede elektrische fietsen met een aantrekkelijke aanschafprijs.

Let op: dit is geen e-biketest.

1. Anyway Royal Prestige

€ 1699

Het merk Anyway viel met het model Royal al in de prijzen toen het de Kampioentest van 2020 bij de budget e-bikes rond € 1000 won. De Anyway Royal Prestige is van een heel ander niveau. Opvallend zijn de goede rijeigenschappen en de stabiliteit van het frame. De e-bike is voorzien van een zeer betrouwbare Dapu-voorwielmotor. De actieradius is dik in orde dankzij een lithium-ionaccu van Greenway met 468 Wh inhoud.

Midden op het Ergotec-stuur is een overzichtelijke display aangebracht, waarop alle functies overzichtelijk zijn af te lezen. De Anyway Royal Prestige is uitgerust met een Shimano Nexus-versnellingsnaaf met zeven opties. Op remgebied is niets aan het toeval overgelaten met hydraulische schijfremmen voor en achter. De afmontage staat op een hoog peil met een verende Zoom-voorvork, ergonomische handvatten, zadelpenvering, Selle Royal-zadel, Schwalbe-banden en Axa-slot.

2. Batavus Fonk

€ 1799

De Fonk E-go is een echte allrounder. Niet alleen in de stad komt hij tot zijn recht, maar ook voor een recreatieve tocht is de Fonk goed inzetbaar. De e-bike is relatief licht en daardoor manoeuvreer je snel door het verkeer, mede dankzij de goede wendbaarheid. De kabels lopen netjes door het frame, waardoor je minder snel blijft hangen achter andere fietsen in de fietsenstalling. Met de E-Motion-voorwielmotor biedt een natuurlijke ondersteuning biedt en maakt bovendien weinig geluid.

Standaard beschikt de Fonk over een 300 Wh-accu, hiermee heb je voldoende actieradius voor dagelijks gebruik. Ga je echter ook langere tochten maken, dan is een upgrade (tegen meerprijs) naar 400 of 500 Wh wenselijk. Qua remmen heeft Batavus niet gekozen voor schijfremmen, maar voor de oplossing van een V-brake voor en een rollerbrake in het achterwiel. Verder wordt de Batavus Fonk gekenmerkt door goede onderdelen zoals Aerlineverlichting met standlicht, Shimano Nexus 7-versnellingsnaaf, Selle Royal-zadel, Axa-slot en antilekbanden.

Brinckers Berlin

€ 1899

De Brinckers Berlin is er in een dames- en herenuitvoering, het is een modern vormgegeven e-bike met een frisse uitstraling. De zitpositie is prettig en actief, bovendien voelt de e-bike stabiel aan en stuurt hij licht en direct. De aandrijving is in het voorwiel aangebracht, leverancier is het bekende merk Bafang. Genoemde motor biedt voldoende power op vlakke wegen en blijft onder alle omstandigheden prettig stil.

Standaard is de Berlin uitgevoerd met een 417 Wh-accu, tegen meerprijs is er echter ook een 604 Wh-accu leverbaar. Brinckers heeft op de Berlin gekozen voor hydraulische schijfremmen, redelijk zeldzaam in deze prijsklasse, maar wel zo veilig. Ook aan de afmontage van de diverse onderdelen is veel aandacht besteed. Zo is de Berlin voorzien van een Shimano Nexus 7-versnellingsnaaf, Selle Bassano-zadel, Schwalbe-banden en Axa-slot.

4. Cortina E-U1

€ 1789

Het merk Cortina is altijd toonaangevend geweest met het fabriceren van eigentijdse fietsen, die vooral een jong publiek aanspreken. Ook op e-bikegebied zet Cortina deze lijn voort. Met de E-U1 brengt Cortina een vlotte e-bike op de markt met een minimalistisch uiterlijk.

De oervorm van de omafiets is in de e-bike terug te vinden en dat maakt de E-U1 een hippe verschijning, de ideale e-bike voor de dagelijkse rit naar school of werk. Qua ondersteuning heeft Cortina gekozen voor de bekende Bafang H400-voorwielmotor, een stille krachtbron met voldoende power. In de basis beschikt de Cortina over een 450 Wh-accu, uitbreiding naar 600 of 750 Wh is ook mogelijk. De E-U1 is niet uitgerust met schijfremmen, maar rollerbrakes. De afmontage is op peil met een Shimano Nexus 7-versnellingsnaaf, goede verlichting, Selle Royal-zadel, antilekbanden en Axa-slot.

5. Giant Ease-E+ 1

€ 1699

Met de Ease-E+ 1 heeft Giant een scherp geprijsde e-bike in het programma. Typisch een e-bike om iedere dag te gebruiken. Met 23 kilo (zonder accu) heeft de Ease E+ 1 een relatief licht gewicht, de fiets is dan ook prettig handelbaar en heeft bovendien een goedmoedig rijgedrag. De Giant SyncDrive Move-voorwielmotor is geruisloos en biedt een soepel, natuurlijk rijgevoel. Bovendien kun je met de Smart Assist-instelling automatisch in de optimale ondersteuningsstand fietsen.

Op accugebied is de Ease E+1 wat karig uitgerust met een 300 Wh-exemplaar, upgrade naar 400 of 500 Wh is echter tegen bijbetaling mogelijk. Een goede zet van Giant is de montage van hydraulische schijfremmen, de veiligste oplossing. Op de afmontage heeft Giant niet bezuinigd met onder andere een Shimano Nexus 8-versnellingsnaaf, Suntour-voorvorkvering, Selle Royal-zadel, Abus-slot en Schwalbe-banden.

Let op: deze e-bike is alleen nog verkrijgbaar in een herenmodel.

Of je nu online een elektrische fiets koopt, bij de lokale fietswinkel, in een ‘experience center’ of een busje aan huis laat komen: er komen bíjna altijd nog kosten bij. Daarom:

10 bespaartips voor een goedkopere e-bike  

Misschien vind je dit ook interessant?

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

15% korting
Veilig op de fiets 

Fietshelm Abus Urban-I 3.0, telefoonhouders en fietstas Zwolle nu met korting.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.