12 leuke uitjes bij slecht weer

Met je vrienden of gezin eropuit

Thuisblijven is (tenzij je dat heerlijk vindt) nergens voor nodig, óók niet als het hondenweer is. Met deze twaalf tips voor overdekte uitjes met andere volwassen of met je kinderen laat je je dag niet door slecht weer verpesten. Trek er bijvoorbeeld (met korting!) op uit naar een museum, sauna, bioscoop of overdekte dierentuin. 

Overdekte uitjes voor volwassenen

1. Een nieuwe stad ontdekken

Juist een regenachtige dag leent zich goed voor een stedenbezoek, echt waar. Zonder tegen Jan en alleman op te botsen wandel je door sfeervolle historische straatjes, hofjes, pleinen en binnenplaatsen. Op elke straathoek vind je wel een gelegenheid om naar binnen te duiken: een knusse koffiebar voor cappuccino met worteltaart, een gezellige lunchroom voor een uitgebreide high tea met scones en liters hete thee, een museum vol kunstschatten of boetiekjes om eindeloos in rond te dwalen.

Wij tippen het centraal gelegen Utrecht. Zet er koers naar het Domkwartier om de hoogste kerktoren van Nederland te beklimmen. Eet een hapje in het gezellige Stadhuiskwartier en duik in het verleden van de stad en provincie in het Utrechts Archief. Je vindt er kilometers aan archieven, foto’s, films en tekeningen, van het eerste fietspad tot de werfkelders. Vergeet niet om een Domtorentje te scoren bij Banketbakkerij Theo Blom, een luxe bonbon van pure chocola met romige vulling. Smullen.

Bekijk onze fijnste stadswandelingen in Nederland

Tip: we hebben nog meer leuke uitjes in de stad Utrecht voor je verzameld. Al te vaak geweest, of is het te ver weg? Er zit vast een leuke stedentrip in ons aanbod.

Thermae 2000
 

2. Opwarmen in de sauna

De ideale plek om slecht weer te ontvluchten is een wellnesscenter. Relaxen en opwarmen in infraroodsauna’s, Finse sauna’s en stoomruimtes. Tijdschrift of boek mee, lekker lunchen, bijpraten met een goede vriend of vriendin ... Zijn je lichaam en geest aan nog meer ontspanning toe, dan boek je ook een privémassage, gezichtsbehandeling of opgietsessie. Ga bijvoorbeeld naar Sanadome in Nijmegen, of naar Thermae 2000 op de top van de Cauberg in Valkenburg aan de Geul. Bijzonder bij Sanadome is dat je er in een zoutwaterbad kunt ervaren hoe het voelt om in de Dode Zee te drijven – behoorlijk ontspannend. In Thermae 2000 plons je in warme thermale baden met water uit eigen bron. Zo keer je heerlijk schoon, relaxed én opgewarmd huiswaarts.

Ik wil met korting naar Sanadome

Ik wil met korting naar Thermae 2000

Huis Doorn
 

3. Oude schatten bewonderen in het keizerlijke Huis Doorn

Prachtige meubels, schilderijen, tapijten en zilveren objecten: de inrichting van Huis Doorn verkeert nog in authentieke staat. Drie verdiepingen en achttien ingerichte vertrekken geven samen met de kunstcollectie een goed beeld van de Europese hofcultuur. Huis Doorn werd tot 1941 bewoond door Wilhelm II, de laatste Duitse keizer. Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar het neutrale Nederland. Er waren 64 treinwagens voor nodig om de schatten uit paleizen in Berlijn en Potsdam naar Huis Doorn te krijgen. Een uniek object is de Kaisergabel, een vork met één dikke, scherpe tand die Wilhelm II met zijn gehandicapte arm ook als mes gebruiken kon. Knapt het buiten op? Dan maak je een wandeling over het landgoed, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Er zijn parkconcerten, rondleidingen en er bestaat een podcast over het personeel van Huis Doorn.

Lees meer over Huis Doorn

Sturen zonder gluren prijs weekendjesSafaripark Beekse Bergen
Beekse Bergen
 

Overdekte uitjes met kinderen

4. Een autosafari maken

Comfortabel en droog dieren kijken doe je vanuit de auto in Beekse Bergen. Hier zie je giraffen door hun poten zakken om uit de waterbron te slobberen en hoor je leeuwen brullen die op enkele meters afstand van jou trots rondstappen. Bewonder er ook de indrukwekkende zwarte paardantilopen die hun hoorns als sabel gebruiken. Met wat inlevingsvermogen is het net of je in een Afrikaanse savanne bent beland – en dat zo dicht bij huis. Er leven meer dan honderd verschillende diersoorten: de welbekende panter, olifant, neushoorn en chimpansee, maar ook bijzondere soorten als de lippenbeer, Kaapse buffel, steppevos en rode panda. Kun je geen afscheid nemen van de dieren? Blijf een nachtje slapen in het Safari Resort.

Ik wil met korting naar Beekse Bergen

Still uit een film van One Planet
 

5. Bioscoopje pakken en achter elkaar (natuur)films kijken

In de bioscoop zit je niet alleen lekker droog, je geniet er ook van de nieuwste films. Een wel heel bijzondere bioscoopervaring beleef je in One Planet, waar films op een enorm koepelscherm worden geprojecteerd. One Planet is de nieuwe naam van Omniversum en Museon samen, die de handen ineen hebben geslagen en zich landelijk willen inzetten voor een duurzame toekomst. De films laten dan ook vooral zien hoe mooi onze wereld eigenlijk is. Reis bijvoorbeeld af naar de Zuidpool van 250 miljoen jaar geleden, toen er bizarre dinosaurussen en kolossale amfibieën leefden, of duik mee onder water tussen dolfijnen, schildpadden, lipvissen en yeti-krabben. De (natuur)beleving wordt versterkt door een bijzonder geluidssysteem met 36 speakers.

Ik wil met korting naar One Planet

Toch liever thuis een natuurfilm kijken? Ontdek de Nederlandse natuur met deze films.

Sea Life
 

6. De onderwaterwereld ontdekken

Anemonen aaien, kwallen kijken en onder happende haaien door wandelen. De wonderen van de onderwaterwereld trekken aan je voorbij terwijl je zelf kurkdroog blijft. Sea Life Scheveningen huist 45 aquaria vol roggen, zeesterren, clownvisjes, zeepaardjes en piranha’s. De kleinste ottersoort ter wereld, de Aziatische Kleinklauwotter, leeft er ook. En in de bek van een krokodil kijken kan in Amazonia: daar leeft de breedsnuitkaaiman die zijn vlijmscherpe tanden geregeld in een waterslak zet. Kraakt-ie met gemak. Grote kaaimannen kunnen zelfs door een schildpadschild heen bijten, maar die zwemmen bij Sea Life veilig in de onderwatertunnel. Mooi gezicht, zo’n schildpad van onderen.

Ik wil met korting naar Sea Life Scheveningen

Miniworld Rotterdam
 

7. De wereld in het klein beleven

In de buitenlucht heb je natuurlijk Madurodam, maar binnen heb je Miniworld Rotterdam: de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux. Er wacht een wereld op je vol licht, beweging, geluid en verhalen. Historische en moderne maquettes hebben verschillende thema’s: Rotterdam, Rotterdam Haven en Polder, kust & voorstad. Je dwaalt er door typisch Nederlandse landschappen, waar her en der grappige details en verrassingen in verborgen zitten. Om de 24 minuten valt de nacht: dan verlichten duizenden lampjes deze piepkleine wereld. 

Ik wil met korting naar Miniworld Rotterdam

This is Holland
 

8. Nederland vanuit de lucht ontdekken

In één dag over Nederland vliegen en de tulpenvelden, Amsterdamse grachten, Deltawerken, Veluwe, Zaanse Schans en andere mooie plekken van ons land zien. Dat klinkt onmogelijk, maar is het niet. Bij This Is Holland geniet je tijdens een vluchtsimulatie van alle must-sees van ons land vanuit een vogelsperspectief. Aanvullende effecten zoals wind, nevel en geuren maken van deze ervaring een 5D-belevenis die heel realistisch aanvoelt. Je voelt de wind door je haren blazen terwijl je over de bloeiende bollenvelden vliegt. Ondertussen wordt je ook nog een en ander bijgebracht over het ontstaan van ons bijzondere land onder zeeniveau. Fasten your seatbelts voor een multizintuiglijk avontuur.

Ik wil met korting naar This is Holland

Corpus
 

9. Een spannende, grappige, leerzame middag in het museum

Musea saai voor kinderen? Verre van. Zo is het Spoorwegmuseum één groot feest dankzij een levensecht station, een theater en spannende attracties. Bij de Vuurproef bijvoorbeeld, reis je als een machinist van vroeger door de spoorweggeschiedenis. In het NEMO in Amsterdam voeren kinderen scheikundige proefjes uit, gehuld in witte labjas en met veiligheidsbril op de neus. Ook ontwerpen ze er een schaduwschilderij en zien ze hoe een kettingreactie ontstaat met bewegende kantoorstoelen, knallende ballonnen en vallende dominostenen.

En zo zijn er zo veel meer écht toffe musea waar kinderen niet kijken, maar dóén. En intussen steken ze er ook nog wat van op. We noemen het muZIEum, CorpusZuiderzeemuseum, Luchtvaartmuseum Aviodrome en het Nederlands Openluchtmuseum. Met bijna zevenhonderd musea in Nederland is er altijd wel een leuk museum in de buurt – en meer dan eens zijn er tickets met ANWB-ledenkorting.

Lees ook dit artikel over 17 musea die je kinderen te gek vinden of bekijk het overzicht van musea met ledenvoordeel.

Plopsa Indoor Coevorden
 

10. Dansen en klimmen in een attractiepark

Soms lijkt het wel of kinderen bij slecht weer extra energie hebben. Een indoorspeelparadijs is dan een prima redmiddel. Op de speeltoestellen kunnen kinderen zich compleet uitleven. Bij Plopsa Indoor kan er worden gedanst in de K3-Disco, gesprongen tussen dansende fonteinen in de Bumbaspeeltuin, geklommen in Plops Speelboom en met een bloedstollende vaart worden geschoten over de Wickiebaan. In de vuurtoren krijg je mooi uitzicht over het hele park – wel snel kijken, want voor je het weet, zoef je weer met een sneltreinvaart naar beneden. Blijf je liever in de lucht? Maak een ritje op de Vliegende Fietsen: hoe harder je trapt, hoe hoger je vliegt. Een theatershow met alle Studio 100-helden maakt de dag compleet.

Ik wil met korting naar Plopsa Indoor Coevorden

Orchideeën Hoeve
 

11. Slangen en vlinders kijken

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest – verkozen door onze lezers tot leukste uitje van de provincie Flevoland 2022 – heeft mooie binnenlocaties, waaronder een vlindertuin en een junglepark. In het junglepark heb je wel een probleem als je een slangenfobie hebt: hier kronkelen en glijden koningspythons, rode ratelslangen en boa constrictors. En de harige krulhaarvogelspin leeft er ook, met twee grote tanden vol gif. In de grootste vlindertuin van Europa gaat het er iets minder spannend aan toe: daar fladderen 55 verschillende vlindersoorten uit Costa Rica en de Filippijnen rond je hoofd. Het zijn er in totaal een stuk of tweeduizend. Het overdekte Mangrovebos is een speelparadijs met glijbanen, lianen, survivalbruggen en papegaaitjes om te voeren.

Ik wil met korting naar de Orchideeën Hoeve

’t Veluws Zandsculpturenfestijn
 

12. Zandsculpturen bewonderen

Hoe leefden hunebedbouwers, Bataven en Romeinen? Op 't Veluws Zandsculpturenfestijn bij de beeldentuin in Garderen leer je de geschiedenis van Nederland kennen aan de hand van zandsculpturen: dit jaar (2022) staan de kunstwerken namelijk in het teken van de vaderlandse geschiedenis. Zo zie je hoe in Hanzesteden handel werd gedreven en hoe het moet zijn geweest om in de middeleeuwen te werken en leven. Voor alle duidelijkheid: dit zijn dus geen zandsculpturen op het natte Noordzeestrand die bij vloed worden weggespoeld. Deze kunstwerken maken deel uit van een grote tentoonstelling, die deels binnen, deels buiten is.

Ik wil met korting naar ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Misschien vind je dit ook interessant:

6x Uitwaaien in Nederland
Wat je moet weten over goede regenkleding tijdens wandelen
De beste regenkleding met ledenvoordeel

Speciaal voor jou geselecteerd