Naar artikel

Een dierentuin in elke provincie

Een huifkartocht op een kinderboerderij, een tropisch dagje in een indoorpark, op safari met je eigen auto of in een boot, terug in de tijd in een prehistorisch dinosaurusland: de keuze uit dierentuinen door heel Nederland is reuze. Per provincie hebben we twee favorieten verzameld.

Klik hier snel door naar de dierentuinen per provincie:

1. Gelderland
2. Utrecht
3. Groningen
4. Flevoland
5. Zuid-Holland
6. Noord-Holland
7. Drenthe
8. Noord-Brabant
9. Limburg
10. Friesland

11. Zeeland
12. Overijssel

Dierentuinen in Gelderland

Burgers’ Zoo 

Burgers’ Zoo in Arnhem is een enorme dierentuin die zich onderscheidt door zijn ecodisplays: grootschalige, nagebouwde, natuurlijke leefomgevingen. Als een ontdekkingsreiziger ga je op avontuur door de meest uiteenlopende natuurgebieden ter wereld. Je duikt onder in de tropische koraalzee en verkent het tropisch regenwoud, de rotswoestijn van Arizona en de Oost-Afrikaanse savanne. Je reis voert door de mangrove van Belize en de jungle van Maleisië. Loop onder de vissen door in het Oceanium en laat je kinderen spelen in de prachtige speeltuin.  

De Koperen Ezel

Op kinderboerderij De Koperen Ezel in Epe leven behalve standaard kinderboerderijdieren ook stekelvarkens, prairiehonden, wallaby’s, een zeboe en zelfs een dromedaris. Je kunt er een wandeling maken met een ezel of meegaan met een huifkartocht. In de speeltuin buiten werken de kinderen zich in het zweet op de springkussens, trappen ze op de skelterbaan en wordt er geklauterd en geklommen. En ook in de indoor speelhal Donkey Town kunnen ze naar hartenlust ravotten.

Dierentuinen in Utrecht

DierenPark Amersfoort

Ontmoet de olifantenfamilie, bekijk de giraffen en zebra’s op de savanne en ontdek de (leeuwen)koningen van de jungle. Laat je verrassen door de onrustige pinguïns, bezoek het Honderdduizend Dierenhuis, waar het krioelt van de reptielen, amfibieën en insecten en neem een kijkje bij de levensgrote dino’s in het Dinopark. Klauter naar boven naar de hyena’s en kruip in een ondergrondse burcht om dassen te spotten. Kinderen kunnen ook lekker spelen in de Bosbeek.

Ouwehands Dierenpark

Een publiekstrekker in Rhenen zijn de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen. Sta er ook neus aan neus met de ijsbeertweeling, bespied de unieke witte leeuwen vanuit een spannende uitkijkpost en bezoek de spectaculaire zeeleeuwenshow. Expeditie Berenbos is een ervaring apart: een wandeling door een spannend doolhof, een bezoek aan het dorp Karpatica waar je alles over de beer leert, een prachtige sterrenhemel en een avontuur in Het Berenbos. Hier genieten bruine beren die vroeger mishandeld zijn nu van een onbezorgd leven. Ga met je kinderen op avontuur in Gorilla Adventure en laat ze de beest uithangen in RavotAapia, Europa’s grootste overdekte speeljungle. Meer over Ouwehands Dierenpark.

Dierentuinen in Groningen

DoeZoo

Zin om naast iets te zienook wat te leren? DoeZoo in Leens leent zich voor een educatief uitje. Ze laten je er de wildernis spelenderwijs ontdekken. Je leert er over insecten, bijvoorbeeld welke plaats ze in de kringloop innemen. Er zijn elke dag intrigerende en bovenal leerzame rondleidingen om te volgen. Behalve een groot aantal insecten herbergt het centrum ook insectenetende planten en dieren, zoals hagedissen, neusberen, kikkers, spinnen en slangen.

Zeehondencentrum Pieterburen

Leer van alles over de aandoenlijke dieren in een van de oudste en beste opvangcentra voor zeehonden ter wereld. In het zeehondenziekenhuis werken en wonen vrijwilligers en onderzoekers van over de hele wereld die alles kunnen vertellen over de zeehonden. Ga zelf op avontuur in de virtualreality-expositie waar je leert hoe zeehonden met elkaar communiceren. Het is mogelijk om op afspraak een dag met een zeehondenverzorger mee te lopen. In de Waddentuin zijn prachtige bloemen en planten uit de regio te zien. Even verderop op de waddenspeelplaats worden eb en vloed nagebootst en kunnen kleine avonturiers naar hartenlust klauteren. 

Dierentuinen in Flevoland

Orchideeën Hoeve

Loslopende aapjes, prachtig roze flamingo’s: een dagje tropen in Nederland. In de Orchideeën Hoeve ligt de jungle aan je voeten. Volg de kleurrijke paden door het junglepark om aan het dagelijkse, drukke bestaan te ontsnappen. Maak je hoofd leeg tussen duizenden vlinders en reusachtige palmen, train je lachspieren bij het voeren van de vrolijke papegaaitjes en maak een vakantiefoto bij de waterval. Veel kinderen vinden de waterrijke speeltuin ook leuk.

Dierenpark Almere Jungle

In dit dierenpark is de jungle met zorg nagebootst. Je vindt er reptielen, zoogdieren, vogels, ongewervelde dieren en vissen die zijn afgestaan door de vorige eigenaar en nu zo veel mogelijk in hun natuurlijke habitat leven. Zo leven de dieren samen en krijgen ze genoeg uitdagingen. Je mag er ook de schildpadden voeren. En in een reis langs de vijf werelddelen kom je niet alleen exotische dieren tegen, maar ook tropische planten. Wandel ook door de kleurrijke botanische tuin en kijk je ogen uit. 

Dierentuinen in Zuid-Holland

Diergaarde Blijdorp

Dompel je onder in het geheel overdekte Oceanium en laat je er omringen door snelle haaien en nieuwsgierige zeeschildpadden. Ook de waggelende pinguïns en speelse zeeleeuwen vragen om aandacht in Diergaarde Blijdorp. Bewonder duizenden kleurrijke Zuid-Amerikaanse vlinders in Amazonica, aanschouw de grote familie olifanten en geniet van een mooi uitzicht op de giraffen. Ook het apenhuis is meer dan de moeite waard. 

Vogelpark Avifauna

In dit park in Alphen aan den Rijn zijn naast talloze vogelsoorten ook andere dieren te bewonderen, waaronder rode panda’s en halfaapjes. Maar vogels zijn wel echt de specialiteit van het park. Van de secretarisvogel tot flamingo’s: je vindt ze hier. Tijdens een vogeldemonstratie zie je de vogels in actie. Ze jagen zoals ze in de natuur gewend zijn en ondertussen vertelt de verzorger leuke weetjes over de vogels. In de XXL-speeltuin leven kinderen zich uit op klim- en klautertoestellen, in miniauto’s en op een megatrampoline.

Dierentuinen in Noord-Holland

Landgoed Hoenderdaell

Op Landgoed Hoenderdaell staan dieren en hun welzijn écht centraal. In het dierenpark is de natuurlijke leefomgeving dan ook zo goed mogelijk nagebootst. De dierenverblijven staan in een prachtig uitgestrekt natuurgebied in Anna Paulowna. Het park vangt regelmatig dieren in nood op en streeft ernaar ze weer terug te plaatsen in de natuur. Daardoor wisselt de samenstelling van de bewoners en zijn er steeds weer andere dieren te bewonderen.

Artisklas

Grote kans dat je Artis in Amsterdam al kent. Natuurlijk een absolute aanrader, maar wij tippen hier een van de kleinste dierentuinen van Nederland: Artisklas in Haarlem. Het begon allemaal in 1964, in de schuur van een toenmalig medewerker van Artis die de kinderen uit de buurt iets wilde leren over dieren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een heuse dierentuin – met vooral vissen, reptielen, vogels, eekhoorns, vossen en wasberen – hoewel niet bepaald eentje waar je hele dagen kunt verdwalen.

Dierentuinen in Drenthe

Wildlands

Bij dierentuin Wildlands in Emmen wandel je door verschillende klimaatzones, waar steeds andere dieren thuishoren. De ijsberen leven in Nortica en in het tropische Jungola vaar je met een boot over de Rimbula River langs apen en Aziatische olifanten. De nijlpaarden staan in Serenga en je rijdt met een truck over de savanne om zebra’s, gnoes, struisvogels, neushoorns en leeuwen te spotten. In kinderwereld Animazia vind je een grote overdekte speeltuin en diverse dierenverblijven.

Zoo Bizar

Zoo Bizar is in 2017 verkozen tot een van de leukste uitjes van de provincie Drenthe. Het is de kleinste dierentuin van Nederland – misschien zelfs wel van Europa – en ligt in het mooie, toeristische museumdorp Orvelte. Ook al is het er niet groot, je raakt er niet snel verveeld. Deze minizoo heeft namelijk exotische dieren zoals slangen, spinnen, een skinny cavia, een gordeldier en verschillende insecten.

Dierentuinen in Noord-Brabant

Safaripark Beekse Bergen
Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is het net of je in Afrika bent. Ga samen op safari met je eigen auto, stap op een boot voor een tocht over het water of trek je wandelschoenen aan om de meest fascinerende Afrikaanse diersoorten te bewonderen. Spot de Big Five en luister naar de knorrende nijlpaarden. In Speelland komen kinderen tijd tekort, zoveel is er te doen: van de Waverider tot de Kid Karts. Maak er meteen een minivakantie van en slapen. ’s Morgens word je wakker van brullende leeuwen en ontbijt je met nieuwsgierige giraffen voor de deur. Vervolgens stap je het safaripark in of neem je een duik in het overdekte Junglebad. 

Je bezoek aan Safaripark Beekse Bergen combineren met een overnachting en slapen tussen de wilde dieren? Bekijk het aantrekkelijke overnachtingsarrangement met ANWB-Ledenvoordeel.

Reptielenhuis de Aarde

Durven jij en je kids een slang vast te houden? Het mag in Reptielenhuis de Aarde in Breda, naar verluidt het mooiste reptielenhuis van Nederland. In deze kleine, overdekte dierentuin leren ze je van alles over krokodillen tot aan slangen en schildpadden. Je ziet ze van dichtbij en ontdekt hoe ze leven. Doe samen een speurtocht en scan met je smartphone educatiebordjes voor meer informatie. Dat wordt een bijzonder en leerzaam familie-uitje.

Dierentuinen in Limburg

GaiaZoo

In GaiaZoo in Kerkrade zie je meer dan honderd verschillende diersoorten zoals gorilla’s, leeuwen en dwergnijlpaarden. Er zijn hier veel nagebootste natuurlijke gebieden waar de dieren in verblijven. En je verwacht het misschien niet, maar GaiaZoo heeft zelfs een van de grootste binnenspeeltuinen van Nederland: In Dinodome is het klauteren en klimmen op 2500 vierkante meter.

Kasteelpark Born

In dit dierenpark in de tuinen van voormalig Kasteel Born draait het zowel om de dieren als de pracht van omgeving. Luister naar de gesprekken van de trompetzwanen, sta in oog in oog met de alpaca’s en bewonder de vele soorten ganzen en eenden in de grachten. Tijdens een wandeling in het park passeer je imposante kamelen, slingerende apen en wijze uilen. De kinderen kunnen zelf ook de beest uithangen in de grote speeltuin. Hier kunnen ze klimmen op de speeltoestellen, springen op de airtrampoline of spelen in het zand.

Dierentuinen in Friesland

AquaZoo Leeuwarden

Bij AquaZoo Leeuwarden spot je 88 verschillende diersoorten die voornamelijk in het water leven, zoals krokodillen, ijsberen, zeehonden, pinguïns, wallaby’s, flamingo’s, reuzenotters en beverratten. In een aantal bijzondere verblijven kun je zelfs tussen de dieren lopen. Onderweg tijdens een speurtocht leren kinderen van alles. Ook zijn er dagelijks educatieve presentaties. Houd de tijden op het ‘zoo programma’ goed in de gaten, zodat jullie de Zeehondensafari, het Pinguïn Haringhapfestijn en het Zeeleeuwen Spetter Spektakel niet missen.

Sanjes Safari

Tijdens een Sanjes Safari ontmoet je wel veertig dieren, van stokstaartjes tot pony’s en van papegaaien tot kamelen. Ook is het park het thuis van het kleinste schaap ter wereld. Je mag veel van de dieren aanraken en voeren. Opvallend in Sanjes Safari is het caviadorp. Deze knaagdiertjes leven er in echte huisjes. Op de derde verdieping vind je een heus natuurmuseum waar een je een opgezette vis van wel 239 centimeter lang kunt bewonderen. Een dierenpark waar veel te leren valt.

Dierentuinen in Zeeland

Berkenhof Tropical Zoo

In Berkenhof Tropical Zoo ontdek je meer dan vijftig tropische diersoorten in alle kleuren, van kameleons tot gifkikkers. Ook zijn er nieuwsgierige apen en toekans. Je loopt tussen de dieren door naar de Dino Expo en de fossielenmijn. Ook zijn er meet and greets met spannende gasten. Een slang bijvoorbeeld; durf jij hem om je nek te dragen? Verder vermaken kinderen zich hier opperbest in de KidsJungle en het buitenspeelbos.

Reptielenzoo Iguana

Kinderen en volwassenen die gefascineerd zijn door reptielen, moeten naar Reptielenzoo Iguana in Vlissingen, de grootste overdekte reptielenzoo van Europa. Hier zie je wel vijfhonderd reptielen, amfibieën en geleedpotigen uit de hele wereld. Van de giftige keizerschorpioen van 5 centimeter tot de netpython van 7 meter lang. Gluur ook even in de babykamer waar eieren worden uitgebroed en je de jonge dieren ziet.

Dierentuinen in Overijssel

Dinoland

Dinoland in Zwolle is een prehistorisch themapark met allerlei in- als outdooractiviteiten. Er staan wel honderd dinosaurussen in het park, met een aangelegd dinopad langs verschillende soorten uit de tijdperken trias, jura en krijt. Van de lieve Brachiosaurus tot aan de gevaarlijke T-Rex. Naast deze indrukwekkende oerbeleving zijn er ook veel leuke activiteiten voor het hele gezin. Zoals een hoogte- en laagteparcours, klimtoren, graven, knutselen, een indoorspeelhal, minigolf en lasergamen. Tijdens vakantieperiodes is het nog eens extra feest, dan zijn er geregeld voorstellingen.

Taman Indonesia

Maak een spannende reis door Indonesië in de Kop van Overijssel. Met je eigen Taman-Indonesia-kinderpaspoort of een Vogelspeurkaart op zak ontdek je in Dierenpark Taman Indonesia de tropische specerijentuin en de Balinese poorten. Neem ook een kijkje in een Mentawai-paalwoning, van een stam die in de jungle van West-Sumatra nog in het stenen tijdperk leeft.

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.