Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Eindhoven

Eindhoven de gekste, ‘witte wel’? Deze lichtstad zit vol energie. Je kunt je hier dagenlang vermaken met winkelen, musea, lekker eten en terrasjes pakken. Maar ook aan Dutch design geen gebrek. Het is dan ook de thuishaven van veel creatievelingen.

Centrum

Exclusieve winkeltjes en gezellige horeca vind je in De Bergen, het leukste winkelgebied van Eindhoven. Het zijn drie straten die samen een driehoek vormen: de Kleine Berg, de Grote Berg en de Bergstraat. Van hieruit loop je zo de Willemstraat in, waar je diverse kunstgaleries vindt. De Catharina Kerk is ook een bezoekje waard met haar schitterende glas in lood ramen. Voor koffie, lunch en diner zijn veel Eindhovenaren te vinden in Down Town Gourmet Market. Een sfeervolle foodhall met 21 verschillende keukens én een binnentuin. Daarna zin in een borrel? Het startpunt van je kroegentocht ligt hier om de hoek, in de straat Stratumseind.

Musea

Het Van Abbemuseum is een bekende in Eindhoven. Niet zo gek ook, want ze hebben een internationale collectie van ruim 2900 moderne en hedendaagse kunstwerken van onder andere Picasso, Chagall en Kokoschka. In het Philipsmuseum moet je natuurlijk ook zijn geweest. Hier ontdek je hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld van kleine gloeilampen in 1891 tot toonaangevend wereldconcern vandaag de dag. Kinderen vanaf 8 jaar vinden Mission Eureka geweldig: een interactief en innovatief groepsspel over meer dan 100 jaar Philips-uitvindingen.

Lekkernijen

Dé lekkernij van Eindhoven is natuurlijk het worstenbroodje van bakker Houben aan de Willemstraat, volgens het familierecept uit 1935. Uiteraard heeft Eindhoven ook een eigen biertje, gebrouwen in Stadsbrouwerij Eindhoven. Proeven kan in hun naastgelegen Café 100 Watt aan de Bleekweg, maar je kunt ze ook kopen bij de plaatselijke AH.

Culturele hotspots

Je hebt vast weleens van Strijp-S gehoord. Het industrieterrein waar Philips jarenlang gevestigd was, is nu het domein van allerlei creatievelingen die de innovatieve plek in ere houden. Er valt hier van alles te beleven op het gebied van cultuur, design, winkelen en horeca. Kinderen vermaken zich in de Ontdekfabriek door zelf uitvindingen te bouwen of buiten te spelen op het ‘verlaten eiland’. In de Kazerne (uit 1825) aan de Paradijslaan vind je nu een design platform met recent werk van designers. Ook kun je hier wat drinken, eten en zelfs overnachten.

Wandelen en fietsen

Eindhoven zit vol verrassende plekken. Zowel de wandeling Dutch Design Eindhoven als Eindhoven brengt je langs allerlei interessante bezienswaardigheden. Vlak in de buurt heb je ook prachtige fietsroutes, zoals de Kleine Dommelroute door de natuur. De Leenderbosroute is ook erg geliefd bij fietsfanaten.

Meerdaags bezoek

Eén dagje Eindhoven is dus eigenlijk te kort. We hebben dan ook een aantrekkelijke aanbieding voor onze ANWB-leden: twee overnachtingen in het smaakvol ingerichte hotel Sandton Eindhoven Centre in hartje stad. 

Praktisch

Vanaf station Eindhoven Centraal loop je direct het centrum in. Ga je met de auto? Aan parkeerplekken geen gebrek, maar de prijzen verschillen nogal. Parkeren in een parkeergarage is dan ook aantrekkelijker. Bij een P+R is het ‘t goedkoopst.