Geld lenen met je creditcard

Let op: geld lenen kost geld

Een creditcard heeft een bestedingslimiet, daardoor kun je er aankopen mee doen die je later pas betaalt. Met je creditcard kun je dus eigenlijk geld lenen. Hier lees je hoe dat werkt en wat de opties zijn om terug te betalen.

Aankopen doen en achteraf betalen

Met je creditcard kun je online of in een winkel aankopen doen zonder dat er saldo op je rekening staat. Je betaalt dan vanuit de bestedingsruimte op je creditcard. Het bedrag van die aankoop moet je vervolgens binnen 21 dagen terugbetalen. Betaal je niet terug, dan wordt na een maand je Card geblokkeerd. Je komt dus niet onverwachts voor extra kosten te staan. In Mijn Card Online en de ANWB Creditcard app kun je een overzicht vinden van je uitgaven en openstaande bedragen.

Gespreid Betalen met je creditcard

Je kunt er ook voor kiezen om openstaande bedragen in delen terug te betalen. Dit kan met de Gespreid Betalen Faciliteit. Dit kun je als creditcardhouder als extra optie aanvragen bij International Card Services (ICS), de creditcardverstrekker waar ANWB mee samen werkt. 

Kosten Gespreid Betalen

Aan Gespreid Betalen zijn kosten verbonden. Zo moet je jaarlijks 14% rente betalen over het openstaande saldo. Verder moet je maandelijks minimaal 2,5% van de openstaande bedragen terugbetalen met een minimum van € 20,-. ICS mag de hoogte van de rente dagelijks wijzigen. Kijk voor de actuele rente daarom op de site van ICS.

Gespreid Betalen beïnvloedt jaarlijks kostenpercentage (JKP)

Gespreid Betalen heeft ook gevolgen voor het jaarlijks kostenpercentage. Dit percentage geeft aan hoeveel geld je op jaarbasis voor krediet betaalt aan de kredietverstrekker, in dit geval ICS. Ofwel: hoeveel geld je moet betalen om geld te lenen. Bij ICS wordt het kostenpercentage gebaseerd op de rente die je verschuldigd bent en de jaarbijdrage van je card. Als een van die twee óf je bestedingslimiet wijzigt, dan verandert automatisch ook je jaarlijks kostenpercentage.

JKP voor ANWB-creditcard

Een voorbeeld van het jaarlijks kostenpercentage met de ANWB-creditcard is iemand die de volledige bestedingsruimte heeft gebruikt, maandelijks terugbetaalt en verder geen uitgaven doet Deze persoon moet een maandelijks bedrag terugbetalen ter hoogte van 2,5% van het uitstaande saldo, met een minimum van € 20, -, plus de jaarlijkse Card-bijdrage.

Heb je nog geen creditcard?

De ANWB Creditcards zijn exclusief voor leden en bieden ook extra voordelen. Zo is de ANWB Visa Card de voordeligste creditcard voor leden en kun je tanken met korting. Hou er rekening mee dat voor een creditcard onder andere een BKR-toetsing moet worden gedaan. Deze toetsing houdt in dat bij Stichting Bureau Krediet Registratie gecontroleerd wordt of je al leningen hebt afgesloten en of je deze netjes terugbetaalt. Zo kan beter worden ingeschat hoe je er financieel voor staat.

Bekijk onze creditcards