Historie Auto van het Jaar

Bedacht door Fred van der Vlugt

De Europese Car of the Year verkiezing heeft een Nederlandse oorsprong. Het initiatief was in de jaren 60 afkomstig van niemand minder dan Fred van der Vlugt.

Wereld op Wielen

Fred van der Vlugt

De Car of the Year oftewel Auto van het Jaar is in 1963 opgezet door de Nederlandse autojournalist Fred van der Vlugt. Deze was destijds hoofdredacteur van het blad Autovisie en werd landelijk heel bekend als presentator van het autoprogramma Wereld op Wielen. Van der Vlugt vormde een Europese jury van 26 autojournalisten uit negen landen. En de auto die deze jury die allereerste keer koos was de Rover 2000.

De ANWB was er vanaf het begin ook bij betrokken. De toenmalige Autokampioen hoofdredacteur Ido Izaaks trad op verzoek van Van der Vlugt toe tot de jury. In 1983 werd hij opgevolgd door Willem Leniger. Die droeg het Auto van het Jaar jurylidmaatschap in 2005 over aan Jos Vroomans. In de loop der jaren groeide de Car of the Year uit tot verreweg de belangrijkste trofee in de internationale autowereld. De jury bestaat inmiddels uit een gezelschap van 60 autojournalisten uit 23 Europese landen.

Europees en internationaal

Een Europese verkiezing dus, maar dat betekent niet dat alleen Europese merken mee kunnen doen. In 1992 pakte voor het eerst een Japanse auto de titel: de Nissan Micra. Het vaakst werd de trofee gewonnen door Fiat, met negen overwinningen. Daarna volgen Renault (6 keer) en Ford (5 keer).

Volkswagen werd pas drie keer Auto van het Jaar. De verschillende generaties van de populaire VW Golf eindigden vaak bij de laatste drie, en de Golf III (1992) en Golf VII (2013) kwamen zelfs als winnaars uit de bus, net als eenmalig de Polo (2010). Belangrijke mijlpalen in de Car of the Year verkiezing zijn ook de eerste hybride auto die de titel won: de Toyota Prius in 2005. En natuurlijk de Nissan Leaf in 2011, de eerste volledig elektrische Auto van het Jaar.

Met ingang van jaargang 2012 is het tijdstip waarop de Auto van het Jaar bekend wordt gemaakt gewijzigd. Het gebeurde daarvoor altijd eind november in het voorafgaande jaar. Tegenwoordig is het anders. De bekendmaking van de Auto van het Jaar vindt plaats tijdens een evenement in Genève, een dag voordat daar de jaarlijkse autosalon van start gaat.

Bekijk het overzicht van alle Auto's van het Jaar sinds 1964

Engelstalige website van de Car of the Year organisatie