Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto van het Jaar 2021

Toyota Yaris overtuigende winnaar

De vierde generatie van de Toyota Yaris is gekroond tot Auto van het Jaar 2021. De auto versloeg met ruime voorsprong de nummer twee in de ranglijst, de Fiat 500. De Yaris volgt de Peugeot 208 op, die in 2020 Auto van het Jaar was.

Grote eer

Toyota-topman Matt Harrison sprak van ‘een grote eer voor Toyota ’ en zei direct na afloop van de verkiezing in Genève dat ‘de Yaris een glimlach brengt op de gezichten van de klanten’. Het is de derde keer dat Toyota de prestigieuze titel binnensleept. Ook de eerste generatie Yaris en de Toyota Prius uit 2005 viel de eer te beurt. Normaal gesproken heeft de verkiezingsuitslag plaats aan de vooravond van de Salon van Genève, de belangrijkste autoshow van Europa. Maar door Covid 19 was de uitreiking ditmaal te volgen via een livestream vanuit het gebouw waar elk jaar de autobeurs wordt gehouden.

Overtuigende zege

De winnaar wordt gekozen uit zeven finalisten. 59 Juryleden uit 22 Europese landen geven hun stem, waarbij elk jurylid 25 punten verdeelt over de kandidaten. De Yaris sprokkelde 266 punten bijeen en troefde daarmee de Fiat 500 ruimschoots af (240 punten). Het nieuwe merk Cupra (van moeder Seat, 239 punten) kwam één punt te kort voor de tweede plek. De rest van de lijst zag er als volgt uit: VW ID.3 (224 punten), Skoda Octavia (199 punten), Land Rover Defender (164 punten) en Citroën C4 (143 punten).

Prijs is ook wegwijzer voor consument

De bekendmaking was aan de vooravond van de belangrijkste autoshow van het jaar, de Salon van Genève in Zwitserland. De prijs is niet alleen een erkenning voor de fabrikant, maar helpt ook de consument bij het kiezen van een goede auto. Bijvoorbeeld als die van plan is om, de Toyota Yaris via private lease aan te schaffen. De juryleden hebben bij hun keuze onder meer duidelijk gelet op de mate van innovatie, op veiligheid en prijs/kwaliteitsverhouding. Zaken die ook voor de consument van belang zijn. Namens de ANWB zit autospecialist Gert Wisse in de jury. Nederland telt drie juryleden. Verder zijn dat Jaco Bijlsma van de Autovisie en Peter Hilhorst van de Telegraaf.

Meer over de verkiezing Auto van het jaar

Al eerder getest

De winnaar van de titel 'Auto van het jaar' maakte al eerder deel uit van een drietest door ANWB-autoredacteuren Gert Wisse en Frank Buma. Bekijk de video voor de resultaten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf429,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Volvo EX30.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.