Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

5 goede occasions tot € 15.000

Plus de mening van de Wegenwacht

Voor € 15.000 is de keuze aan occasions ruim. Wij selecteren er vijf en vertellen wat de Wegenwacht ervan vindt.

1. Toyota Prius IV

Zoek je een milieubewuste, zuinige en bedrijfszekere auto, dan kun je niet om de Toyota Prius heen. Met een budget van € 15.000 heb je keuze uit fraaie exemplaren uit de vierde generatie - van rond 2018. Ze zijn er dan zelfs met mooie lage kilometerstanden. In de praktijk rijd je met deze Prius altijd minstens 1 op 20. Als je een beetje je best doet, kan het nog een stuk zuiniger.

Elke Prius heeft een flink pakket aanvullende veiligheids- en comfortitems. Rijstrookherkenning, automatisch stoppen voor voetgangers en adaptieve cruise control: het zit allemaal standaard op elke uitvoering. Volgens de Wegenwacht is deze generatie Prius net als zijn voorgangers zeer betrouwbaar.

2. Suzuki Swift

De Suzuki Swift (bouwjaren rond 2018) is een aanrader als je compact en zorgeloos vervoer wil. Voor € 15.000 vind je erg mooie exemplaren met vrij lage kilometerstanden. Het is opvallend hoe fris en fruitig deze Suzuki Swift ook vandaag de dag nog in het verkeersbeeld past. Hij doet wat denken aan de Mini, maar dan stukken betaalbaarder. Het afgebeelde model is er vanaf 2017.

Dit zegt de Wegenwacht over de Swift: "Het zeer hoge kwaliteitsniveau van Suzuki is uiteraard ook weer van toepassing op deze generatie Swift. Er is bij de Wegenwacht voor dit model vooralsnog geen enkel euvel bekend dat vaker voorkomt."

3. BMW 5-serie Touring

Wat is 'ie mooi en verleidelijk, de BMW 5-serie Touring. Het comfortniveau is zeer hoog en de ragfijne besturing en het totale weggedrag zijn erg verfijnd. Voor € 15.000 koop je het model dat tussen 2010 en 2014 is gebouwd. 2014 was het overgangsjaar naar een facelift, dus als je écht goed zoekt, vind je die misschien ook nog wel.

Weet wel dat je te maken krijgt met hoge kilometerstanden, zowel bij de benzine- als de dieselversies. Een sluitende onderhoudshistorie is dus van groot belang als je een gebruikte 5 Touring koopt. Reserveer ook voldoende geld voor onderhoud en brandstof, dan heb je er een dijk van een auto aan.

De Wegenwacht merkt op dat water in de accubak (die zit onder de bagageruimte) tot vervelende storingen kan leiden. Zo kan de elektrisch bediende handrem er door vast blijven zitten. Of de brandstofpomp wordt niet meer aangestuurd, waardoor de motor niet meer loopt. Een ratelende oliepomp is ook een bekend euvel. De directe ingespoten zescilinders willen nog wel eens slecht gaan lopen door vervuilde injectoren.

4. Nissan Leaf

Een elektrische auto voor € 15.000? Dat kan prima! Neem nou de tweede generatie van de Nissan Leaf. Bij de introductie kreeg dit model een nieuw ontwikkelde 110 kW/150 pk sterke elektromotor, die is gekoppeld aan een accu van 40 kWh. Reken met deze batterij op een praktijk actieradius van zo’n 235 kilometer. Medio 2019 kwam er een tweede variant met maar liefst 160 kW/217 pk en die heeft een 62 kWh-accu. Daarmee kom je in de praktijk zo’n 340 kilometer ver op een lading stroom.

De Wegenwacht treft de Nissan Leaf maar heel af en toe aan op de vluchtstrook. Het is gewoon merkbaar dat Nissan technisch veel ervaring heeft met elektrische auto’s. Het hoge kwaliteitsniveau zoals we dat kennen van de andere modellen, zien we ook hier terug. Euvels die direct aan de techniek zijn te wijten, kent de Wegenwacht niet.

5. Ford Kuga

De Ford Kuga is een middelgrote crossover. Dat is een kruising tussen een stationwagon en een SUV. Als je maximaal € 15.000 wil uitgeven, kom je terecht bij exemplaren met bouwjaren rond 2016. Aan een voorwielaangedreven versie heb je in principe altijd voldoende, zelfs als er een aanhanger achter de auto hangt. De meeste kopers kozen destijds voor de Titanium uitvoering. Die vind je dus ook het meest terug en dat is ook de versie die wij aanraden.

Over de Kuga kan de Wegenwacht weinig slechts melden. Bij de dieselversies wil een van de gloeistiften nog weleens sluiting geven bij een koude start. De motor start dan wel (hij heeft ten slotte nog drie gloeistiften), maar je moet het wel bij de garage laten vervangen.

Op zoek naar een occasion tot € 15.000 ?

Naast deze vijf auto's zijn er natuurlijk nog veel meer occasions tot € 15.000 te vinden. Op ANWB.nl vind je een actueel occasionaanbod, inclusief een richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, een autokostenberekening met afschrijving en de ANWB Autotest met de bevindingen van de Wegenwacht.

Occasion kopen? 

Actueel occasionaanbod van door ANWB geselecteerde autobedrijven, inclusief informatie van ANWB Experts.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.