Kosten rijklaar maken

Apart berekenen niet meer toegestaan

In de prijzen van nieuwe auto’s zijn de zogeheten 'kosten rijklaar maken' inbegrepen. Tot 1 november 2016 werden deze vaak apart, dus bovenop de consumentenprijs, berekend. En die extra kosten bedroegen vaak honderden euro's. Dat is volgens Autoriteit Consument en Markt echter niet toegestaan. Vanaf 1 november 2016 zijn ze dan ook in de prijs inbegrepen.

Wat houdt rijklaar maken in?

Vroeger heette het afleveringskosten. Maar die term wordt niet meer gebruikt. Omdat de kosten die gemoeid zijn met het afleveren van de auto al in de verkoopprijs moeten zitten. Vandaar dat er tot 1 november 2016 gesproken werd over ‘’kosten rijklaar maken.’’ Maar dat komt uiteraard op hetzelfde neer en dus moeten deze kosten vanaf 1 november 2016 gewoon al in de prijs zijn inbegrepen zodat de consument niet voor verrassingen komt te staan. Autokopers die toch te maken krijgen met onverwachte kosten kunnen dit melden bij www.consuwijzer.nl. Handelaren die de bovenstaande regel overtreden kunnen een forse boete tegemoet zien.

Kosten voor rijklaar maken waren trouwens een typisch Nederlands fenomeen. In de landen om ons heen (zoals België) is de geadverteerde prijs ook gelijk de prijs die je hebt betaald als je wegrijdt. Dat is in Nederland nu ook zo.