Alles over overschrijven en het kentekenbewijs

Wat je moet weten over tenaamstellen, overschrijven en de kentekencard

Een nieuwe auto is pas officieel van jou als hij ook op jouw naam is overgeschreven. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een auto op naam zetten en wat moet je doen als je je kentekenbewijs of overschrijvingscode kwijt bent?

Wanneer je een auto (of brommer of motor) koopt, dan moet het kenteken op jouw naam gezet worden. Dan is ook bij de overheid bekend dat jij de eigenaar bent van deze auto. Vanaf dat moment betaal je MRB (wegenbelasting) en moet je zorgen voor een WA-verzekering en een geldige APK. Ook weet de politie naar wie een verkeersboete kan worden opgestuurd of kan men, wanneer een gestolen auto wordt teruggevonden, achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is. Maar hoe doe je dat, het kenteken overschrijven? Dat kan op drie manieren:

Kenteken auto overschrijven bij een RDW- erkende garage of dealer

Wanneer je een auto koopt bij een RDW-erkende garage of dealer, dan kan men de auto ter plekke voor je op naam zetten. Daarvoor hebben ze wel een geldig legitimatiebewijs nodig. Wanneer het overschrijven is gelukt, krijg je een zogeheten tenaamstellingsverslag mee. Daarop staan de eerste vier cijfers van de negencijferige tenaamstellingscode. 

Binnen enkele dagen ontvang je per post je kentekencard en een formulier met de resterende vijf cijfers van de tenaamstellingscode. Vul op dit formulier in de daarvoor bestemde vakjes ook de eerste vier cijfers van deze code in en bewaar het zorgvuldig. Wanneer je de auto verkoopt, heb je deze tenaamstellingscode weer nodig om de auto over te schrijven. Deze tenaamstellingscode vervangt het overschrijvingsbewijs, dat nog langer geleden 'kentekenbewijs deel 3' was.

Kenteken overschrijven bij een kentekenloket

Je kunt een auto ook overschrijven bij een kentekenloket. Onder andere alle PostNL-punten in Nederland zijn zo’n zogenaamd kentekenloket. Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode.

De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen 10,40 euro. Je ontvang direct het tenaamstellingsversslag, met daarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar deze goed. Ook krijg je een vrijwaringsbewijs. Deze is voor de oude eigenaar en verklaart dat hij of zij niet langer verantwoordelijk is voor het voertuig. Ook deze dient goed bewaard te worden door de oude eigenaar.

Binnen enkele dagen ontvang je per post je kentekencard en een formulier met de resterende vijf cijfers van de tenaamstellingscode. Vul op dit formulier in de daarvoor bestemde vakjes ook de eerste vier cijfers van deze code in en bewaar het zorgvuldig. Wanneer je de auto verkoopt, heb je deze tenaamstellingscode weer nodig om de auto over te schrijven. Deze tenaamstellingscode vervangt het overschrijvingsbewijs.

Kenteken digitaal overschrijven

Het is tegenwoordig ook mogelijk om zonder tussenkomst van een RDW-erkende garage of kentekenloket een auto op naam te zetten. Hiervoor heb je wel een ondersteunde smartphone met NFC (Near Field Communication) en DigiD nodig. Hieronder vind je een uitleg hoe je een kenteken digitaal overschrijft.

Stap 1: scannen van het identiteitsbewijs

Open de DigiD-app op je smartphone en log in. Klik linksboven op het menu-icoon en kies voor de optie ID-check. Na controle van je DigiD-pincode kun je je identiteitsbewijs scannen met je telefoon. Dit doe je door je paspoort (de dikke kunststof pagina met je persoonsgegevens en foto), rijbewijs of identiteitskaart langs de achterkant van je telefoon te verschuiven tot de app aangeeft dat hij de gegevens aan het lezen is. Dit werkt het beste zonder hoesje om je telefoon. Eenmaal uitgelezen zal er in het menu een groen vinkje verschijnen naast de optie ID-check. Klaar voor de volgende stap!

Stap 2: Online overschrijven bij de RDW

Ga naar ‘Kenteken overschrijven’ op de website van de RDW en log in met je DigiD. Volg hier de verschillende stappen, hier vul je onder andere de negencijferige tenaamstellingscode van de auto in. Aan het eind van het proces betaal je via iDeal de tenaamstellingskosten van €10,40. De auto is pas overgeschreven als de betaling is verwerkt. Doorgaans gaat dit zeer snel, maar in sommige gevallen dan dit een paar uur duren. Je ontvangt na betaling een mail met daarin een link om de huidige status van je aanvraag te kunnen checken.

Stap 3: overschrijving en vrijwaring

Als het overschrijven geslaagd is, dan krijg je hiervan bericht middels een tweede email. Vanaf dit moment sta je geregistreerd als eigenaar van de auto en ben je ook verantwoordelijk voor het verzekeren of schorsen van de auto.  In een derde mail van de RDW krijg je via een link toegang tot een tweetal documenten. Het tenaamstellingsverslag is voor jezelf, het vrijwaringsbewijs is voor de verkopende partij. Sla het tenaamstellingsbewijs op je computer op en/of print deze uit, de link is slechts 30 dagen geldig. Het kentekenbewijs ontvang je binnen enkele dagen over de post, evenals het tweede deel van de negencijferige tenaamstellingscode. Bewaar deze goed, deze heb je weer nodig bij het verkopen van de auto.

Let op: vanaf het moment dat een auto op jouw naam staat, ben je verplicht deze tenminste WA te verzekeren. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste verzekering? Ook daar kunnen we je bij helpen. 

Ik ben mijn tenaamstellingscode kwijt

Als je de negencijferige tenaamstellingscode niet meer kunt vinden, dan kun je via de website van de RDW eenvoudig een nieuwe aanvragen. Dit doe je door in te loggen met je Digi-D en kost het bescheiden bedrag van 1 euro. Je ontvangt dan per mail een link waarmee je je nieuwe tenaamstellingscode kunt downloaden. Deze link is 40 dagen geldig, sla het formulier dus direct op je computer op of print het uit.

Ik ben mijn kentekenbewijs kwijt

Wanneer je je kentekenbewijs of kentekencard bent kwijtgeraakt, dan moet je zo snel mogelijk een nieuwe aanvragen. Deze heb je niet alleen nodig bij het overschrijven, maar wordt je geacht altijd bij je te hebben als je in je auto onderweg bent. 

Via de website van de RDW vraag je eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan, dit kost 31,50. Je ontvangt dan binnen drie werkdagen per post een nieuwe kentekencard. Een dag later ontvang je per post ook een nieuwe tenaamstellingscode. 

Let op: vraag een nieuw kentekenbewijs of tenamstellingscode alleen aan op de website van de RDW. Er zijn ook andere websites die deze dienst aanbieden en vaak lijken deze websites ook op die van de RDW. Zij rekenen echter veel hogere kosten en het duurt vaak langer voor je je kentekenbewijs in huis hebt.