Praktische zaken bij aankoop auto

Heb je een nieuwe auto aangeschaft of wil je een er een kopen? Vergeet dan niet om de volgende zaken te regelen.

Kentekencard

Kenteken op naam zetten

Bij het overschrijven van een auto krijg je een zogenaamde kentekencard. Voor 1 januari 2014 werden papieren kentekenbewijzen uitgegeven. Deze blijven gewoon geldig.

De meeste autobedrijven en -dealers kunnen de auto ter plekke op jouw naam overschrijven. Koop je bij een particulier, dan kun je kiezen tussen overschrijven bij een kentekenloket (bijvoorbeeld via een PostNL-punt) of op digitale wijze via website of met je smartphone.

Alles over overschrijven van het kenteken

Regel de verzekering voordat je de weg opgaat

Ga in géén geval onverzekerd met je nieuwe bezit de weg op. De risico’s die je dan loopt, zijn niet te overzien. De verzekering van de auto dien je te regelen voordat je de auto krijgt afgeleverd. De verzekering kan alvast een voorlopige dekking afgeven, de papierwinkel (polis, groene kaart etc.) komt dan later wel. Als je een auto koopt en verzekert, wil de verzekering in eerste instantie een paar dingen van je weten:

  • Wat is het kenteken van de auto?
  • Wat is de waarde van de auto (aanschafprijs)?
  • Wat is het gewicht van de auto (staat op het kenteken)?
  • De zogenaamde meldcode, dat zijn de vier laatste cijfers van het chassisnummer. Dit staat ook op het kenteken.

Een autoverzekering is eenvoudig online af te sluiten. Er zijn in grote lijnen drie soorten autoverzekeringen: WA, Allrisk (ook wel Casco genaamd) en een tussenvorm die voorkomt als WA Extra, WA beperkt Casco en enkele andere namen. Lees alles over de verzekeringen

Bij de ANWB kun je ook een autoverzekering afsluiten. Bekijk direct de dekking over wat wel en niet wordt vergoed en bereken je premie. Daarnaast kun je je desgewenst ook oriënteren op een autoverzekering via diverse vergelijkingssites.

Bonus/malus

Dit is een systeem waarbij je korting krijgt op je verzekeringspremie (bonus) of juist méér moet betalen (malus), afhankelijk van het aantal jaren dat je hebt gereden zonder dat je een schade bij de verzekering hebt geclaimd. Hoe langer je schadevrij en veilig door het verkeer rijdt, hoe goedkoper de verzekering wordt. Claim je schade, dan val je terug op een lagere bonustrede. Wat dit betekent voor je premie, verschilt per verzekering . Los daarvan zijn er ook andere factoren die van invloed zijn op de hoogte van de premie, zoals de leeftijd of de woonplaats van de bestuurder.

Total loss

De term total loss wordt vaak verkeerd begrepen. Het heeft in principe niets te maken met de ernst van de schade aan de auto, al bestaat er zoiets als technisch total loss: werkelijk onherstelbaar beschadigd. In de praktijk is total loss puur een rekensom, een vergelijking tussen verschillende grootheden: hoeveel bedraagt de schade en wat is de zogenaamde dagwaarde van de auto. Is de schade hoger dan de dagwaarde, wordt de auto niet gerepareerd en de dagwaarde aan jou uitgekeerd.