Van sommige occasions is de fabrieksgarantie nog niet verlopen. Bijvoorbeeld omdat het om een vrij nieuwe auto gaat of omdat de auto een, al dan niet optionele, lange garantieperiode heeft. Als er sprake is van nog geldige fabrieksgarantie op een tweedehands auto, controleer dan de voorwaarden die de fabrikant stelt aan de (verlengde) fabrieksgarantie. Vaak is deze overdraagbaar op een volgende eigenaar.
Daarnaast geldt meestal de beperking dat de auto volgens het officiële onderhoudsschema is onderhouden. Controleer of dit ook het geval is. Daarbij maakt het wettelijk niet uit of dit onderhoud door de dealer of door een ander autobedrijf is uitgevoerd. Zo lang het maar volgens de fabrieksspecificaties is uitgevoerd. Je kunt navraag doen bij dealer of importeur of de fabieksgarantie op een bepaalde auto nog van toepassing is.
Importauto's
Let op bij geïmporteerde auto's. De wettelijke Europese garantie van twee jaar geldt in de hele EU. Binnen die periode kun je je voor garantiekwesties wenden tot een Nederlandse dealer van dat merk, ook als de auto in een ander Europees land verkocht is. Sommige langere garantietermijnen zijn door fabrikanten eveneens Europa-breed geldig, maar aanvullende garanties zijn mogelijk afgegeven door de lokale importeur en daardoor niet geldig in Nederland.
Elektrische auto's
Bij elektrische auto's geldt vaak een langere garantie op het accupakket (vaak 8 jaar met kilometerberperking) dan op de volledige auto. Ook deze garantie is in de meeste gevallen overdraagbaar op een volgende eigenaar.
De plus- en minpunten van deze garantievorm:
+ Duidelijke voorwaarden en dekking
+ Garantieafhandeling door elke dealer van het betreffende merk
- Fabrieksgarantie kan vervallen wanneer onderhoud niet juist of tijdig is uitgevoerd.
Deze garantie lijkt op de BOVAG Garantie maar wordt aangeboden door een derde partij en dus niet door de verkoper zelf. Overigens zijn dat dikwijls dezelfde gespecialiseerde bedrijven die ook voor autofabrikanten of leasemaatschappijen de garantieafhandling van hun eigen garantielabels doen. En dan zijn er nog zogenaamde garantieverzekeringen.
Soms wordt zo'n derde-partij-garantie aangeboden door een garagebedrijf, bijvoorbeeld omdat deze niet is aangesloten bij BOVAG. Daarnaast zijn zogenaamde garantieverzekeringen die je als consument zelf kunt afsluiten, bijvoorbeeld als je een tweedehands auto bij een particulier koopt. Bij deze garantieconstructies behandelt de maatschappij waarbij de garantieverzekering is afgesloten ook de garantieclaim.
De exacte voorwaarden en de duur van de garantie kunnen per aanbieder verschillen, neem dus goed de voorwaarden van de aangeboden garantie door. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde onderdelen van de auto zijn uitgesloten van garantie of dat er een maximum is aan het te vergoeden reparatiebedrag.
De plus- en minpunten van deze garantievorm:
+ Extra dekking ten opzichte van wettelijke garantie
+ Onafhankelijk van het autobedrijf, voor afhandeling niet gebonden aan de verkopende partij
- Weinig aanbod
- Vaak beperkte dekking
Een autoverkoper kan zelf garantie bieden. Het bedrijf bepaalt dan zelf de looptijd en voorwaarden. Waar het ene garagebedrijf zijn eigen garantie goed regelt, met duidelijke voorwaarden en een potje waaruit ze garantieclaims bekostigen, biedt een ander bedrijf vooral 'garantie' om hun tweedehands auto's aantrekkelijker te maken.
Vraag een autobedrijf daarom altijd naar de exacte voorwaarden van de door hun geboden garantie. Heb je bijvoorbeeld alleen garantie op de onderdelen, dan valt arbeidsloon daar dus niet onder. Wees je daarvan bewust.
Laat de voorwaarden duidelijk op papier zetten. Dit bepaalt namelijk waar je recht op hebt. Maar kies bij voorkeur voor een garantie waar een bekende, grote organisatie achter zit.
De plus- en minpunten van deze garantievorm:
- Vaak geen duidelijke voorwaarden
- Bij een geschil heeft de verkopende partij een conflicterende dubbelrol
Doorgaans zijn occasions met een merkeigen garantielabel dealeronderhouden auto's met een complete onderhoudshistorie. Het kan per automerk verschillen hoe lang de geboden garantie duurt. Bij sommige merken is dit 6 maanden, maar er zijn ook voldoende merken waar je 12 of zelfs 24 maanden garantie krijgt op geselecteerde occasions.
Vaak zijn zaken als een nieuwe APK en afleverbeurt bij de prijs inbegrepen. Omdat er veel verschillende labels zijn, is het van belang om de merkspecifieke voorwaarden voor aanschaf te checken. Tip: Laat eventuele aanvullende afspraken op papier zetten.
De plus- en minpunten van deze garantievorm:
+ Vaak duidelijke, vooraf bekende voorwaarden
+ Garantieafhandeling in de regel door alle Nederlandse dealers van dat merk
- Vaak alleen op jonge (en daarmee duurdere) gebruikte auto's
Deel deze pagina