Auto kiezen: Brandstof

Welke brandstof moet je gaan rijden: Benzine, diesel of lpg?

De keuze voor een benzine- of dieselauto of een auto op LPG hangt af van het aantal kilometers dat je per jaar gaat rijden.

Omslagpunt benzine of diesel

Zoals gezegd bepaalt het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, welke brandstof voor jou goedkoper is. Dit heet het omslagpunt. Wat de auto per kilometer kost is de leidraad om per geval te bekijken wat het voordeligst is. De kosten per kilometer kun je berekenen met behulp van de autokostentool.

Tanken van lpg/gas

Rijden op lpg

LPG is veruit het voordeligst. Maar het inbouwen van een LPG-installatie kost geld en de wegenbelasting is fors hoger dan wanneer je op benzine of diesel rijdt. Als je een tweedehands auto overweegt en veel kilometers maakt per jaar, kan LPG zeer voordelig uitvallen als de auto al voorzien is van een LPG-installatie. LPG is ook veruit de schoonste autobrandstof.

Rijgedrag en brandstof

Dieselmotoren hebben een ander karakter dan benzinemotoren. Vooral bij lage toeren heeft een dieselmotor meer trekkracht dan een benzinemotor. Daarom is een diesel ook beter geschikt om bijvoorbeeld een caravan te trekken.

Tanken met ledenvoordeel