Naar artikel

Wat kost een auto per maand?

Autokosten inzichtelijk gemaakt

Weet jij wat jouw auto elke maand kost? Echt kost? Dus niet alleen de brandstof, verzekering, wegenbelasting en af en toe wat onderhoud. Nee? De ANWB kan dit helemaal inzichtelijk maken, zodat je weet wat je per maand of zelfs per kilometer kwijt bent. En dat kan soms best schrikken zijn. Maar als je weet wat het kost, kun je er in je budget rekening mee houden en voorkom je verrassingen.

Een auto kost geld. Ook al staat hij stil. Wegenbelasting en verzekering lopen gewoon door. En hij wordt doorgaans met de dag minder waard. Afschrijving is daarom een belangrijke kostenpost. Eentje die je mogelijk zelf niet altijd meeneemt in je kostenberekening. Ook onderhoud en eventuele schade- en reparatiekosten zijn voor de meeste autobezitters moeilijk in te schatten. Dat doet de ANWB autokostenberekening daarom voor je. 

Weten wat je auto kost? Bereken ze dan hier. Dat kan op basis van het kenteken - of het kenteken van de occasion die je  overweegt. Wil je een nieuwe auto aanschaffen, dan kun je de uitgebreide kostenspecificatie opvragen door merk, model en uitvoering in te vullen. 

Welke kostenposten zijn er dan?

Bij de berekening van de autokosten via anwb.nl/autokosten wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met alle kosten, zowel de vaste als variabele kostenposten. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Vaste autokosten

 • Vaste afschrijving
  Elke auto wordt ouder en daardoor minder waard.
 • Verzekering
  Elke auto moet minimaal verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA).
 • Motorrijtuigenbelasting
  De motorrijtuigenbelasting is een houderschapsbelasting. Zolang een kenteken op jouw naam staat moet je deze belasting betalen.
 • Onderhoud carrosserie & diversen
  (Bijvoorbeeld wasbeurten en poetsmiddelen) en diversen (bijvoorbeeld ANWB Wegenwacht Lidmaatschap).

Variabele autokosten

 • Variabele afschrijving
  Door het aantal gereden kilometers neemt de waarde van een auto af.
 • Brandstof
  Deze kosten zijn afhankelijk van het brandstofverbruik en de brandstofprijs.
 • Reparatie en onderhoud
  De te verwachten kosten voor servicebeurten, reparaties en banden.

Onderhoudskosten

Hoe vaak is onderhoud nodig? Het scheelt nogal in de kosten als de voorgeschreven service-intervallen lang zijn, zoals eens in de 30.000 kilometer een grote beurt of eens per jaar.

Wat kost een reguliere servicebeurt? Daarin zitten nogal wat verschillen tussen de diverse merken. Informeer ernaar, want de meeste dealers hanteren vaste prijzen. Het helpt om inzicht te krijgen in de jaarlijks kosten. Een goedkope auto kan immers in het gebruik duurder uitpakken.

Autokosten berekenen

Autobelastingen

Wegenbelasting, BPM, bijtelling, het wordt allemaal anders. Ben je het spoor inmiddels bijster? Hier vind je alles overzichtelijk op een rij.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

ANWB Autoverzekering 

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.