Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat kost een auto per maand?

Autokosten inzichtelijk gemaakt

Weet jij wat jouw auto elke maand écht kost? Dus niet alleen de brandstof, wegenbelasting en af en toe wat onderhoud. Maar ook wat bijvoorbeeld de afschrijving van jouw auto per jaar is? Nee? Dit kun je helemaal inzichtelijk maken, zodat je weet wat je per maand of zelfs per kilometer kwijt bent. En dat kan soms best schrikken zijn. Maar als je weet wat het kost, kun je er in je budget rekening mee houden en voorkom je verrassingen. Zo kun je je benzinekosten berekenen en rekening houden met het onderhoud van je auto.

Autorijden wordt steeds duurder

Een auto kost geld, zelfs als hij stilstaat. Sterker nog: het hebben en rijden van een auto is de laatste jaren alleen maar duurder geworden. Zo stijgen de BPM en de wegenbelasting, maar ook de benzineprijzen al jaren. Ook in 2024 is dat weer het geval.

Autokosten berekenen

Wil je weten wat jouw auto je per maand kost? Bereken ze dan hier. Dat kan op basis van het kenteken - of het kenteken van de occasion die je  overweegt. Wil je een nieuwe auto aanschaffen, dan kun je de uitgebreide kostenspecificatie opvragen door merk, model en uitvoering in te vullen. 

Welke kostenposten zijn er dan?

Bij de berekening van de autokosten wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met alle kosten, zowel de vaste als variabele kostenposten. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Vaste autokosten

 • Vaste afschrijving
  Je auto wordt doorgaans met de dag minder waard, omdat hij ouder wordt. De afschrijving van je auto per jaar is daarom een belangrijke kostenpost - eentje die je mogelijk zelf niet altijd meeneemt in je kostenberekening.
 • Verzekering
  Elke auto moet minimaal verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA).
 • Autobelastingen
  Wegenbelasting, BPM, bijtelling: de overheid belast automobilisten op verschillende manieren. Wil je weten hoe het precies zit? We zetten alle soorten autobelastingen overzichtelijk op een rij.
 • Onderhoud carrosserie & diversen
  (Bijvoorbeeld wasbeurten en poetsmiddelen) en diversen (bijvoorbeeld ANWB Wegenwacht Lidmaatschap).

Variabele autokosten

 • Variabele afschrijving
  Door het aantal gereden kilometers neemt de waarde van een auto af.
 • Brandstof
  Deze kosten zijn afhankelijk van het brandstofverbruik en de brandstofprijs. Zie voor actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt de Onderweg app.
 • Reparatie en onderhoud
  De te verwachten kosten voor servicebeurten, reparaties en banden. Onderhoud aan de auto en eventuele schade- en reparatiekosten zijn voor de meeste autobezitters moeilijk in te schatten. Het scheelt nogal in de kosten als de voorgeschreven service-intervallen lang zijn, zoals eens in de 30.000 kilometer een grote beurt of eens per jaar. Ook kan het per merk nogal verschillen wat een reguliere servicebeurt kost. Informeer ernaar, want de meeste dealers hanteren vaste prijzen. 

Autorijden met ledenvoordeel

Wist je dat je als ANWB-lid profiteert van ledenvoordeel op bijvoorbeeld een APK-keuring, bandenmontage, ruitenwissers en herstel van kleine schade? Dat scheelt in je portemonnee!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.