Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

CNG (Aardgas)

LPG is weliswaar het bekendste gas waarop je kunt rijden, maar zeker niet het enige. Benzine-auto’s kunnen ook voorzien worden van een installatie om op aardgas, ofwel CNG, te rijden. De meeste auto’s op CNG zijn echter vanaf de fabriek geleverd met een aardgas-installatie.

CNG staat voor 'compressed natural gas'. Het is in de basis hetzelfde soort gas als dat uit een gasfornuis komt, maar dan samengeperst onder zeer hoge druk. Daardoor kunnen de tanks relatief klein blijven, al moeten ze wel zeer sterk en zwaar uitgevoerd worden om de hoge druk te weerstaan. CNG is wezenlijk anders dan LPG, dat een gas is dat vloeibaar wordt opgeslagen en een heel andere chemische samenstelling heeft.

Het is mogelijk om een CNG-installatie achteraf in te bouwen in een benzine-auto. Wie een occasion overweegt, kan ook kiezen om een auto te zoeken die al voorzien is van zo’n installatie. Het aanbod van auto’s met een CNG-installatie is klein en omvat opvallend veel auto’s uit de Volkswagen-groep. Zowel de Volkswagen Up, Polo, Golf als ook de Audi A3 zijn vanaf de fabriek leverbaar (geweest) met een CNG-installatie. Deze auto’s hebben als voordeel dat de opslagtanks netjes weggewerkt zijn en ze geen of beperkte negatieve invloed hebben op de bagageruimte.

Prijs en verkrijgbaarheid

CNG is goedkoper dan benzine en diesel, maar duurder dan LPG. Het is maar op een zeer beperkt aantal plekken verkrijgbaar, dus het rijden op CNG vergt enige planning. Met de ANWB Onderweg app kun je eenvoudig CNG-stations bij jou in de buurt vinden en direct de actuele prijzen per pomp bekijken.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.