Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een grote auto kopen of huren wanneer nodig?

Grote kans dat je het grootste gedeelte van het jaar hooguit met z’n tweeën of zelfs in je eentje in de auto zit. Om naar je werk te gaan of voor de wekelijkse boodschappen bijvoorbeeld. Het rijden van een grote auto is dan onnodig duur. Kan dat niet slimmer?

Als je op zoekt bent naar een auto ben je al snel geneigd een auto te kiezen die groot genoeg is om er echt alles mee te kunnen doen. Op zomervakantie met drie kinderen en alle grote koffers achterin, grote bouwpakketten kopen bij de meubelboulevard of alle vriendjes en vriendinnetjes mee kunnen nemen naar de speeltuin voor een verjaardagsfeestje. Een grote auto is ideaal voor deze situaties. Maar hoe vaak komen deze situaties nu echt voor? Waarschijnlijk rij je het grootste deel van de tijd in een te grote en daarmee ook dure auto. Dat kan misschien slimmer.

Wat nou als je een kleinere auto zou kopen die in 95% van de gevallen groot genoeg is en je die paar keer dat je meer ruimte nodig hebt een grote auto huurt? Je bent vast benieuwd hoe dat financieel uitpakt. We hebben het voor je uitgerekend, voor een gebruikte en nieuwe auto.

Maandelijkse kosten

Als je een auto hebt, kost dat je dat elke maand geld. De maandelijkse kosten kun je opdelen in vaste en variabele kosten. Onder vaste kosten vallen je afschrijving, verzekering, belasting en onderhoud. De variabele kosten bestaan uit brandstof, banden, reparatie en onderhoud. Bereken zelf de kosten van jouw auto.

Met een grote auto liggen de maandelijkse kosten hoger. Een grote auto is in gebruik namelijk duurder dan een kleine. Door het hogere gewicht betaal je meer wegenbelasting en aan de pomp merk je dat een grotere auto ook minder zuinig is. Daarnaast betaal je ook meer premie voor de autoverzekering. Deze is namelijk afhankelijk van de nieuwwaarde van de auto. En de nieuwwaarde van een grote auto is nu eenmaal vaak hoger dan die van een kleine auto.

Als we kiezen voor een kleinere auto, dan liggen die maandelijkse kosten een stuk lager. Daarentegen zijn we wel zo nu en dan geld kwijt aan het huren van een grotere auto, bijvoorbeeld voor dat kinderfeestje, bezoekje aan de meubelboulevard en natuurlijk de vakantie. Weegt dat tegen elkaar op?

Vergelijking occasion

De eerste keuze die je waarschijnlijk maakt bij het kopen van een auto is: ga ik voor een nieuwe of een occasion? Beide opties hebben voor- en nadelen. Ga je voor een occasion? Bij de ANWB hebben we een actueel aanbod van occasions voor je klaar staan.

Voor de eerste berekening nemen we twee occasions. Een grote Ford Focus Wagon en een kleinere Volkswagen Polo. Beide komen uit hetzelfde bouwjaar en hebben hetzelfde aantal kilometers op de teller staan. Voor de vergelijking gaan we ervan uit dat je rond de 15.000 km per jaar rijdt.

Occasion
Bouwjaar 2016, 71.000 km, benzine
Volkswagen Polo + auto hurenFord Focus Wagon
Vaste maandelijkse kosten€ 171€ 292
Variabele maandelijkse kosten€ 229€ 242

Autohuur formaat Ford Focus Wagon
2 weken in het hoogseizoen a € 698 + € 300 benzine

€ 84

 
-
Autohuur formaat Ford Focus Wagon
3 losse dagen a € 104
€ 26-
Totaal€ 510€ 534

Uit deze berekening kun je opmaken dat een grotere auto je per maand meer kost dan wanneer je een kleine auto rijdt en daarbij een grotere auto huurt als je deze nodig hebt. Je kunt met een kleinere auto op jaarbasis 288 euro besparen. Dat is over 4 jaar 1.152 euro.

Vergelijking nieuwe auto

Hoe zit het met de kosten als we voor de vergelijking twee nieuwe auto’s nemen? We rekenen het weer voor je uit met een Ford Focus Wagon en een Volkswagen Polo, ditmaal vers uit de showroom.

Nieuwe auto
Bouwjaar 2020, 0 km, benzine
Volkswagen Polo + auto hurenFord Focus Wagon
Vaste maandelijkse kosten€ 224€ 354
Variabele maandelijkse kosten€ 198€ 219

Autohuur formaat Ford Focus Wagon
2 weken in het hoogseizoen a € 698 + € 300 benzine

€ 84

 
-
Autohuur formaat Ford Focus Wagon
3 losse dagen a € 104
€ 26-
Totaal€ 532€ 573

Ook met een nieuwe auto zie je dat je meer kwijt bent aan een grote auto dan aan een kleine auto en daarbij huren.  Het verschil is zelfs wat groter dan bij gebruikte auto’s. Dit komt vooral door de hogere afschrijving van een nieuwe auto. Met een grote auto ben je per jaar 492 euro meer kwijt dan aan een kleine auto. Over 4 jaar is dat bijna 2.000 euro.

Heb jij een grote auto maar een paar keer in het jaar nodig, dan kan het dus slim zijn om een kleine auto te kopen. Je kunt er namelijk best wat kosten mee besparen.

Je auto huren in Nederland?

Voor die paar keer in het jaar dat je de grote auto nodig hebt, huur je makkelijk een auto via de ANWB. Geen verborgen kosten, ongelimiteerde aantal kilometers en 24/7 pechhulp. 

Huur je auto in Nederland 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

Telefoonhouders 

Rij altijd veilig en MONO. Shop hier je nieuwe telefoonhouder voor in de auto.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!