Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vliegvakantie versus huurauto

Een vergelijking op basis van comfort, tijd en geld

Waar we voorheen zonder na te denken in het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk stapten, is een vliegreis voor velen nu lang niet meer zo vanzelfsprekend. Op vakantie in eigen land dan maar? Of is er een goed alternatief voor een gezinsvakantie naar de zon, ook als je zelf geen grote auto hebt? Jazeker, en dat is minder duur dan je denkt!

De Europese landen hebben hun grenzen weer geopend en luchtvaartmaatschappijen vliegen volop, met name naar populaire vakantiebestemmingen. Voor de een reden om direct te boeken, maar het kan goed zijn dat je twijfelt of vliegen wel veilig en verantwoord is. Ga je met de auto op vakantie, dan deel je de ruimte enkel met je eigen gezinsleden en kun je op elk moment weer huiswaarts keren als dat nodig blijkt. Maar dan moet je natuurlijk wel een geschikte auto voor de deur hebben staan. Gelukkig kun je die ook gewoon huren. En nee, dat hoeft zeker niet duurder te zijn dan vliegen. Sterker nog, het kan zelfs veel goedkoper zijn. Wij vergelijken daarom eens hoe zo’n autovakantie met gehuurde vierwieler zich verhoudt tot een vliegvakantie.

Reistijd

Met de auto ben je vanzelfsprekend langer onderweg dan met het vliegtuig. Je vliegt in twee uur tijd van Amsterdam naar Montpellier, Zuid-Frankrijk. Met de auto doe je er al snel veertien uur over. Maar het verschil is niet zo groot als het lijkt. Bij een vliegreis heb je reistijd van huis naar Schiphol, dien je twee uur van tevoren aanwezig te zijn om in te checken, wacht je na aankomst op je bagage, haal je vervolgens je huurauto op om daarna naar je eindbestemming te rijden. Bij elkaar opgeteld is dat al snel vier uur extra reistijd. Als het meezit, want de rijen op Schiphol zijn op spitsdagen behoorlijk lang. Oké, het is nog steeds sneller dan met de auto, maar toch moeten we de auto niet meteen afschrijven.

Comfort

Een auto maakt de reistijd weliswaar een stuk langer, maar daar staan veel voordelen tegenover. Zo hoef je niet te kiezen tussen je slippers en een extra zwembroek, ze kunnen allebei mee. Daarnaast begint je vakantie in de auto heel relaxed en heb je op bestemming het plezier van meer bagage. Ook de reis zelf is comfortabeler met je gezin in je eigen persoonlijke ruimte en zonder vreemden op de stoel naast je. Geen lange rijen voor de bagagecheck, niet eindeloos wachten op je eigen koffers, maar gewoon instappen en met elk uur de bestemming dichterbij zien komen. En geregeld even uitstappen om in de frisse buitenlucht de benen te strekken. Dat gaat je in een vliegtuig om bekende redenen niet lukken. 

Milieu

Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op vakantie gaat, maar vliegen is minder goed voor het milieu dan dezelfde reis per auto. Ondanks dat je met een grote groep mensen hetzelfde vliegtuig deelt, stoot je per persoon meer uit dan wanneer je met je gezin in een auto naar de mediterrane kust rijdt.

Kosten

Wie goed zoekt, vliegt voor een prikkie naar de andere kant van Europa. Althans, zo lijkt het. Wanneer je alle kosten bij elkaar op gaat tellen, is vliegen allang niet meer spotgoedkoop. Twee grote koffers mee, parkeren op Schiphol, eten en drinken op het vliegveld, de teller loopt al snel op. En autohuurpijzen in het buitenland zijn – in tegenstelling tot huren in eigen land via de ANWB – sinds corona explosief gestegen. We hebben onderstaande berekening gemaakt voor een tweeweekse vakantie naar Montpellier, voor twee volwassenen en twee kinderen, begin augustus.

 
Vliegvakantie 

4 vliegtickets Amsterdam - Montpellier
Vanaf € 234 p.p. directe vlucht, excl. ruimbagage, Air France

€ 936
2x ruimbagage€ 168
Parkeerkosten Schiphol P3 (vooraf gereserveerd)€ 98,50
Huurauto op bestemming
Opel Astra, via ANWB.nl
€ 1225
Benzine op bestemming€ 150
Totaal€ 2577,50

 

Autovakantie 

Huurauto
Ford Focus Stationwagon, via ANWB.nl

€ 952,37
Benzine heen- en terugreis
2432 km / 16,1 km (praktijkverbruik 6,2l/100km) = 151 liter x € 2,05 per liter Euro95
€ 309,55
Tolkosten€ 146
Benzine op bestemming€ 150
Totaal€ 1557,92

Let op: alle genoemde prijzen zijn opgevraagd/opgezocht op 15 mei 2022 en kunnen daarom ondertussen afwijken. 

Natuurlijk zal deze berekening per situatie, per auto en per bestemming verschillen, maar het vooroordeel dat met een huurauto op vakantie gaan veel duurder is dan met het vliegtuig kan wel de prullenbak in. Bereken aan de hand van deze kostenposten zelf eens hoe het plaatje er in jouw situatie uitziet. Wie weet is die zonvakantie aan de mediterrane kust dit jaar tóch een optie!

Goed om te weten: geen gedoe

De prijzen van huurauto’s bij de ANWB zijn all-inclusive. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er achteraf kosten bij komen. De prijs is inclusief een tweede bestuurder: jij en je partner kunnen dus afwisselen. Ook hoef je geen rekening te houden met het aantal kilometers dat je rijdt, dat is onbeperkt. Naast het comfort van het hebben van je eigen ruimte, hoef je je niet druk te maken als je pech krijgt. Je kunt namelijk rekenen op pechhulp en je hebt geen eigen risico’s bij schades en diefstal.

Bekijk ook

Deze zomer de grens over
Autohuren met je creditcard
Autohuur in Nederland
Autohuur op vakantie

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

Telefoonhouders 

Rij altijd veilig en MONO. Shop hier je nieuwe telefoonhouder voor in de auto.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!