Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Huurauto ophalen en inleveren

6 slimme huurauto-tips

Op je vakantiebestemming aangekomen en klaar om je huurauto op te halen? Wij hebben zes tips om stress aan de balie te voorkomen. Plus: waar je op moet letten als je de auto weer inlevert.

1. Alles bij de hand

Goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt kopzorgen aan de balie. Iets waar je niet op zit te wachten als je net een lange reis achter de rug hebt. Zorg daarom dat je de volgende documenten paraat hebt als je je huurauto gaat ophalen:

  • Reserveringsbewijs/voucher
  • Rijbewijs
  • Creditcard op naam van de hoofdbestuurder
  • In sommige gevallen een internationaal rijbewijs (vaak buiten de EU)

2. Creditcard check

Bij het ophalen van de auto vraagt de verhuurder om een borgsom. Dit is een garantie voor de verhuurder bij eventuele schade, diefstal, fraude of nalatigheid. De borg is verplicht, maar de hoogte van het bedrag kan per aanbieder verschillen. Het kan bijvoorbeeld ook de hoogte van het eigen risico zijn. Omdat de borg wordt ingehouden op je creditcard (contant- of pinbetaling is doorgaans niet mogelijk) is het belangrijk dat je voldoende bestedingslimiet op je creditcard hebt; het gereserveerde bedrag kun je immers niet meer uitgeven. Het kan daarom handig zijn om een extra creditcard mee te nemen of om je bestedingslimiet te verhogen. Lever je de auto weer netjes en zonder schade in, dan krijg je de borg weer terug.

Lees ook: hoe werkt auto huren met een creditcard en welke creditcard is het meest geschikt?

3. Lees de kleine lettertjes

Heb je de benodigde documenten overhandigd, dan zal de baliemedewerker je vragen een huurcontract in te vullen en te ondertekenen. Het huurcontract is een schriftelijke bevestiging van alle gemaakte afspraken. Lees deze goed door en neem hier de tijd voor! Kloppen de gegevens, worden alle bestaande schades genoemd? Controleer ook goed of alle afgesloten verzekeringen op het contract vermeld staan; vooral de hoogte van de WA-verzekering is belangrijk. Lees ook na hoe het zit met eigen risico, of je landsgrenzen over mag, of er een maximum aantal kilometers is en of er een extra bestuurder in de auto mag rijden.

Meer over het huurcontract:
Checklist huurcontract
Afkortingen bij autohuur

Wel of geen extra’s?

Een extra bandenverzekering, het afkopen van eigen risico, een vage upgrade: gaat het je duizelen als de baliemedewerker je overvalt met dubieuze extra’s? Kies dan bij je boeking al voor de all-inclusive formule, zoals bij onze partner Sunny Cars: je hebt een ongelimiteerd aantal kilometers, standaard WA-verzekering tot € 7,5 miljoen (afhankelijk van het verhuurbedrijf), schadeverzekering voor schade door eigen schuld, diefstalverzekering, terugbetaling eigen risico en dekking voor glas-,banden-, bodem- en dakschade. Zo kun je bij het ophalen van je huurauto met een gerust hart ‘nee’ zeggen tegen al die extra opties.

4. Maak foto’s van bestaande schade

Teken de formulieren pas nádat je de auto hebt gezien en je eventuele schades op de papieren hebt aangegeven. Zorg dat er iemand van het verhuurbedrijf bij de controle aanwezig is, zodat je de schades ook kunt aantonen. Maak altijd foto’s van al bestaande schades! Zo voorkom je dat je na afloop mag opdraaien voor krassen of deuken die al op de auto zaten.  

5. Let op de tankregeling

Veel maatschappijen werken met de full-empty regeling; met volle tank wegrijden en met ‘lege’ tank inleveren. Klinkt misschien aantrekkelijk, maar schijn bedriegt. Vaak betaal je vantevoren teveel voor brandstof- en servicekosten. En rijd je de tank toch níet leeg, dan ben je het geld wel kwijt. Kies daarom voor een vol-vol regeling: je huurt de auto met een volle tank en levert hem ook weer met een volle tank in. Zo betaal je alleen voor de brandstof die je daadwerkelijk gebruikt.

6. Krijg je waar voor je geld?

Als je een SUV gereserveerd hebt, wil je geen sleutel van een boodschappenwagentje in je handen krijgen. Maar soms is het onderscheid minder duidelijk: je huurt namelijk niet een specifiek merk en model, maar een bepaald type auto (aangeduid met bijvoorbeeld ‘economy’ of ‘middenklasse’). Verhuurders willen nog wel eens creatief omspringen met deze begrippen, met als gevolg dat jij niet de auto meekrijgt waar je voor betaald hebt. Wees kritisch en laat je niet afschepen!

Huurauto inleveren? Hier moet je op letten!

Zorg dat er voldoende brandstof in de auto zit

Dat wil zeggen: zoals je hebt afgesproken. Lever je de auto in zonder volle tank terwijl dit wel de bedoeling was? Dan rekent de verhuurder de brandstofkosten aan je door en die vallen meestal hoger uit.

Zorg voor bewijs dat er geen nieuwe schade is

Let er bij het inleveren van de auto op dat een medewerker van het verhuurbedrijf na controle een bewijs tekent dat er geen (nieuwe) beschadigingen zijn. Het is daarom af te raden om de auto buiten kantooruren terug te brengen, want dan is er vaak niemand van het verhuurbedrijf meer aanwezig. En eenmaal thuis is het veel lastiger om eventuele schades of geschillen aan te vechten.

Controleer na thuiskomst de eerste weken de afschriften van je creditcard

Het kan gebeuren dat verhuurbedrijven onterecht afschrijvingen doen; je machtigt hen bij het huren van de auto om een reservering te maken op je creditcard voor borg, benzine of het eigen risico. Is er geld afgeboekt? Neem dan contact op met het verhuurbedrijf en als dit niets oplost, stap dan - met bewijsmateriaal - naar de creditcardmaatschappij.

Speciaal voor jou geselecteerd

Stedentrip boeken bij ANWB 

Samen met Stedentrips.nl zochten we de leukste stedentrips uit. Altijd inclusief vervoer, verblijf én gratis extra's.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.

Reizen Kampioen 

We hebben alle reizen met ledenvoordeel uit de nieuwste Kampioen voor je op een rijtje gezet.