Goedkoop auto huren?

Dit zijn de verborgen kosten van een goedkope huurauto

Wanneer je als particulier wel eens een auto hebt gehuurd, dan het je het vast wel: verhuurbedrijven bieden auto’s aan tegen goedkope huurtarieven, maar bij het ophalen van de huurauto blijkt dat er voor een aantal zaken nog moet worden bijbetaald. Met deze extra kostenposten moet je daarom rekening houden bij het huren van een, op het oog, goedkope huurauto.

1. Het aantal kilometers

Verhuurbedrijven die zich richten op ‘goedkoop huren’ hanteren vaak een beperkt aantal kilometers per dag. Je betaalt voor de extra kilometers wanneer je meer rijdt dan dat (soms lage) aantal. De kans is immers groot dat je juist een auto huurt om langere afstanden te rijden. Bijvoorbeeld voor vakanties. Berekend dus goed de meerkosten voor jouw reis of zoek naar zogenaamde kilometervrije huurauto's.

Bekijk ook: Auto huren kilometervrij

2. Meerdere bestuurders

Ook voor een extra bestuurder moet je bijbetalen, wat het lage huurtarief verder opschroeft.  Immers, een langere rit maak je over het algemeen niet alleen. Dan is het lekker om na enkele uren het stuur uit handen te geven aan een tweede bestuurder. 

3. Verzekeringen

Bij ‘aanbiedingen’ moet je vaak nog apart een schade- en diefstalverzekering afsluiten om niet geconfronteerd te worden met een hoog eigen risico per schade. Bij sommige verhuurmaatschappijen loopt dat eigen risico zelfs op tot meer dan € 1.000 per niet verhaalbare schade. Met geld regel je echter veel, dus kun je tegen extra kosten het eigen risico afkopen. Dat gaat al snel over enkele tientjes, afhankelijk van de keuze tussen deels of volledig afkopen.

Dit eigen risico staat meestal los van ruit- of bandenschade. Maar ook die kun je apart verzekeren. Bijbetalen voor een zogenaamde ruiten- en bandenverzekering kost vaak zo’n € 5,- per huurdag. Hierbij gaat het dan om bijvoorbeeld schade door een opspattend steentje op je voorruit of een schroef of spijker in je band.

4. Pechhulp

Pechhulp wanneer je huurauto kapot gaat, is niet vanzelfsprekend. En dat terwijl je niet eens zelf verantwoordelijk bent voor de staat van het onderhoud van de huurauto! Bij sommige aanbieders kun je pechhulp als optie aanvinken, uiteraard... tegen betaling. 

5. Inleverlocatie

Soms zou het fijn zijn als je een huurauto op elke gewenste locatie weer kunt inleveren en niet vast zit aan de plaats waar je hem hebt opgehaald. Bij de meeste verhuurbedrijven kan dit weliswaar, maar daar dien je wel voor in de buidel te tasten.

Laat je niet verrassen

Ook bij autohuur kan goedkoop dus duurkoop zijn. Staar je vooral niet blind op de lage huurtarieven waarmee de prijsvechters auto’s te huur aanbieden, maar kijk goed naar de huurvoorwaarden en de mogelijke extra kosten die daar nog bij kunnen komen. Tegenover deze stuntprijzen zijn er ook concepten waarmee je all-in een auto kunt huren, zonder dat je nog voor onverwachte kosten kunt komen te staan.

All-in autohuur in binnen- of buitenland via de ANWB