Goedkoop auto huren?

Dit zijn de verborgen kosten van een goedkope huurauto

Wanneer je als particulier wel eens een auto hebt gehuurd herken je het: de verhuurbedrijven bieden auto’s te huur aan tegen goedkope huurtarieven, maar bij het ophalen van de auto blijkt dat er voor een aantal zaken nog moet worden bijbetaald. Met deze extra kostenposten moet je rekening houden bij het huren van een, op het oog, goedkope huurauto.

1. Het aantal kilometers

Verhuurbedrijven die zich richten op ‘goedkoop huren’ hanteren een beperkt aantal kilometers per dag. Je betaalt voor de extra kilometers als je er met de huurauto meer rijdt dan dat aantal. Waarschijnlijk is de afstand tot de bestemming precies de reden dat je voor die enkele keer per jaar een auto huurt.

Bekijk ook: Auto huren kilometervrij

2. Meerdere bestuurders

Ook het kunnen inzetten van een extra bestuurder is zo’n foefje om het lage huurtarief wat op te schroeven. Een langere rit maak je over het algemeen niet alleen en dan is het lekker om na enkele uren het stuur uit handen te kunnen geven aan een tweede bestuurder. Bij veel verhuurmaatschappijen betaal je bij voor meerdere bestuurders, soms zelfs per extra bestuurder.

3. Verzekeringen

Bij deze ‘aanbiedingen’ moet je eigenlijk nog wel een schade- en diefstalverzekering afsluiten om niet geconfronteerd te worden met een hoog eigen risico per schade. Bij sommige verhuurmaatschappijen loopt dat eigen risico zelfs op tot meer dan € 1.000 per niet verhaalbare schade. Daar hebben de verhuurbedrijven echter wel wat voor je op gevonden: je kunt het eigen risico ook afkopen. Dan komen er weer enkele tientjes bij, afhankelijk van of je kiest voor deels of volledig afkopen.

Daaronder vallen dan weer niet de ruitschade en schade aan de banden, maar ook die kun je apart verzekeren. Bijbetalen voor een zogenaamde ruiten- en bandenverzekering kost zo’n € 5,- per huurdag. Hierbij gaat het dan om bijvoorbeeld een opspattend steentje op je voorruit of een schroef of spijker in je band.

4. Pechhulp

Het ontvangen van pechhulp wanneer je huurauto kapot gaat, is niet vanzelfsprekend. En dat terwijl je niet eens zelf verantwoordelijk bent voor de staat van het onderhoud van de auto! Bij sommige aanbieders kun je pechhulp als optie aanvinken, uiteraard tegen betaling. Of duimen dat je niet met pech stil komt te staan.

5. Inleverlocatie

Soms zou het fijn zijn als je een huurauto op elke gewenste locatie weer kunt inleveren en niet vast zit aan de plaats waar je hem hebt opgehaald. Bij de meeste verhuurbedrijven kan dit weliswaar, maar daar dien je wel voor in de buidel te tasten.

Laat je niet verrassen

Ook bij autohuur kan goedkoop dus duurkoop zijn. Staar je vooral niet blind op de lage huurtarieven waarmee de prijsvechters auto’s te huur aanbieden, maar kijk goed naar de huurvoorwaarden en de mogelijk extra kosten die daar nog bij kunnen komen kijken. Tegenover deze stuntprijzen zijn er ook concepten waarmee je all-in een auto kunt huren, zonder dat je nog voor onverwachte kosten kunt komen te staan.

All-in autohuur in binnen- of buitenland via de ANWB