Autohuur: slim alternatief voor tweede auto

Hoe nodig is die tweede auto?

Op vakantie een auto huren, is de normaalste zaak van de wereld. Net zoals een verhuisbusje: ook daarvoor kloppen we zonder nadenken aan bij een autoverhuurbedrijf. Dat huren een slim alternatief kan zijn voor een tweede auto lijkt minder bekend. Maar het loont om de rekenmachine er bij te pakken.

Dubbel bezit soms handig

Lang niet iedereen heeft twee auto's nodig. Toch zijn er omstandigheden waarbij dit dubbele bezit handig kan zijn. Stel je rijdt elektrisch, maar je wilt je vakantie niet van laadpaal naar laadpaal plannen. Of je verplaatst jezelf het hele jaar op de fiets waardoor een oud en klein boodschappenwagentje volstaat. Totdat je met je hele gezin een dagje op pad wilt. En vergeet corona niet: veel mensen voelen zich in deze rare tijden niet lekker in het openbaar vervoer en denken daarom aan een tweede auto.

Het is immers vaak de eerste gedachte wanneer extra vervoer wordt overwogen: een auto er bij kopen. Voor elk budget is tenslotte wel iets te vinden, gebruikt of nieuw. Wat vaak vergeten wordt, is dat elke auto geld kost. Ook als deze ongebruikt op de oprit staat. De vaste kosten zoals verzekering en wegenbelasting tikken altijd door, net zoals de afschrijving. En met elke kilometer die je er wél mee rijdt, loopt de rekening op: onderhoud, banden, eventuele reparaties en schades en natuurlijk brandstof. Het vormt al met al een flinke aanslag op elke portemonnee.

Rekenvoorbeeld

Hoe groot die aanslag is, is veelal onbekend. Echter, een paar honderd euro ben je maandelijks al snel kwijt. Zelfs zonder brandstof. Als voorbeeld keken we naar de kosten van een nieuwe Toyota Aygo, eentje van vijf jaar oud en eentje van tien jaar oud. Waarbij wij er van uitgaan dat ze zijn gekocht met eigen (spaar)geld. Anders komen er nog financieringskosten bij. Dan blijkt dat deze modellen maandelijks respectievelijk 257 euro, 199 euro en 156 euro kosten. Wil je de complete berekening zien, klik dan door naar ons rekenvoorbeeld.

Stevige hap

Schrikken dus. Een auto neemt sowieso een stevige hap uit het gezinsbudget en nummer twee doet er nog een flinke schep bovenop. Dan is het absoluut gerechtvaardigd om jezelf de vraag te stellen hoe vaak je de tweede auto gebruikt. Is dit één dag in de week? Paar dagen in de maand? In die gevallen is het de moeite waard om naar huurmogelijkheden te kijken. Een Aygo-achtige huur je als ANWB-lid bijvoorbeeld al voor nog geen zestig euro per dag. Een weekend kost iets meer dan honderd euro en een week net geen tweehonderd euro. Dat betekent dus dat je in plaats van een vijf jaar oude Aygo-occasion zo'n veertig keer per jaar een spiksplinternieuwe versie kunt huren. Zorgeloos.

Huren als alternatief

Met andere woorden: de kosten van een tweede auto bieden voldoende ruimte voor een huuralternatief wanneer je slechts een paar dagen per maand rijdt. Hoeveel een auto per maand kost, is te vinden op de ANWB Autokostentool. Deze geeft per model een helder overzicht van alle kosten. Dit een keer uitzoeken, is heel verhelderend.

En zoals gezegd: een ANWB huurauto is een auto zonder zorgen. Het zijn altijd jonge auto's, de verzekeringen zijn geregeld, kortom je weet exact wat het kost. En het is duurzaam. Check dus wat de gewenste tweede auto zou kosten en vergelijk op de autoverhuurpagina wat jouw huuropties zijn als alternatief.

Voordelen van een ANWB all-inclusive huurauto

  • Geen eigen risico
  • Verzekerd tegen schade en diefstal
  • Onbeperkte kilometers
  • 2de bestuurder gratis
  • Vrijblijvende reservering

Reserveer een huurauto via de ANWB