Loek rijdt bij toeval elektrisch: "Ik had nog nooit in een elektrische auto gereden"

Bij toeval komt Loek Canton een private lease-aanbieding voor een elektrische Skoda Citigo tegen. Na een rekensommetje blijkt elektrisch rijden tot zijn verrassing goedkoper dan een auto op benzine! Een half jaar na die ontdekking maken we de balans op.

Naam: Loek Canton
Leeftijd: 34
Woonplaats: Augustinusga
Auto: Skoda Citigo-e iV (2020, private lease)
Geleasd in: begin 2020
Oplaadmogelijkheden: stopcontact

Waarom rij je in een elektrische auto?

Dat is eigenlijk een beetje toevallig, ik dacht namelijk dat elektrisch rijden niet voor mij was weggelegd. Dat het nog veel te duur was. Toen werd ik eind vorig jaar door een familielid gewezen op een hele scherpe private lease-aanbieding van de elektrische Skoda Citigo en bleek dat het rekensommetje eigenlijk heel gunstig uitviel. Alle autokosten zitten in dat leasebedrag inbegrepen, alleen de elektriciteit moet je zelf betalen. Ik kan hem op mijn werk gratis opladen en dat wat ik af en toe nog thuis laad kost me ongeveer een tientje per maand. Het was voor mij een grote verrassing dat elektrisch rijden al zo betaalbaar was.

Wat ook fijn is, is dat je een contract aan gaat voor vijf jaar en daarna de auto gewoon inlevert. Je hebt dus geen onzekerheid over de accu, geen dure reparaties als deze stuk gaat of onzekerheid over wat je nog voor je auto terug krijgt bij inruil. En dan ga ik dan wel weer kijken of er weer zo'n mooie aanbieding is en het rekensommetje nog steeds zo gunstig uitvalt in het voordeel van elektrisch rijden.

Is de relatief beperkte accucapaciteit voor jou een beperking?

Nee, helemaal niet. Ik gebruik de auto vooral om naar mijn werk in Drachten te rijden, dat is zo'n 20 kilometer enkele reis en zo'n 10.000 kilometer op jaarbasis. We hebben naast de Citigo ook nog een auto op benzine die mijn vrouw gebruikt, dus als we een keer een lange rit moeten maken, dan kunnen we altijd die auto pakken. Al moet ik wel zeggen dat die Citigo zo lekker rijdt, dat we die zo veel mogelijk gebruiken. Ze is blij als ik thuis werk.

 

"Je hebt geen onzekerheid over de accu, geen dure reparaties of onzekerheid over wat je nog voor je auto terug krijgt bij inruil"

 

Hoe bevalt het elektrisch rijden?

Dat was wel even spannend, want ik had helemaal niet in de auto gereden toen ik hem bestelde. Sterker nog, ik had sowieso nog nooit in een elektrische auto gereden. Een collega vertelde me wel dat het heel prettig rijden is en dat klopt. Het is een fijn wagentje, lekker vlot en stil. Veel fijner dan een versie met benzinemotor. 

Alleen maar hosanna, of is er misschien toch ook een aspect dat je tegen is gevallen?

Ik heb geen cruisecontrol op mijn auto en dat mis ik wel. Omdat de auto zo stil is en je niet aan het motorgeluid kunt horen hoe hard je rijdt, kruipt je snelheid toch al snel ongemerkt omhoog. Dus die tip kan ik wel geven aan mensen die een elektrische auto willen bestellen: zorg dat je cruisecontrol hebt!

Verder was het uitzoeken welke laadpassen je nodig hebt wel een klusje. Het is soms best moeilijk om uit te vinden welke passen waar werken en met welke je het voordeligst kunt laden. Je kunt lang niet altijd even makkelijk zien wat je betaalt voor een laadsessie. Ik heb nu twee passen. Ik gebruik ze niet veel, maar je wilt ze toch hebben voor het geval je ze een keer nodig hebt.

Hoe bevalt Ger haar eerste elektrische auto?