Een openbare laadpaal aanvragen: zo doe je dat
Kosteloos een openbare laadpaal aanvragen bij je gemeente
Als je een elektrische auto hebt, dan wil je die makkelijk kunnen opladen. Staat er geen openbare laadpaal bij jou in de buurt? Of zijn ze heel vaak bezet? Dan kun je bij de gemeente een openbare laadpaal aanvragen. We leggen je uit hoe dat werkt.
Een laadpaal bij jou thuis
Eerst even dit. Je kunt alleen een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente als je geen ruimte hebt voor een eigen laadpaal bij jou thuis. Zo'n eigen laadpaal is de makkelijkste manier om je elektrische auto op te laden. Je bent namelijk altijd verzekerd van een laadplek én het is goedkoper en sneller dan laden bij een openbare laadpaal.
Openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente
Heb je geen ruimte voor een eigen laadplek, maar wil je wel een (extra) laadplek bij jou in de buurt? De meeste gemeenten in Nederland - maar helaas niet alle - bieden de mogelijkheid om een openbare laadpaal aan te vragen. Dat is geen privéplek waar alleen jij kunt parkeren en laden, maar een openbare paal voor publiekgebruik.
De voorwaarden
De exacte voorwaarden verschillen per gemeente, maar de belangrijkste zijn overal hetzelfde:
- Je hebt geen mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen. Let op: een parkeergarage bij of onder een appartementencomplex wordt vaak wel gezien als (mogelijkheid tot) eigen parkeergelegenheid, ook als je daarvoor maandelijks extra moet betalen. Overleg in dit geval met de VvE. Zij kunnen mogelijk subsidie voor een laadplan aanvragen.
- In grote steden geldt doorgaans dat je alleen een openbare laadpaal kunt aanvragen als je ook in aanmerking komt voor een parkeervergunning. In andere gevallen ben je dus zelf verantwoordelijk voor plaatsing van je eigen laadpaal.
- Verder stellen gemeenten vaak eisen aan de auto. Bij sommige gemeenten kun je alleen een laadpunt aanvragen voor een volledig elektrische auto, anderen hanteren een minimale actieradius en/of een minimale accucapaciteit.
- Ook zal de gemeente kijken naar het al beschikbare palen bij jou in de buurt. Vaak wordt gekeken of er al laadpalen staan binnen een cirkel van 200 of 300 meter. Als die er niet zijn, of als deze wel aanwezig zijn, maar een groot deel van de tijd al bezet zijn, dan kan de gemeente jouw aanvraag voor een laadpaal goedkeuren.
Openbare laadpaal aanvragen: stappenplan
Wil je een openbare laadpaal aanvragen bij jouw gemeente? Zo pak je het aan.
- Begin je bij de website van je gemeente. Bijna alle gemeenten hebben een pagina waarop uitgelegd staat hoe je een laadpaal kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn. Hier kun je ook je aanvraag doen.
- Het aanvraagproces wordt uitbesteed aan bijvoorbeeld Vattenfall, openbaarladen.nl of MRA-Elektrisch. Op laadpaalnodig.nl vraag je eenvoudig een laadpaal aan in jouw gemeente, of helpen ze je op weg als je gemeente nog niet is aangesloten.
- Is je aanvraag goedgekeurd, dan zal de gemeente de plaatsing en exploitatie van de laadpaal uitbesteden aan een marktpartij.
Goed om te weten: tussen aanvraag en plaatsing van de laadpaal kan zomaar vier tot zes maanden zitten.
De kosten van een openbare laadpaal
Voor de aanvraag of aanleg hoef je als bewoner niet te betalen. Plaatsing en beheer komen voor rekening van de gemeente.
Handige tips
- Een openbare laadpaal aanvragen is vaak een tijdrovend proces. Controleer daarom of het mogelijk is om de aanvraag al in te dienen als je de auto nog niet op je naam staat, maar je al wel een koop- of leasecontract hebt getekend. Dat kan je zo een paar weken tijd schelen.
- Is het in jouw gemeente niet mogelijk om een openbare laadpaal aan te vragen? En werk je in een andere gemeente? In sommige gemeente kun je niet alleen als bewoner een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen, maar ook als je er werkt.
Voor- en nadelen
Een openbare laadpaal aanvragen heeft voordelen, maar er kleven ook nadelen aan. Dit zijn ze op een rijtje:
+ Kosteloos aanvragen
+ Geen kosten voor plaatsing en beheer
- Maandenlange procedure
- Publieke laadtarieven kunnen fluctueren
- Geen privéplek, dus paal kan bezet zijn
- Paal kan enkele straten verderop geplaatst worden
- Aanvraag is nog geen garantie voor plaatsen van paal
Vind een openbare laadpaal in de buurt
In de ANWB Onderweg app vind je alle openbare laadpalen voor je elektrische auto. Zo hoef je nooit meer te zoeken. De app laat meteen zien of de laadpaal vrij is of in gebruik. Ook kun je filteren op laadstations van specifieke aanbieders.
Deel deze pagina