Wat kost een laadpaal voor thuis?

Eigen laadpaal is vaak een slimme investering

Heb je een elektrische auto én parkeergelegenheid bij je huis? Dan is een eigen laadpunt een overweging waard. Je laadt immers goedkoper dan bij een publieke laadpaal. Wat een laadpaal kost, is echter van een aantal factoren afhankelijk. Die zetten wij hier voor je op een rij. 

Om met de deur in huis te vallen: bij een publieke laadpaal betaal je al snel het dubbele tarief ten opzichte van thuis laden, respectievelijk circa 9 en 5 cent per kilometer. Wanneer je het verbruik van je auto kent en weet wat je per jaar ongeveer rijdt, kun je met deze kosten berekenen wanneer je je investering hebt terugverdiend.

Wat kost opladen?

Heb je de mogelijkheid om een eigen laadpaal te installeren, dan moet je rekening houden met een aantal prijsbepalende factoren.

Graafwerkzaamheden

Nog zo’n deur om mee in huis te vallen: een laadpaal op eigen terrein kost al snel zo’n € 2000. Hierbij maakt het uit of je eenvoudigweg bij de meterkast een gat naar buiten boort om de lader daar te hangen, of dat het laadpunt aan de andere kant van het perceel moet komen. Wanneer er gegraven moet worden, loopt de teller immers sneller op. Reken op zo’n € 45 per meter graven. Het type ondergrond waardoor de kabel getrokken moet worden – aarde, beton of stenen – maakt ook verschil.

Verzwaring meterkast

Een andere kostenpost is het aanpassen van de meterkast. Met een 1-faseaansluiting van 230 volt kost laden veel tijd. De 3,7 kW die uit een standaard stopcontact komt, betekent per uur circa 20 kilometer bijladen. Heb je die tijd of rij je per dag maar een paar kilometer, dan is dit natuurlijk geen probleem en stop je gewoon de stekker in het stopcontact.

11 kW

Wil je sneller laden, dan levert verzwaren naar een zogenaamde 3-fasenaansluiting (11 kW) meer laadkracht op; je kunt dan per uur al snel zo’n 60 kilometer actieradius toevoegen. Hieraan hangt een prijskaartje; de elektricien moet langskomen voor aanpassingen in de meterkast.

De prijs van zo’n verzwaring is afhankelijk van de leeftijd en het type meterkast dat er hangt. Soms is het een kwestie van een extra aansluiting ‘bijprikken’. Maar het kan ook zijn dat je een totaal nieuwe meterkast nodig hebt. Dit maakt het verschil tussen een paar tientjes en een paar honderdjes. Als de kast geschikt is, komt de netwerkbeheerder langs voor het activeren van de 3-fasenaansluiting. Bij de drie grootste netwerkbeheerders liggen de prijzen voor activatie tussen € 250 en € 300.

Lees alles over 1-fase en 3-fasenladen

22 kW

Wil je nog een stapje verder en je auto op maximale snelheid laden (22 kW in plaats van 11 kW), dan moet de standaard 3 x 25 A (ampère)-aansluiting worden opgehoogd naar 3 x 32 A of 3 x 35 A. Met gevolgen voor de jaarlijkse kosten: die stijgen al snel van circa € 250 euro per jaar naar zo’n € 950 per jaar. Het is echt alleen nodig als je weinig tijd hebt om te laden. Bovendien zijn lang niet alle elektrische auto’s hierop ingericht. Controleer daarom vooraf of het überhaupt mogelijk is.

Dynamic Load Balancing

Buiten de genoemde kostenposten kun je nog kiezen voor een bijzonder extraatje: Dynamic Load Balancing. Dit kost al snel tussen de € 150 en € 200, maar is het overwegen waard. Kort gezegd zorgt dit systeem ervoor dat je huisstroomnet niet overbelast raakt. Het opladen van een auto vraagt veel stroom. Je wilt voorkomen dat de stroom uitvalt als je op dat moment de magnetron of de inductiekookplaat aanzet. Dynamic Load Balancing verdeelt de stroom namelijk over alle aanwezige apparaten en knijpt de laadstroom van de auto als dat nodig is om stroomstoringen te voorkomen.

Zo werkt Dynamic Load Balancing

Energiekosten

Met thuisladen verdubbel je ongeveer de kosten van het energieverbruik van een gemiddeld huishouden. De ANWB levert groene energie tegen de inkoopprijs via een dynamisch energiecontract wat inhoudt dat het tarief per uur anders is. Stem je het opladen af op de laagste uurtarieven, dan bespaar je dus geld ten opzichte van het laden een publiekelijke laadpaal. 

Laadpaalkeuze

Tot slot de laadpaal zelf. De kosten hiervan lopen zeer uiteen. Wil je een oplader met één aansluitpunt, of twee? Wat is de maximale laadcapaciteit van je aansluiting? En van je auto? Wil je een wand- of paalmodel? En natuurlijk de vraag: wil je een basic lader of een slimme variant? Die laatste is duurder, maar houdt rekening met je daltarief en kan in veel gevallen ook gecombineerd worden met aanwezige zonnepanelen. Dat kan het kostenplaatje nog verder naar beneden brengen. In de toekomst kunnen ze mogelijk zelfs stroom van je auto naar je huis leiden, waardoor de auto als energieopslag dienstdoet.

Kortom: de kosten voor de installatie van een laadpaal op eigen grond zijn van veel factoren afhankelijk. Dat maakt het moeilijk om een algemene indicatie te geven. Wil je exact weten wat het in jouw situatie kost? Met onze online keuzehulp vraag je geheel vrijblijvend een offerte aan.

Bekijk ANWB laadpalen voor thuis of kantoor