Elektrisch rijden: het eerlijke verhaal

Over elektrisch rijden zijn de meningen nogal verdeeld. Daarom is het tijd voor het eerlijke verhaal over de elektrische auto zodat je zelf kunt bepalen of elektrisch rijden voor jou interessant is.

Wat is een elektrische auto precies? 

In een elektrische auto is de benzine- of dieselmotor vervangen voor een of meerdere elektromotoren. De elektriciteit komt uit een groot batterijpakket dat je aan een laadpaal of thuis aan het stopcontact weer kunt opladen. Als we het over een elektrische auto hebben, dan doelen we op een volledig elektrisch auto die z'n energie uit de accu haalt.

Zo’n elektrische auto komt toch helemaal niet ver?

Het klopt dat veel elektrische auto’s op een volle accu minder ver kunnen rijden dan de gemiddelde auto op een volle tank brandstof. Hoewel de techniek grote sprongen maakt en daarmee de ontwikkeling van een grote  actieradius ook. Sommige elektrische auto's hebben al een bereik van 960 kilometer (WLTP) op een volle accu. Heb je dat grote bereik niet nodig; je hebt een ruime keus aan elektrische auto’s met meer dan 350 kilometer actieradius. En het aanbod aan nieuwe modellen groeit alleen nog maar. Ook kun je steeds vaker een aanhanger of caravan achter de elektrische auto plaatsen. De actieradius halveert dan wel zo ongeveer, net zoals het brandstofverbruik verdubbelt bij een auto met verbrandingsmotor.

Duurt dat opladen niet heel erg lang?

Als je opladen vergelijkt met tanken, dan heeft een accu een flinke tijd nodig om op te laden. Aan een laadpaal thuis of in de straat duurt het zo'n zes tot tien uur. Ook opladen met een snellader langs de snelweg duurt langer dan tanken, afhankelijk van het type auto, zo’n 20 tot 40 minuten. In de praktijk sta je meestal minder vaak langs de weg te laden dan je met een benzineauto moet tanken. Je laadt je auto namelijk vooral ’s avonds en ’s nachts thuis of overdag op kantoor. Alleen op ritten die langer zijn dan de actieradius van je auto (bijvoorbeeld meer dan 250 kilometer), moet je onderweg laden. Kun je gelijk een half uurtje pauze inlassen en jezelf ook opladen met een kopje koffie.

Is elektrisch rijden niet heel duur?

De elektrische auto’s van dit moment zijn iets duurder dan vergelijkbare benzine- of dieselauto's. Dit komt vooral door het accupakket. Daar staat tegenover dat een elektrische auto goedkoper is in gebruik. Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan een volle tank, je betaalt tot en met 2024 geen wegenbelasting en ook aan onderhoud ben je minder kwijt. Onder aan de streep liggen de gemiddelde autokosten voor een elektrische auto vaak niet hoger dan voor een vergelijkbare benzineauto. Omdat de hogere aanschafprijs wel een barrière kan zijn, is er (zolang de tot en met 2024 jaarlijks gevulde pot niet leeg is) een aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's. 

Autokosten vergeleken: benzine, hybride én volledig elektrisch

Is elektrisch rijden wel echt zo milieuvriendelijk?

Een elektrische auto is niet klimaatneutraal. Hij heeft dan weliswaar geen dampende uitlaat, ook bij de opwekking van elektriciteit en het produceren van de auto komen schadelijke stoffen vrij. Maar kijk je naar de gehele levensduur van een elektrische auto en vergelijk je dat met een brandstofauto, is de elektrische auto onder de streep aanzienlijk minder belastend voor het milieu. Als we ook meer zonne- en windenergie opwekken, wordt de elektrische auto nog minder belastend.

Heeft elektrisch rijden de toekomst?

Bij de ANWB zijn we er van overtuigd dat elektrisch rijden het autorijden van de toekomst is. Of elektrisch rijden voor jou interessant is, hangt van meerdere factoren af. Zoals: hoe en hoe vaak gebruik je je auto, wat is je budget en zijn er laadmogelijkheden in jouw omgeving. Daarom adviseren we je zo goed mogelijk over alles wat met elektrisch rijden te maken heeft. Zo kun je, samen met ons, het ideale moment bepalen om over te stappen. Nu of in de toekomst.

Andere leden bekeken ook