Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laadpas voor je elektrische auto: welke kies je?

Zo gemakkelijk als je overal met je pinpas een volle tank brandstof afrekent, zo ingewikkeld lijkt het oerwoud aan laadpassen voor je elektrische auto. Met welke laadpas kun je overal in Nederland en Europa terecht en hoe weet je dat je niet te veel betaalt? We helpen je op weg.

Nederland loopt voorop als het om elektrisch rijden en de bijbehorende laadinfrastructuur gaat. En het aantal laadpunten zal de komende jaren alleen maar verder toenemen, ook in de rest van Europa. Met de juiste laadpas(sen) kun je bij vrijwel alle laadpunten in Nederland en Europa terecht.

Welke laadpas moet ik nemen?

Maar wat is dan de juiste laadpas? Laadpassen zijn er inmiddels in overvloed en de tarieven zijn, net als bij tankstations, niet overal gelijk. De voorwaarden evenmin.

Zo betaal je bij de één een flink starttarief per laadsessie en vervolgens een wat lager tarief per kWh stroom, terwijl het bij een ander juist andersom is. Ook wil je niet het risico lopen dat je met een bijna lege batterij komt te staan en niet kunt laden. Of dat je te veel betaalt.

Er zijn eigenlijk twee soorten laadpassen: een gratis laadpas zonder abonnement en een pas met abonnement.

Laadpas zonder abonnement

Vrijwel alle aanbieders bieden een pas gratis en zonder abonnement. Hang je je auto niet zo vaak aan een (semi-)publieke laadpaal, dan kun je beter een laadpas zonder abonnement nemen. Je betaalt dan wel een starttarief per laadsessie, maar geen vast maandbedrag.

Het starttarief en prijs per kWh verschilt per laadpas- én laadpaalaanbieder. Er zijn verschillende apps en websites waar je de tarieven kunt checken. Helaas weet je dan nog niet altijd wat je daadwerkelijk betaalt aan de laadpaal. Sommige laadpasaanbieders maken namelijk prijsafspraken met exploitanten van laadpalen. Het tarief dat je hier moet betalen kun je in dit geval vinden op de website of in de app van jouw laadpasaanbieder. Deze is namelijk verplicht vooraf het exacte tarief te communiceren.

Om er zeker van te zijn dat je niet voor het hoogste tarief staat te laden, kun je het beste vooraf checken welke (gratis) laadpassen bij jouw laadpaal het voordeligst zijn en deze vervolgens aanvragen. Prijzen vind je meestal in de mobiele app of op de webpagina van de laadpasaanbieder.

Laadpas met abonnement

Voor diegene die heel vaak moet laden, is een laadpas met abonnement voordeliger. Je betaalt dan namelijk geen starttarief elke keer dat je je auto oplaadt.

Dat geldt ook voor het laadpasabonnement van de ANWB, dat tot de hoogste regionen van de laadpassentop behoort met een prominente notering in de Laadpas Top 10. Bij de ANWB betaal je € 3,99 per maand en hoef je het startbedrag van € 0,65 per laadsessie niet langer te betalen.

Sta je doorgaans vaker dan 5 keer per maand bij de laadpaal, dan kun je beter een laadpas met abonnement nemen. Je betaalt dan nog wel de werkelijke laadkosten per kWh. Ook hiervoor geldt dat de tarieven per laadpaalexploitant verschillen.

Laadpassen vergelijken

Er zijn veel verschillende laadpasaanbieders. Dit zijn laadpaalexploitanten en energiebedrijven, maar ook steeds meer automerken bieden laadpassen aan. Door laadpassen van verschillende aanbieders te vergelijken kun je veel geld besparen.

Kijk goed met welke laadpas je het goedkoopst kunt laden bij laadpalen bij jou in de straat of bij palen die je vaak verwacht te gebruiken. Vraag eventueel meerdere gratis passen aan.

Het kan zijn dat je met de ene laadpas goedkoper kunt laden bij een bepaalde paal dan met de andere laadpas. Die verschillen kunnen zowel bij publiek laden als bij snelladen aanzienlijk zijn. Meerdere passen door elkaar heen gebruiken is weliswaar omslachtig, maar kan je onder aan de streep veel geld besparen.

Het loont dus om je te verdiepen in de verschillende aanbieders van passen en laadpunten en op basis daarvan een of meerdere passen aan te vragen.

Kan ik mijn laadpas in het buitenland gebruiken?

Inmiddels zijn er al heel veel laadpassen waarmee je overal in Europa terechtkan. Feit is wel dat een lange reis met een elektrische auto een iets zorgvuldiger planning vereist, maar de praktijk heeft uitgewezen dat het prima te doen is.

Waar je goed op moet letten, is of er geen afwijkende tarieven in het buitenland gelden bij de pas die je hebt gekozen en natuurlijk of je met de pas kunt laden in het land waar je (door)heen reist.

Of en bij welke laadpalen je kunt laden in het buitenland is namelijk afhankelijk van de afspraken die je laadpasprovider heeft gemaakt met buitenlandse exploitanten van laadpalen.

Check dus bij de provider van je pas bij welke laadstations in het buitenland je kunt laden en tegen welk tarief. Dit kan vaak in de mobiele app van de laadpasaanbieder. In sommige gevallen moet je laden in het buitenland eerst activeren om je pas buiten Nederland te kunnen gebruiken.

ANWB-laadpas

Met de ANWB-laadpas kun je bij vrijwel alle (snel)laadpunten in Nederland laden en heeft een goede dekking in het buitenland. Alle aangesloten laadpalen en de actuele tarieven vind je op de pagina van de ANWB Laadpas.

Ook wanneer je met je elektrische auto naar het buitenland gaat, is het de moeite waard om meerdere laadpassen bij je te hebben. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of geen gebruik kunt maken van een laadpaal omdat je niet de juiste pas hebt.

Welke laadpas je ook hebt: ga je naar het buitenland met je EV, check dan altijd de laadinfo over de landen die je gaat bezoeken

Laden zonder laadpas

Hoewel zo'n beetje de helft van allen laadpalen in Europa om een laadpas vraagt, zijn er in sommige regio's ook laadpalen die alleen met een specifieke app te bedienen zijn. Laadpalen bij hotels hebben soms eigen laadpassen die je aanvraagt bij de receptie.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.