Elektrische auto's toekomstbestendig?

Volgens Jan-Jaques wel, hij stapte onlangs over

Elke tien jaar koopt Jan-Jaques Bleeksma een andere auto. En die auto moet dan natuurlijk wel klaar zijn voor de toekomst, hij moet immers ook weer tien jaar mee. En dus wilde hij per se een elektrische auto. "Regeren is vooruitzien", aldus een tevreden MG-rijder.

Naam: Jan-Jaques Bleeksma
Leeftijd: 77
Woonplaats: Tilburg
Auto: MG ZS EV (2019)
Gekocht in: december 2019
Oplaadmogelijkheden: stopcontact

Waarom rijdt u in een elektrische auto?

Ik koop eigenlijk elke tien jaar een nieuwe auto. Na tien jaar en 110.000 kilometer in mijn Mazda 6 was het dus tijd om uit te kijken naar iets anders. Omdat ik een auto koop om er weer tien jaar mee te rijden, wil ik wel iets dat bij de tijd is. Kijk, vergelijk het met televisies, toen de flatscreen-tv's kwamen wist je ook, dit gaat het worden in de toekomst. Dan ga je toch ook geen ouderwetse beeldbuis meer kopen? Ik ga dus ook geen benzine- of dieselauto meer kopen. Een hybride was voor mij ook niet nodig, ik rij toch geen lange afstanden meer op mijn leeftijd.

En hoe kwam u toen bij de MG uit?

Ik was eigenlijk aan het kijken naar een Hyundai Kona of een Kia Niro, maar die vond ik nog behoorlijk duur en eigenlijk ook niet zo heel mooi. En toen kwam daar in oktober opeens de MG voorbij. Die was een stuk vriendelijker geprijsd en de accu is voor mij groot genoeg. Ik heb wel voor het luxe-model gekozen, met leren bekleding en een groot zonnedak. En ik kan u zeggen, ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze, het is een heel prettige wagen.

 

"Omdat je geen motor hoort, kan ik heerlijk naar klassieke muziek luisteren. Dat klinkt beter dan thuis!"

 

Heeft u twijfels of de accu het wel tien jaar uit gaat houden?

Nee, helemaal niet. Ik rij sowieso alleen korte afstanden, een enkele uitzondering daargelaten. Dus ik hoef nooit te snelladen, ik kan gewoon heel rustig opladen en dat is denk ik beter voor de accu. En ik krijg ook acht jaar garantie op de accu, dus dat geeft ook wel vertrouwen. De actieradius is 262 kilometer en zover rij ik er nooit mee. Het verste dat ik er mee rij is naar mijn broer in Middelburg, dat is 126 kilometer. Dus ik zou eigenlijk gewoon heen en terug moeten kunnen zonder opladen. Maar omdat het mijn broer is, mag ik hem daar natuurlijk ook even bijladen.

Laadt u ook wel eens aan een publiek laadpunt?

Dat heb ik nu één keer gedaan. Niet omdat het nodig was, maar omdat ik gewoon wilde kijken hoe dat gaat. Maar ik kan zo makkelijk hier onder de carport de auto opladen, dat is eigenlijk gewoon ideaal. 

Dus we mogen wel concluderen dat u een enthousiaste elektrische rijder bent?

Ja, absoluut. Het is echt puur genot! Zo luxe, alles elektrisch en ook zo stil. Hij heeft een hele goede audio-installatie, met zes speakers en omdat je geen motor hoort, kan ik heerlijk naar klassieke muziek luisteren. Dat klinkt nog beter dan hier bij mij thuis.

Loek rijdt bij toeval elektrisch: "Dacht dat het nog te duur was"