Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo meet je de profieldiepte van je banden

Waarom en wanneer doe je dat?

Koop je nieuwe banden, dan hebben die een bepaalde profieldiepte. Door het gebruik slijten je banden en wordt die profieldiepte langzaamaan steeds minder. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig de profieldiepte van je banden meet.

Profieldiepte van je banden meten

Voor elk type band geldt een wettelijke minimale profieldiepte. Door je profieldiepte te meten, weet je zeker dat je niet onder deze grens komt.

Wees gerust, je profieldiepte meten is helemaal niet moeilijk. Volg gewoon deze eenvoudige stappen:

  1. Parkeer je auto op een vlakke ondergrond.
  2. Gebruik een profieldieptemeter. Dat is een handig apparaatje waarmee je nauwkeurig de diepte van het profiel kunt meten. Plaats de meter in de hoofdgroeven van de band en lees het resultaat af.
  3. Heb je geen profieldieptemeter? Gebruik dan een 1 euro muntstuk voor zomerbanden of een 2 euro muntstuk voor winterbanden. Plaats deze tussen de groeven van de band. Komt er een stukje van de buitenrand van de munt boven de groef uit? Dan is het tijd om de band te vervangen.
  4. Meet op verschillende plekken op de band: links, rechts en in het midden. Als banden niet de juiste bandenspanning hebben, kunnen ze namelijk ongelijkmatig slijten.
  5. Herhaal dit voor alle banden.

Tip: veel banden hebben handige slijtage-indicatoren in de vorm van kleine blokjes rubber tussen het profiel. Als het profiel gelijk is aan deze blokjes, is het tijd om je banden te vervangen.

Profieldiepte te laag? Tijd voor nieuwe banden!

Als je toe bent aan nieuwe banden, kun je ze helaas niet eerst even testen. Daarom doet de ANWB dat voor je. Met onze (anonieme) bandentests proberen wij verschillende soorten banden uit, onder alle mogelijke omstandigheden die je kunt tegenkomen. Zo helpen we je om de juiste keuze te maken voor je nieuwe banden. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.