Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 9 leukste bierwandelingen in Nederland

Een mooie wandeling maken is altijd leuk. Maar als je die kunt afsluiten met een heerlijk schuimend biertje krijg je nóg meer zin om de wandelschoenen aan te trekken. We selecteerden de negen mooiste bierwandelingen uit ons Grote Nederlandse Bierwandelboek. Ze zijn allemaal goed te bereiken met het openbaar vervoer, dus laat de auto lekker thuis. Proost!

1. Bierwandeling Den Bosch

Een vrij korte wandeling (dik 4 km), maar als je erge dorst hebt is dat juist een voordeel. Je loopt door een levendige ‘urban hotspot’ en langs twee brouwerijen, verkent de historische binnenstad, snuffelt aan de Sint Jan en krijgt het een en ander mee van Jheronimus Bosch en het Oeteldonkse carnaval. Voor de inwendige mens zijn daar Bossche bollen, Brabantse worstenbroodjes en je bierwandeling in Den Bosch eindigt met lokaal gebrouwen bier met een heel bijzondere naam.

Overnachten in Den Bosch

Combineer de bierwandeling met deze 3-daagse stedentrip.

2. Bierwandeling Groningen 

Tijdens deze stadswandeling van 6,5 km in de parel van het Noorden moet je zeker een eierbal proeven, de gefrituurde Groninger delicatesse waarop je mákkelijk nog kilometers verder wandelt. Je loopt vanaf het station langs de belangrijkste iconen van de stad, zoals het Groninger Museum, de Martinitoren en het spectaculaire nieuwe Forum. Uiteindelijk beland je in het proeflokaal van Baxbier, met terrasje aan het Reitdiep.

De volledige beschrijving van deze wandelroute vind je in Het grote Nederlandse Bierwandelboek.

Overnachten in Groningen

Combineer de bierwandeling met deze 3-daagse stedentrip.

3. Bierwandeling Maastricht

De bierwandeling Maastricht (4,4 km) door de hoofdstad van Limburg leidt langs middeleeuwse stadswallen en sfeervolle buurten en gaat uiteraard over het Vrijthof, het mooiste stadsplein van de provincie. Je krijgt iets mee van de rijke Roomse geschiedenis en maakt kennis met de moderne architectuur van de wijk Céramique. Vanzelfsprekend komt er ook voldoende bier aan de orde, bijvoorbeeld in de voormalige stoombrouwerij in Wyck en bij de stadsbrouwerij die het befaamde Maltezerbier heeft geherintroduceerd.

4. Bierwandeling Amsterdam

Je wandelt over de Zeedijk en de Nieuwmarkt naar de Wallen en ziet daar waarom het red light district zo genoemd wordt (zeker als je er ’s avonds loopt). Vanaf de Dam, het hart van historisch Amsterdam, loop je via de Westermarkt en het Anne Frank Museum door de grachtengordel, om vervolgens naar het Leidseplein en met een extra lus naar het Vondelpark te gaan. Als je het park weer uit bent, is het nog maar een paar honderd meter naar het eindpunt en heb je er de 6,8 km van deze Amsterdamse bierwandeling opzitten.

De volledige beschrijving van deze wandelroute vind je in Het grote Nederlandse Bierwandelboek.

Meer wandelen in Amsterdam

Deze wandelgids neemt je mee op 9 wandelingen kriskras door de stad. Of ontdek meer van de stad met deze Time To Momo reisgids.

5. Bierwandeling Ameland

Uitwaaien op een van onze mooie Waddeneilanden, wie wil dat nou niet? Zeker als je er ook nog authentiek speciaalbier kunt drinken. De bierwandeling Ameland (10,7 km) start vlak bij de hoogste vuurtoren van de Waddeneilanden, net buiten het dorp Hollum. Vanaf hier wandel je naar het Noordzeestrand en dan verder door de duinen en langs venige velden, om aan het einde aan het Amelander cranberrybier te gaan.

Overnachten op Ameland

Combineer de wandelroute met dit heerlijke 3-daags arrangement op het eiland.

6. Bierwandeling Haarlem

Je begint de 7,4 km lange bierwandeling in Haarlem in het heerlijke duinlandschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vanaf daar loopt de route naar het centrum van de oude brouwersstad Haarlem, waar de bekende speciaalbierbrouwerij Jopen het einddoel is. Onderweg loop je onder meer langs het Brouwerskolkje, dat de Haarlemse brouwerijen vroeger van zuiver duinwater voorzag.

De volledige beschrijving van deze wandelroute vind je in Het grote Nederlandse Bierwandelboek.

7. Bierwandeling Giethoorn

Je kunt het misschien wat truttig of oubollig vinden, toch valt niet te ontkennen dat Giethoorn een van de mooiste dorpen van Nederland is, en dan vooral de gedeelten met de watertjes, de bruggetjes en de historische bebouwing. Een fijne route van dik 8 kilometer om de spieren los te lopen langs water, bruggetjes, historische huizen en het befaamde grand café Fanfare, waar ze hun eigen Geyt bier brouwen (gekkigeyt!).

Meer zien van Giethoorn?

Deze 5-daagse fietsrondreis neemt je mee langs o.a. Giethoorn, door 3 Nationale Parken en langs andere bezienswaardigheden. Inclusief bagagevervoer.

8. Bierwandeling Rotterdam

Deze stadswandeling van 8,2 kilometer voert door het centrum van Rotterdam, over de Wilhelminapier en door de wijk Katendrecht. Onderweg kom je oude en nieuwe Rotterdamse iconen tegen, waaronder Kabouter Buttplug, Het Witte Huis, de kubuswoningen, de Erasmusbrug, Hotel New York en het ss Rotterdam. Je eindigt bij brouwerij De Kaapse Brouwers.

De volledige beschrijving van deze wandelroute vind je in Het grote Nederlandse Bierwandelboek.

Overnachten in Rotterdam

Combineer de bierwandeling met deze 3-daagse stedentrip.

9. Bierwandeling De Drie Egmonden

Duinen, strand, bollenvelden en de drie Egmonden zijn de hoofdingrediënten van deze wandeling van 13,8 kilometer. Je begint in Egmond-Binnen, waar bij de oudste abdij van Holland staat en heilig bronwater uit de grond opborrelt. Vervolgens gaat de route langs zee naar het voormalige vissersdorp Egmond aan Zee en vandaar naar Egmond aan den Hoef, de vroegere residentie van de heren en graven van Egmond.

Misschien vind je dit ook interessant:

Wandelvoorbereiding
Vogels spotten in Nederland

Het grote Nederlandse Bierwandelboek

Al deze bierwandelingen en nog 21 andere vind je terug in Het Grote Nederlandse Bierwandelb oek van de ANWB, met uitgebreide route- en stadsbeschrijvingen en alles over de brouwerijen en de lekkerste bieren die je bij de finish kunt proeven.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.