De grootste misverstanden rondom woonverzekeringen

Wat is verzekerd met een woonverzekering en welke dekkingen heb je nodig? Rondom deze vragen komen we regelmatig misverstanden tegen. Van de meest voorkomende lichten we hier uit hoe het écht zit.

Misverstand 1: Als ik zelf mijn spullen beschadig, is dit niet verzekerd

Een ongelukje kan voor iedereen in een klein hoekje zitten. Een vaas die uit je handen valt of een kop thee die over je laptop heen valt. Als jij per ongeluk je eigen spullen beschadigt, dan is dit standaard verzekerd in de ANWB Inboedelverzekering.

Misverstand 2: Ik heb geen opstalverzekering nodig, want de kans op schade is klein

Wellicht is de kans op schade aan je woning relatief klein. Maar als dit toch het geval is, zijn de kosten hiervan meestal wel heel hoog. Het is onverstandig om zelf het risico voor zo'n groot schadebedrag te dragen. Bovendien zijn de maandelijkse kosten van een opstalverzekering vrij laag. Daarnaast verplichten hypotheekverstrekkers een opstalverzekering bij een koopwoning ook.

Misverstand 3: Schade aan mijn spullen buiten de woning is nooit verzekerd

Met de aanvullende Buitenshuisdekking bij de ANWB Inboedelverzekering zijn je spullen die je buiten je woning meeneemt verzekerd. Zo is bijvoorbeeld diefstal van of schade aan jouw gitaar of saxofoon tijdens een muziekles verzekerd. Instrumenten zijn verzekerd tot maximaal € 7.500,-.

Let op, sluit voor je mobiele apparatuur de aanvullende dekking Smartphone & Tablets af zodat deze binnen én buiten verzekerd is.

Misverstand 4: Een vloer is altijd onderdeel van de opstalverzekering en niet van de inboedelverzekering

Bij dit misverstand is het goed om naar het verschil tussen de Inboedel- en Opstalverzekering te kijken. De inboedelverzekering is er voor de spullen in en om je huis die je kunt verplaatsen. De opstalverzekering is er voor de woning zelf, alle bijgebouwen en de aan de woning bevestigde zaken, zoals zonwering, zonnepanelen, buitenlampen en e-oplaadpalen.

Over vloerbedekking ontstaan vaak misverstanden. Dit is begrijpelijk, omdat het verschilt per type. Belangrijkste vraag is: kun je het verwijderen zonder het te beschadigen?

Een laminaatvloer is onderdeel van de inboedel als deze los ligt en zonder beschadiging verwijderd kan worden. Tegels of een houten vloer zijn doorgaans vastgenageld en/of gelijmd, zitten dus echt aan de woning vast en zijn daarom onderdeel van de opstal. Vastgelijmd of vastgespijkerd laminaat is ook onderdeel van de opstal. Tapijt of vinyl zit weliswaar ook vastgelijmd, maar zijn wel onderdeel van de inboedel.