Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De grootste misverstanden rondom woonverzekeringen

Wat is verzekerd met een woonverzekering en welke dekkingen heb je nodig? Rondom deze vragen komen we regelmatig misverstanden tegen. Van de meest voorkomende lichten we hier uit hoe het écht zit.

Misverstand 1: Als ik zelf mijn spullen beschadig, is dit niet verzekerd

Een ongelukje kan voor iedereen in een klein hoekje zitten. Een vaas die uit je handen valt of een kop thee die over je laptop heen valt. Als jij per ongeluk je eigen spullen beschadigt, dan is dit standaard verzekerd in de ANWB Inboedelverzekering.

Meer weten over de ANWB Inboedelverzekering? ANWB expert Ria Mol beantwoord veelgestelde vragen in deze video.

Misverstand 2: Glasschade is niet standaard meeverzekerd als je een opstalverzekering hebt

Veel mensen kennen de term ‘glasverzekering’. Dit doet vermoeden dat je voor glasschade een aanvullende dekking of zelfs aparte verzekering nodig hebt. Bij de ANWB is schade aan ramen van de woning standaard meeverzekerd onder de ANWB Opstalverzekering. Ook lichtkoepels en douchewanden. Dat is wel zo prettig, want de kosten van glasschade kunnen snel oplopen.

Misverstand 3: Zonnepanelen moet je apart verzekeren

Met de ANWB Opstalverzekering zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd. In geval van schade aan of diefstal van je zonnepanelen krijg je met de ANWB Opstalverzekering de volledige kosten vergoed om de panelen te vervangen of te herstellen. Wel moeten deze aan bepaalde voorwaarden voldoen zoals een bevestiging met schroeven of verzwaring.

Misverstand 4: Buiten de woning zijn je spullen nooit verzekerd

Bepaalde spullen van je inboedel blijven niet altijd binnenshuis. Zoals een gitaar of saxofoon, een kano of laptop. Met de aanvullende buitenshuisdekking bij de ANWB Inboedelverzekering zijn je spullen die je buiten je woning meeneemt alsnog verzekerd. Zo is diefstal of schade aan een muziek instrument verzekerd tot € 7.500,-.

Let op, telefoons en tablets vallen hier niet onder. Computer en audio(visuele) apparatuur zoals je laptop, koptelefoon en camera wel.

Misverstand 5: Een vloer is altijd onderdeel van de opstalverzekering en niet van de inboedelverzekering

Bij dit misverstand is het goed om naar het verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering te kijken. De inboedelverzekering is er voor de spullen in en om je huis die je kunt verplaatsen. De opstalverzekering is er voor de woning zelf, alle bijgebouwen en de aan de woning bevestigde zaken, zoals zonwering, zonnepanelen, buitenlampen en e-oplaadpalen.

Over vloerbedekking ontstaan vaak misverstanden. Dit is begrijpelijk, omdat het verschilt per type. Belangrijkste vraag is: kun je het verwijderen zonder het te beschadigen?

Een laminaatvloer is onderdeel van de inboedel als deze los ligt en zonder beschadiging verwijderd kan worden. Tegels of een houten vloer zijn doorgaans vastgenageld en/of gelijmd, zitten dus echt aan de woning vast en zijn daarom onderdeel van de opstal. Vastgelijmd of vastgespijkerd laminaat is ook onderdeel van de opstal. Tapijt of vinyl zit weliswaar ook vastgelijmd, maar zijn wel onderdeel van de inboedel.