Zo voorkom je vorstschade aan je huis

Maak je woning klaar voor de winter

Het is goed om je woning winterklaar te maken. Zo sta je namelijk niet plots voor vervelende verrassingen en voorkom je eventuele schade in en om je woning door vorst. Om je te helpen, geven we je daarom een paar tips.

Tip 1: Zorg dat je waterleidingen niet bevriezen

Als het langere tijd koud is, kunnen waterleidingen bevriezen. Water dat bevriest, zet zich uit. En hierdoor kunnen leidingen barsten. Zorg er daarom voor dat je verwarming op minimaal 15 graden staat. Ook op momenten dat je van huis bent. Zo blijft er altijd warmte door het systeem circuleren. CV-ketels hebben vaak een anti-vriesstand, dus vergeet niet deze even in te stellen

Tip 2: Sluit de buitenkraan af

Voorkom dat de leiding van de buitenkraan bevriest en barst. Draai daarom de watertoevoer van de buitenkraan dicht en laat vervolgens het resterende water eruit stromen.

Tip 3: Laat water makkelijk van het dak stromen

Water dat op een dak of in een dakgoot bevriest, kan voor schade zorgen. Check daarom of er geen bladeren meer liggen of dat er onkruid groeit dat de afvoer van het regenwater in de weg zit.

Tip 4: Check niet geïsoleerde ruimtes

Sommige woningen hebben ruimtes die niet of zeer slecht geïsoleerd zijn, zoals een kelder of een bijkeuken. Deze kunnen in de wintermaanden erg koud worden. Vaak staan hier wel kwetsbare zaken zoals de watermeter, hoofdkraan of wasmachine, die gevoelig zijn voor kou. Zorg daarom dat ook hier af en toe de verwarming draait of zorg voor isolatie van de leidingen.

Toch schade door vorst?

Krijg je onverhoopt toch te maken met schade door vorst? Dan ben je hiervoor verzekerd met de ANWB Opstalverzekering. Je kunt dag en nacht rekenen op onze vertrouwde hulp.

Meer over de ANWB Opstalverzekering