Zonnepanelen verzekeren: hoe pak je dat aan?

Zonnepanelen worden steeds populairder. In 2019 werden 8,1 miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd*. In vergelijking met 4,6 miljoen nieuwe in 2018 en 3,1 miljoen in 2017. Maar hoe moet je zonnepanelen verzekeren? Op deze én andere vragen geven we hier antwoord.

Zonnepanelen verzekeren

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Voordat we ingaan op het hoe, doen we nog even een stapje terug. Want moet je je zonnepanelen eigenlijk wel verzekeren? In de meeste gevallen is dit slim om te doen. Deze panelen zijn immers een flinke investering en het duurt een aantal jaar voordat je de kosten terugverdient.

Hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?

Je kunt je zonnepanelen verzekeren in je ANWB Opstalverzekering. Deze zijn standaard opgenomen in de dekking. Bijvoorbeeld als er sprake is van diefstal, maar ook in het geval van brand-, storm- of waterschade.

Moeten de panelen aan bepaalde voorwaarden voldoen?

De volgende voorwaarden gelden om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding in geval van schade of diefstal. 

  • De zonnepanelen moeten vastzitten aan je woning met schroeven of zijn verzwaard. 
  • De panelen moeten een keurmerk hebben (bijvoorbeeld Zonnekeur). 
  • De plaatsing moet uitgevoerd worden door een erkend installateur. 

Welke vergoeding krijg ik bij schade aan de zonnepanelen?

In het geval van schade aan of diefstal van je zonnepanelen krijg je met de ANWB Opstalverzekering de volledige kosten vergoed om de panelen te vervangen of te herstellen. Je moet dan wel binnen een jaar de herstelnota kunnen overhandigen, anders krijg je 70% van de vastgestelde schade uitgekeerd.

ANWB Opstalverzekering

Met de ANWB Opstalverzekering kun je met een gerust hart zonnepanelen aanschaffen. Je regelt de verzekering eenvoudig online. Bereken snel wat je premie is.

Bereken je premie

* Lees meer over de cijfers