Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alles over het afsluiten van een inboedelverzekering

Heb jij een nieuw huis gekocht of gehuurd? Of zit je al jaren lekker in je eigen droomhuis? Dit is hét moment om je woonverzekeringen op orde te brengen. Onderdeel daarvan is het afsluiten van een inboedelverzekering, want je bent vast zuinig op al je mooie en kostbare spullen.

 

Wat is een inboedelverzekering?

De betekenis van een inboedelverzekering is als volgt: hiermee verzeker je alle losse spullen die zich in je woning bevinden. Alle zaken die niet vastzitten in je huis, maar die er wel in staan zijn dus verzekerd in geval van schade. Denk hierbij aan meubels, elektronica, schilderijen en kleding.

Als deze beschadigd raken door bijvoorbeeld brand, waterlekkage of inbraak, dan zijn je spullen met een ANWB Inboedelverzekering tot maximaal € 125.000,- verzekerd. Dit geldt ook voor schade aan spullen door een huishoudelijk ongelukje. Bijvoorbeeld als je per ongeluk een lamp van een kast stoot.

Wat wordt er vergoed met een inboedelverzekering?

Eerst kijken we of we de schade kunnen repareren. Als dit mogelijk is, vergoeden wij de herstelkosten. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld het geval van diefstal, dan krijg je een vergoeding afhankelijk van de leeftijd van de spullen.

Is mijn mobiel of tablet ook verzekerd met een inboedelverzekering?

Je kunt je smartphones of tablets meeverzekeren op je ANWB Inboedelverzekering. Daarvoor moet je wel de aanvullende smartphone en tabletdekking afsluiten. Dan is schade aan deze apparatuur zowel thuis als buitenshuis verzekerd. Bekijk onze speciale video over de dekking voor je mobiel als je hierover meer wilt weten.

Hoe zit het met een inboedelverzekering voor studenten?

Studentenhuizen staan helaas bekend als plekken waar regelmatig wordt ingebroken. De meeste studenten hebben wel een laptop en/of mobiel, dus er valt voor dieven in een huis met meerdere studenten veel te halen. Een belangrijke reden om je spullen goed te verzekeren.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Je bepaalt zelf of je jouw spullen wilt verzekeren. Voor zowel een koopwoning als een huurhuis is een inboedelverzekering afsluiten mogelijk.

Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is er voor alle spullen die los in en om je huis staan die je kunt verplaatsen. De opstalverzekering heeft betrekking op de woning en alles wat hieraan vastzit, zoals een houten vloer of leidingen. Hierbij horen ook bijgebouwen, zoals een tuinhuis of schuur. Lees nog meer over de verschillen of bekijk onze video over de opstalverzekering.

Wat zijn de kosten van een inboedelverzekering?

De kosten van een inboedelverzekering zijn afhankelijk van onder andere je gezinssamenstelling, je woonplaats en het type woning. Lees meer over de ANWB Inboedelverzekering en bereken eenvoudig wat dit in jouw situatie kost.